Merre tovább, turizmus? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A járványveszély mérséklődésével először a belföldi turizmus éledhet újjá. Hová induljunk? Mire vigyázzunk?

Nagyon szeretek utazni. Most épp a ház fővárosában voltam, a konyhában…

A kijárási korlátozások feloldásával remélhetően ez a mém is már csak a múlté lesz, és valóban azon kezdhetünk el gondolkodni, mikor és hová utazzunk.

Irány belföld

Azok a magyarok, akik korábban is szerettek magáncélból utazni – nyaralni, hosszú hétvégére kikapcsolódni –, a járványveszély mérséklődésével szeretnének kimozdulni otthonukból, és távolabbi vidékeken tölteni a szabadidejüket. Ez derül ki Az Utazó Magazin és a Szegedi Tudományegyetem Kommunikációs- és Médiatudományi Tanszéke felméréséből is. Az ezerfős, online- és telefonos megkérdezésen alapuló kutatás eredménye szerint a válaszadók 35 százaléka jelezte, hogy amilyen hamar lehet, már útnak is indul. 20,6 százaléka úgy vélte, hogy a biztonságosnak nyilvánított időpont után még kivár egy-két hónapot, több mint 15 százalék gondolta azt, hogy számára egy jó ajánlat ösztönzést adhat egy utazásra. A 2020 április derekán végzett felmérés során a megkérdezettek 28,5 százaléka látta úgy, hogy idén már biztosan nem kel útra.

Falus Tamás programajánlója - Hévízi Tófürdő

A Hévízi Tófürdő szabadtéri része 2020. május 9-től ismét fogad látogatókat (Fotó: Falus Tamás)

A Magyar Turisztikai Ügynökség ugyancsak áprilisi felmérése szerint – melyben a megkérdezettek száma több mint kétezer volt – a magyarok mintegy fele idén belföldi pihenéssel szeretné eltölteni szabadságát.

Első a biztonság

A felmérésektől függetlenül is úgy látják a szakemberek, hogy 2020-ban először a belföldi turizmus fog újjáéledni. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az úti célok kiválasztásában a biztonság lesz az egyik legfontosabb szempont, megelőzve a különleges élménykeresést, élményszerzést. A biztonsághoz tartozik az egészségmegóvás, de az is, vajon az utazni vágyók mennyire érzik biztonságban a pénzüket: az előre lefoglalt szállás valóban megnyílik-e, és vajon bízhatnak-e a szolgáltatás színvonalában. A légi közlekedés még igencsak bizonytalansági tényező, ami sokakat riaszt el egy külföldi úttól. A légi forgalom 2020 tavaszának végén, nyár elején még csak éledezik, megszigorodtak az utazási feltételek, melyekhez alkalmazkodnunk kell. Pontosan kell tájékozódnunk, hogy a kiszemelt országban, városban, tengerparti övezetben vajon visszaszorult-e a járvány, kellően biztonságos-e a térség, s megfelelő színvonalú-e arrafelé az egészségügyi ellátás. Egyáltalán, közlekedik-e már oda repülőjárat, s ha igen, nem áll-e fenn az a veszély, hogy odaérkezéskor vagy onnan a hazajutást követően két hétre kötelezően karanténba kell vonulni.

Így tehát érdemesebb belföldi nyaralást választanunk. Már aki megteheti. Vannak, akiknek a veszélyhelyzet idején megszűnt a munkaviszonya, így örül, ha idén munkát talál, s anyagi okokból nem gondolhat idén nyaralásra. Másnak amiatt főhet a feje, hogy a járvány idején kötelezően ki kellett vennie szabadságát, így erre az évre már nemigen maradtak szabadnapjai, végig kell dolgoznia az esztendőt. Aki szerencsés volt, mert home office-ban dolgozhatott, mert kellő szabadsága, megtakarítása maradt egy- vagy kéthetes pihenésre, esetleg már nyugdíjas napjait tölti, és végre kimozdulhat otthonról, körbenézhet az egyre bővülő magyarországi kínálatban.

Apartman? Fogadó? Panzió? Szálloda?

Érdemes megfontolni, milyen szállást válasszunk. Egyáltalán, túlélte-e a válságot, s ha igen, kinyitott-e törzshelyünk, kedvenc panziónk. Szavazzunk-e bizalmat nagyobb szállodának, ahol sok emberrel kell találkoznunk, vagy bölcsebb-e apartmant, panziót kiszemelnünk. Akarunk-e wellness-szolgáltatást igénybe venni, szeretnénk-e fürdőzni, gyógyvízbe mártózni, vagy inkább arra vágyunk, hogy nagyokat sétáljunk egy erdőben, hegyet másszunk vagy épp egy tó körül bringázzunk.

