Matthew McConaughey ügyvéd akart lenni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Matthew McConaughey Az igazság ára című új thrillerjében egy minden hájjal megkent, ravasz és karizmatikus Los Angeles-i védőügyvédet alakít (Micheael „Mick” Haller), aki Lincoln Continental kupéjának hátsó ülését használja irodaként és sajátos erkölcsi kódexe szerint olyan lecsúszott piti bűnözőknek segít a bíróságon, akiket talán születésük pillanatában sem lehetett már ártatlannak nevezni.


Haller úgy érzi, megfogta az Isten lábát: egy gazdag Beverly Hills-i playboy (Ryan Phillippe) ügyét bízzák rá, akit emberölési kísérlettel vádolnak. Az elvált apa védőként folyamatosan azon a határon egyensúlyoz, amely a törvényesség és törvénytelenség, morál és bűn keskeny mezsgyéjét elválasztja egymástól és csupán két dologtól retteg: attól, hogy nem ismeri fel a valódi ártatlanságot és az ördögi gonoszságot. Most azonban egyszerre kell szembesülnie mindkettővel, ráadásul egyazon bűneset kapcsán. Haller azt hiszi, könnyű dolga lesz, ám a rengeteg pénzzel kecsegtető eset, amely pofonegyszerűnek ígérkezik, hamarosan halálos játszmává alakul át. Az ügyvédnek nemcsak egy hozzá hasonlóan mesteri manipulátorral, de saját lelkiismeretével is meg kell küzdenie.

A június 9-én a magyar mozikba kerülő mozi főhősét, Micheael „Mick” Haller figuráját, a film alapjául szolgáló bestseller krimi író Michel Connelly teremtette meg azonos című könyvében, amihez folytatások is készültek már. Egy meccs előtt a mellette ülő ügyvéd szurkolótól hallotta, hogy az autója hátsó ülésén dolgozik, mert az ügyfelei miatt folyton úton van. Mire véget ért a mérkőzés Connelly fejében egy egész könyvre való anyag jött össze és rögtön tudta milyen lesz a következő történetének főhőse.

A két szembenálló sztár Matthew McConaughey és Ryan Phillippe mellett még a kortalanul gyönyörű Marisa Tomei és a rég látott William H. Macy is feltűnik, előbbi, mint Haller volt felesége és gyermeke anyja, utóbbi, mint az ügyvédet segítő magándetektív. Brad Furman szándékosan nem követi a jelenlegi trendeket, így az egymásba érő robbanásoktól és látványorgiáktól nem kell tartanunk. Lukas Ettlin képei inkább megfontoltan és körmönfontan építik a nézőben a feszültséget.

Az igazság ára Amerikában várakozásokon felül teljesített, ami nem csak a váratlan fordulatoknak és a zsáner újragondolásának köszönhető: a film sikere nagyban múlott a Mick-et alakító Matthew McConaughey-n, aki egy korábbi filmjében (Ha ölni kell) már láthattuk hasonló szerepben, de akkor egyértelműen a szemüveges jó fiút alakította.

Saját bevallása szerint a törvényszéki képviselő figurája neki való, hiszen ifjú korában gondolkodott rajta, hogy védő ügyvéd lesz, ami szerinte nem különbözik nagyon a színészettől vagy más művészetektől. A védelem embere is történeteket mesél el, egyre jobban rezegtetve a kétségek hálóját, olyan változatokat adva elő meggyőzően, ami védencének kedvez.

Annyi romantikus komédia után McConaughey végre megkapta eddigi egyik legjobb szerepét, ahol ismét öltönyben jelenik meg korunk újszerű gentlemanjeként.

Tökéletesen hozza Haller ravasz, magabiztos és pimasz figuráját. Egy ügyvéd sem csinálná jobban. Még a rendszámtábláján is az olvasható: NEM BŰNÖS.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élmény + Utazás + Kiállítás

A magyarok körében középpontban áll az utazás, az élményszerzés, s kialakulóban vannak új trendek is.

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.