Megjelent az ügyvédi szakma kézikönyve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ügyvédek nagy kézikönyve címmel jelent meg a múlt hónapban a CompLex Kiadó új merituma. A most megjelent kötet a sorozat hiánypótló darabja és egyben elmaradhatatlan tájékozódási forrás minden hazai ügyvédnek, illetve ügyvédi irodának.


Nemrég jelent meg a neves ügyvédek által szerkesztett Az ügyvédek nagy kézikönyve, amely a CompLex Kiadó meritum sorozatának következő darabja. Az egy éven keresztül készült könyvet sajtótájékoztatón mutatták be a szakmai közönségnek. Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke – és egyben a kötet lektora – a megjelenésről elmondta: az elmúlt húsz évben az ügyvédi szakmában és az ügyvédi munka tartalmában egyrészt korszakos változás következett be, másrészt annyi tapasztalat halmozódott föl, hogy ezeket mindenképpen összegezni szerették volna. Hozzátette: emellett napjainkban számtalan szakmai kihívás éri az ügyvédeket, akiknek szükségük van az állandó önképzésre, hogy meg tudjanak felelni a mindenkori ügyfeleik elvárásainak. A most megjelent meritum ebben is segítséget nyújt, mivel lexikális tartalmával az ügyvédi hivatásrend, az ügyvédi magatartás szabályait foglalja magába.

Dr. Kiss Daisy szerkesztő, a Magyar Ügyvédi Kamara főtitkára kiemelte: a kötet hasznos tudnivalók gyűjteménye arról, hogyan él és dolgozik egy ügyvéd napjainkban. A könyv szerzőgárdája a legelismertebb hazai szakemberekből áll, akik a szerkesztés közben megosztották a pályájuk során szerzett elméleti és gyakorlati tudásukat, tapasztalataikat, illetve azt, hogy miként gondolkodnak a pályájukról. A kötet a praxist érintő összes jogszabály, kamarai joganyag feldolgozásával mutatja be az ügyvédi működés minden fontos részletét. Emellett gyakorlati megközelítésben foglalkozik például az ügyvédi jogállással, az ügyvédi titoktartással, a működési formákkal, az ügyvédi iroda adózási formáival és az elektronikus ügyintézéssel is. Részletesen kitér az összeférhetetlenségi szabályokra, az ügyvédi reklámra vagy az iroda kötelezettségeire. Az ügyvédi előírásokon túl továbbá megismerhető a bírósági, alkotmánybírósági és kamarai munka is.

Dr. Báldy Péter, a CompLex kiadói igazgatója szerint a kötet kiadásával az volt a céljuk, hogy bemutassák: egy ügyvédnek milyen problémákkal, kihívásokkal kell megküzdenie munkája során. Erre adott kitűnő lehetőséget a meritum, mely egy nagy kézikönyvnek felel meg, de egyben egy új és Magyarországon kevésbé ismert módszer arra, hogyan lehet egy szakmai műfajt átfogóan feldolgozni. Az ismeretanyag könnyebb megértését a fejezetek végén található táblázatok és folyamatábrák segítik. Különlegességnek számít, hogy a kötet szót ejt az európai uniós ügyvédi normákról és az ügyvédi működés nemzetközi vonatkozásairól is. Hozzátette: hamarosan megjelenik a sorozat új kötete, A bírák nagy kézikönyve címmel, mely a bíróság, illetve a bírók munkáját összegzi.

Wz


Kapcsolódó cikkek