Falus Tamás programajánlója - A Covid-19 Kézikönyv borítója

A Covid-19 Kézikönyv borítója

A turisztikai szolgáltatók célja, hogy a járvány lecsengését követően a lehető legnagyobb biztonságot tudják garantálni vendégeiknek. Mind nekik, mind a turistáknak el kell fogadniuk, hogy ez az év más lesz, mint az elmúlt esztendő. Nagyobb elővigyázatossággal, türelemmel kell viseltetnünk egymás iránt, és alkalmazkodnunk a megváltozott körülményekhez.

A szálláshelyeken, éttermekben nem javasolt a klasszikus büféétkeztetés, helyette szakács tálaljon a büféasztalokról, és a látványkonyha üvegfallal legyen védett – többek között ez is olvasható a Covid-19 kézikönyv című kiadványban, melyet szálláshelyek és vendéglátóipari egységek vezetői, munkatársai számára készített a Magyar Turisztikai Ügynökség. A javaslatgyűjtemény az újrainduló turizmus főszereplőit – kiszolgálóit, de vendégeit is – kívánja segíteni, eligazítani, hogy a szolgáltatás színvonala a lehető legteljesebb legyen, a vendégélmény megmaradjon, miközben mindenki betartja a megszigorodott biztonsági óvintézkedéseket.

Falus Tamás programajánlója - svédasztal

Várjuk meg, míg a svédasztalnál kiszolgálnak bennünket (Fotó: Pixabay)

Fogadja az étterem bejáratánál hosztesz/pincér a vendéget, a büféasztalhoz úgy engedje tovább, hogy a sorban ne lehessen torlódás, és a vacsorázók legalább másfél méteres távolságban maradjanak egymástól. Szolgálja ki a vendéget a svédasztalról séf vagy pincér, aki viseljen maszkot vagy plexi arcpajzsot és kesztyűt. A szedőeszközöket pedig 30 percenként fertőtleníteni kell – olvasható mindez a kézikönyvben, mert az újjáéledő turizmusban is az első és legfontosabb az egészség megőrzése.

Egynapos kalandozások

Amint májusban megszűntek az első kijárási korlátozások, sorra jöttek az örvendetes hírek arról, hogy nyitnak a parkok, állatkertek, ökoturisztikai helyszínek. Azok is örülhetnek e tavaszi éledésnek, akik úgy döntenek, hogy idén egyelőre csak egy-egynapos kiruccanásokra vállalkoznak otthonukból.

Már látogatható a Bükki Nemzeti Parkban az Ipolytarnóci Ősmaradványok Miocén Park, ahol végigsétálhatunk a szabadban a geológiai tanösvényen. Megtekinthetjük a sok millió évvel ezelőtti vulkánkatasztrófában konzerválódott leleteket. A lombkorona-sétányon a 7 millió éves bükkábrányi ősfák látványa tárulhat elénk.

Falus Tamás programajánlója - Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

Megnyílt Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum is – óvintézkedésekkel (Forrás: tiszataviokocentrum.hu)

Fogad látogatókat Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum is, igaz, ideiglenesen csak 10-től 16 óráig, és csak egyének, családok számára, csoportos látogatásra még nincs lehetőség. A főépületban maszkot kell viselni, és másfél méteres távolságot kell tartani egymástól az óriás akváriumban is (a halakra mindez nem vonatkozik). A vidralakomára és a kormoránbemutatóra egyelőre még várnunk kell.

Május derekán nyitott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Bár a zárt térben található kiállítások még zárva vannak, de már látogatható a skanzen, a Nomád Park, a Szeri Gyógynövénykert, működik a Szatócsbolt, a Szeri gyógynövénybolt, valamint a Gőzös büfé és a Szeri kávézó terasza.

A békéscsabai Gabonamúzeum, a megyeszékhely mini skanzenje is nyitva áll az érdeklődők előtt.

Megnyíltak a Körös-Maros Nemzeti Park kapui is, így a dévaványai Sterbetz István és a biharugrai Bihari Madárvárta látogatóközpont, a szarvasi Körösvölgyi Állatpark is – a maszkot viselő látogatók számára.

Szerencsére még hosszan lehetne folytatni a felsorolást az újra vendégeket fogadó Hévízi Tófürdőtől a barcsi és a mórahalmi gyógyfürdőn át a kehidakustányi Kehida Termálig.

A Mátrában hatszáz kilométernyi turistaút könnyen bejárható erdős térségei várják a jó levegőre vágyókat. A Vértesben, a Gerecse-hegység szép völgyében ismét megcsodálható az Agostyáni Arborétum, hatalmas élőfagyűjteményével. De ne lepődjünk meg, ha a Vértes erdeiben bandukolva egyszer csak előbukkan az alábbi tábla:

Falus Tamás programajánlója - kirándulások


Kapcsolódó cikkek

2021. december 3.

Ünnepi könyvajánlat – I.

Per a Babits-hagyatékért, egy szicíliai család felemelkedése, Messi infografikán. Izgalmas kötetek az ünnepekre.