Nálunk az advent mindig A diótörővel kezdődik


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kisgyermek kora óta rendszeres operalátogató. Első operaélménye 4 éves korában a P. I. Csajkovszkij/ V. Vajnonen: A diótörő mesebalett volt. Azóta minden év adventjén családjával elmennek megnézni az előadást. Gyerekkoromban szerettem bele az operába. Szüleimmel, majd diákbérlettel jártam operába, majd később a férjemmel és gyerekeinkkel. A Jogi Karon ismertem meg a férjemet és az egyetem alatt házasságot kötöttünk. Rövidesen megszületett az első gyermekünk, aztán a szakvizsgát követően a második gyermekünk. Kezdetben fogalmazó voltam a Fővárosi Bíróságon, aztán titkár, majd bíró…

Kisgyermek kora óta rendszeres operalátogató. Első operaélménye 4 éves korában a P. I. Csajkovszkij/ V. Vajnonen: A diótörő mesebalett volt. Azóta minden év adventjén családjával elmennek megnézni az előadást.

Gyerekkoromban szerettem bele az operába. Szüleimmel, majd diákbérlettel jártam operába, majd később a férjemmel és gyerekeinkkel. A Jogi Karon ismertem meg a férjemet és az egyetem alatt házasságot kötöttünk. Rövidesen megszületett az első gyermekünk, aztán a szakvizsgát követően a második gyermekünk. Kezdetben fogalmazó voltam a Fővárosi Bíróságon, aztán titkár, majd bíró és 1989. december 31-én a Fővárosi Bíróságon tanácselnökeként jöttem el a bíróságról. Ügyvéd lettem. A férjemmel közösen alapítottunk egy ügyvédi irodát 1990-ben és azóta is töretlenül végezzük a munkát. 1997-ben megszületett a harmadik gyermekünk és ez valami olyan csoda volt az életünkben, hogy azóta is beragyogja az életünket. Gyerekeim kétéves koruk óta járnak operába. Velük is megszeretettük az opera műfaját. Nálunk az advent mindig a Diótörővel kezdődik. A 13 éves lányom már évek óta az esti Ferencsik bérlet előadásaira jár.

Kedvenc operái, előadói?

Főként Puccini, Mozart és Wagner operáit kedvelem. Abszolút kedvenceim: Mozart: Varázsfuvola, Donizetti: Don Pasquale, Verdi: Traviata, Bizet: Carmen. Amióta az Erkel Színházat bezárták és csak egy (néha kisegítően Vígszínház, Thália) operaház működik, szerintem kissé romlott az eddig kialakult magas színvonal, de sokat javítanak a helyzeten a nyári fesztiválok. Kedvenc magyar énekeseim: Tokody Ilona, Melis György, Polgár László, a fiatalabbak közül Frankó Tünde, külföldiek közül a „tenorok”. Legszebb előadások, amit eddig láttam, az új rendezésű Turandot, Rajna kincse és újabban a Tosca. Többször voltunk Bécsben, Grazban, New York-ban kedvenc operáink előadásain. Rendszeresen megnézzük Bécsben szilveszterkor a Denevért.

Nagyon jó próbálkozások vannak, nyári előadások, érdekesek voltak a királyi lépcsőházban tartott gyerekelőadások. A bécsi Operaházban minden év novembertől a következő év januárjáig több előadásban bemutatják a gyerekeknek készült Ring-et, kb. másfél órában. (A bécsi körúton sétálva vagy a Vienner Ring Tram villamoson kényelmesen ülve megismerkedhetünk az egykori Duna menti monarchia káprázatos épületeivel, nevezetességeivel, mint például az Otto Wagner Postatakarékpénztár, az Állami Operaház, az Egyetem, A parlement, a Városi park, az Iparművészeti Múzeum, a Hofburg, a Szépművészeti és Természetrajzi Múzeum, a Várszínház és a Tőzsde, valamint Bécs díszes utcái.) Ez egy nagyon jó és hasznos kezdeményezés lehetne nálunk is.

Gyerekei nemcsak az operát kedvelik, hanem, folytatva a családi hagyományt, a szülők nyomdokaiba léptek.

A nagylányom követte a példámat és ő is nagyon hamar férjhez ment. Mind a két nagy gyerekem jogász. A lányom titkár a Fővárosi Bíróságon és bírói kinevezés előtt állt, de közbejött a szülés. Négy gyereke van. Az időmet eléggé kitölti, hogy próbálok neki segíteni a gyereknevelésben. A legkisebbik kislányom versenyúszó, heti háromszor elmegyek vele úszni az uszodába. Szeretek főzni, ezt is alkotó tevékenységnek fogom fel. Miután nagy a család, majdnem minden hónapban van valakinek a születésnapja, névnapja.

Tagja az INSOL Europe – a fizetésképtelenséggel foglalkozó szakemberek összeurópai szervezete – választmányának és azon belül is az Academic Wingsben a professzori körének, a Magyar Csődjogászok Szövetségének elnöke, a szakmai konferenciák rendszeres előadója.

Már a bíróságon elkezdtem a tudományos munkát mindenféle aspirantúrán, szakmai képzéseken vettem részt, cikkeket írtam, külföldi tanulmányutakon vettem részt. Több nyelven beszéltem már akkor, nagyon sok külföldi kapcsolatom lett ennek révén, így kerültem be több külföldi egyesületbe és itthon megalapítottuk a Magyar Csődjogászok Szövetsége egyesületet, melynek az elnöke vagyok és mivel a fizetésképtelenséggel foglalkoztam tudományosan is, többször tartottam előadást és egy alkalommal véletlenül, az akkor még Vendéglátói Főiskolaként működő iskolából eljöttek meghallgatni és megkérdezték, hogy nincs-e kedvem tanítani ott. Örömmel mondtam igent és 2003 óta tanítok jogi alapismereteket, gazdasági jogot, Európai Uniós jogot a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Külkereskedelmi Főiskolán és a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán és most beindult a master képzés is, ahol nemzetközi tanulmányokat, alkotmányjogot, nemzetközi szerződéseket oktatok. Okosak, kedvesek, helyesek a diákok, nagyon szeretem őket. Csupa öröm, amikor mehetek tanítani.

Eddig 3 könyvem (Nemzetközi fizetésképtelenség. Jogegységesítési törekvések a nemzetközi fizetésképtelenségi eljárásokban és ezek hatása a magyar szabályozásra; végelszámolás, mint a vagyonkimentés legalizált módja; Transformation and Relation of Corporate Law and Liquidation in Terms of European Approximation of Laws) és 4 tankönyvem (A gazdasági jog alapja, Jogi alapismeretek, Gazdasági jog, Nemzetközi és EU jog) jelent meg. Miután főként a fizetésképtelenségi jog a szakterületem, elég sok cég van, aki jogi tanácsot kér. Felszámolásokban veszek részt jogászként, külföldiek kérnek segítséget a behajtásra. A Gazdasági Főiskolán minden évben van A tudomány napja, legutóbb sikeres előadást tartottam a reorganizációról, aminek az volt a címe, hogy Operálunk vagy boncolunk? Van egy olyan vicc, hogy: „– Doktor úr, meddig operálunk még? – Igen? Operálunk? Nem boncolunk?”

Ezzel a humoros példával hoztam össze, hogy nem biztos, hogy kell boncolni. Elég, ha csak megoperálják és kiveszik a beteg részt és a többi marad.

Dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.

2024. február 9.

Járványok világa

Hónapok óta erőteljes a Covid-, majd az influenzajárvány Magyarországon, de erről mintha nemigen akarnánk tudomást venni.