Novembertől Jog/Ászok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ügyvédeket középpontba állító, jogeseteket feldolgozó televíziós epizódok eddig általában komoly hangvételűek voltak. Most itt egy humoros amerikai sorozat, mely a tengerentúli premierjét követően máris látható egy magyar csatornán.


James Belushi és Jerry O’Connell két humoros Las Vegas-i védőügyvédet alakít a Jog/Ászok (The Defenders) című vadonatúj tévésorozatban. A két vicces fickó apait-anyait belead, hogy ügyfeleik érdekeit a lehető legjobban képviseljék.

Nick Morelli (James Belushi) és Pete Kaczmarek (Jerry O’Connell) klientúrája igen változatos: pornósztárok éppúgy találhatók megbízóik körében, mint alkalmi, bajba jutott, örök vesztesek. Mindketten rendületlenül bíznak abban, hogy egyszer megérkezik álmaik ügyfele, aki gazdaggá teszi őket. Vagyis végre ők is megütik a főnyereményt Vegasban. Igaz, ehhez az is szükségeltetik, hogy ne csak ingyen álljanak az igazság szolgálatába… Az is érdekes, milyen módszerekkel dolgozik a két jogász és néhány beosztottja. Bizony, munkájuk során alkalmanként még a törvény határait is feszegetik – éppen ők! Fel is háborodnak azok, akik valamilyen okból kapcsolatba kerülnek velük. Különben remek ügyvédek mindketten, hisznek magukban és az igazságszolgáltatásban, ezért aztán arcukon széles mosollyal vállalnak el látszólag reménytelen ügyeket is.

A Morelli & Kaczmarek ügyvédi irodában Nick a legjobb képességeinek megfelelően dolgozik védenceiért, függetlenül attól, mekkora ügyet képvisel. Közben pedig tönkrement házasságát próbálja helyrehozni. Partnere, Pete pedig egyformán imádja hivatását, a gyors sportkocsikat, az exkluzív ruhákat, no meg a csinos nőket. Az ügyvédpáros munkáját a táncosból lett ügyvédnő, a fiatal Lisa Tyler (Jurnee Smollett) segíti, valamint lelkes asszisztensük, Zoey (Tanya Fischer). Az ő karrierjük hétköznapi állomásaival ismerkedhetünk meg az epizódokban. A szerencse gyakran segíti munkájukat, de az is igaz, hogy ha a helyzet úgy kívánja, bármikor képesek lapot húzni a tizenkilencre. Elvégre Las Vegasban dolgoznak…

Az amerikai CBS nem bízott semmit sem a véletlenre, alaposan végiggondolta a sorozat bevezető adásának dátumát és idősávját. 2010. szeptember 22-re, este tíz órára időzítette a premiert. A Jog/Ászok célba talált: a Gyilkos Elmék (Criminal Minds) című sorozat epizódját követően 12 millióan nézték végig a nyitó fejezetet (pilotot), mellyel legyűrték a konkurens NBC-csatorna sokak által várt újdonságát, az Undercoverst és az ABC drámáját, a The Whole Truth című alkotást. (Előbbi 8,7 millió nézőt vonzott, az utóbbi 4,8 milliót.) Érdekesség, hogy az utóbbi film is jogi témájú volt – ám a megszokott, és nem a vígjáték műfajban.

Magyarországon mindössze két hónappal az amerikai premiert követően, november 18-tól, látható hetente a sorozat. Az epizódokat vetítő AXN-csatorna ősszel címadó versenyt hirdetett a Facebook közösségi oldalon. A pályázók a film tartalmának magyar leírása és az eredeti filmelőzetes alapján tehettek tetszőleges számú javaslatot a széria magyar címére. Több mint kétszázhatvan címötlet érkezett, s közülük választották ki Csoma Lajos Endre javaslatát, így lett a The Defendersből az ötletes Jog/Ászok.

Hollywoodiak ügyvédszerepben

Többnyire vígjátéki figurákat alakít a most 56 esztendős James (Jim) Belushi, akinek leghíresebb mozifilmje Magyarországon talán a Kutyám, Jerry Lee (K–9) és további két folytatása. Tévésorozatokban is szívesen játszott: a Jim szerint a világ – Papás-mamás (According To Jim) epizódjaiban 2001-től 2009-ig szerepelt.

Egy éttermet üzemeltető albán bevándorló apa, és egy görög-amerikai származású mama harmadik gyermekeként született Chicagóban. Egyik testvére, John Belushi szintén színész volt, aki 1982-ben, 33 éves korában, kábítószer-túladagolásban halt meg. (Egyik leghíresebb szerepe a Blues Brothers című filmben volt.) Az ifjú Jimre egyik középiskolai tanára figyelt fel, így lett az iskolai színjátszó kör tagja. Idővel a Southern Illinois egyetemen szerzet diplomát színház tagozaton. Játszott színházban – együtt bátyjával –, majd megannyi tévéshow-ban. Filmkamerák előtt rendezte Michael Mann és Brian De Palma, kölcsönözte hangját animációs figurákhoz, és tucatnyi tévéfilmben és tévésorozat-epizódban (így a Vészhelyzetben) tűnt fel.

A sármos Jerry O’Connell éppen húsz évvel fiatalabb „ügyvédtársánál”. Ő New York városában született egy művészettanár mama és egy hirdetési ügynök gyermekeként. Így nem meglepő, hogy hamar reklámfilmekben kapott szerepet, ahonnan egyenes út vezetett a gyerekszínészethez. 1986-ban az Állj mellém! (Stand by Me) című filmben a tragikus sorsú River Phoenix oldalán szerepelt. Majd sorra jöttek ifjúként a tévésorozatok. New Yorkban járt egyetemre, film szakra, de diplomát végül nem szerzett. Idővel felfedezte Hollywood, s már Tom Cruise mellett játszhatott a Jerry Maguire – A nagy hátraarc (1996) című moziban, Tim Robbinsszal, Gary Sinise-szel a Mars mentőakcióban (2000). A Vadkanokban (2001) már övé volt az igazi főszerep. Az Egy férfi naplója (2006) című mozifilmben Ben Affleckkel oldalán láthattuk. Öccse, Charlie szintén színész lett, leghíresebb mozija a Kegyetlen játékok (1999).

Falus Tamás


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Golda drámája

Golda – megrázó erejű életrajzi film Izrael első női miniszterelnökének néhány napjáról, amikor fontos döntéseivel alapjaiban határozta meg az ötven évvel ezelőtti arab–izraeli háború kimenetelét.

2023. november 24.

Fókuszban az ortopédiai műtétek

Lehangoló és biztató körképet is fest a magyar csípő- és térdprotézis-műtétekről egy új kutatás. Attól függ, hogy a helyzetet az állami vagy a magánegészségügy felől nézzük…