Öljük meg mind a jogászokat!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alábbiakban Steven G. Gey professzor, a Floridai Állami Egyetem Jogi karának diplomaosztóján elhangzott ünnepi beszédét közöljük. Steven G. Gey professzor a vallási szabadságjogok és a szólásszabadság egyik legelismertebb oktatója az Egyesült Államokban. Többször jelölték a hallgatók az Év Oktatójának. A Columbia Egyetemen szerzett jogi doktorátust 1982-ben, ahol a Columbia Law Review szerkesztője is volt. Ez az a része az ünnepségnek, mikor ide kell állnom és valami inspirálót mondani Önöknek. Azért állok itt, mert valóban elég sok ösztönzésre lesz szükségük…

Az alábbiakban Steven G. Gey professzor, a Floridai Állami Egyetem Jogi karának diplomaosztóján elhangzott ünnepi beszédét közöljük.

Steven G. Gey professzor a vallási szabadságjogok és a szólásszabadság egyik legelismertebb oktatója az Egyesült Államokban. Többször jelölték a hallgatók az Év Oktatójának. A Columbia Egyetemen szerzett jogi doktorátust 1982-ben, ahol a Columbia Law Review szerkesztője is volt.

Ez az a része az ünnepségnek, mikor ide kell állnom és valami inspirálót mondani Önöknek. Azért állok itt, mert valóban elég sok ösztönzésre lesz szükségük a következő néhány hónapban, az ügyvédi vizsgáig. Szóval megteszek minden tőlem telhetőt.

A diplomaátadó beszédek egyik íratlan szabálya szerint most egy halott költőtől kell idéznem. Főleg, mivel általában a halott embereket bölcsebbnek tarják az élőknél. Elég csak itt körülnézni. [nevetés] Tehát mivel idéznem kell egy halott költőtől, William Shakespeare-től választottam idézetet, aki mindent elmondott és sokkal jobban, mint bárki más. Szóval vele nem lehet hibázni! Egy korai művéből vettem az idézetet, egy olyan drámából, melyet manapság már nem olvasnak, és nem is játszanak túl gyakran. Ez a VI. Henrik második része.

A második rész elején megjelenik egy csoport ember, akiket ellenzéki politikusoknak lehetne nevezni, másképpen az árulók. [nevetés] Állnak egy csoportban és arról beszélgetnek, mit fognak tenni, ha politikai hatalomhoz jutnak. A beszélgetés egy pontján az egyik azt mondja a másiknak: „Első tenni valónk az legyen, hogy öljük meg mind a jogászokat!” [nevetés]

Ezt nevezem én inspirálónak! És ezzel talán azok is egyetértenek itt a teremben, akik nem jogászok. Sőt, ők talán még ösztönzőbbnek gondolják, mint maguk a jogászok! Ez annyira inspiráló, hogy pólóra kéne nyomtatni! Szinte már egy vallás!

Nekem mindenesetre furcsa, hogy a nem jogászok ösztönzőbbnek tartják, mint a jogászok. Ugyanis, ha elolvassuk a színdarabot, rájövünk, hogy akik ezt mondják a műben – ők a rosszfiúk! Ráadásul nem csak rosszfiúk, hanem inkább gyilkos zsarnokok. A fickó, akinek a szájából a fenti mondat elhangzik, nem más, mint Dick, a mészáros. És Dick, a mészáros nem csak marhákat mészárol ám! Néhány oldallal később Dick, a mészáros részt vesz egy írnok kivégzésében, akinek az egyetlen bűne az volt, hogy tudott olvasni!

Véleményem szerint Shakespeare elég bölcs volt ahhoz, hogy rájöjjön, a jogászok egyik legfőbb feladata, hogy megmondják a zsarnokoknak, hogy mit tehetnek, és mit nem tehetnek! És ez lesz az Önök feladata is karrierjük során. Mi vagyunk azok, akik odamennek a leghatalmasabbakhoz, a leggazdagabb cégekhez, sőt, ha elég bátrak vagyunk, még az Egyesült Államok elnökéhez is, és azt mondhatjuk: „Ezt nem tehetik meg! Mert ellentétes a joggal!” Szintén mi vagyunk azok, akiknek rendszeresen el kell magyaráznunk, hogy még a társadalom legjobban megvetett tagjainak, bűnözőknek, zászlóégetőknek, gyilkosoknak, még a Ted Bundy-féléknek is vannak jogaik, és az államnak tiszteletben kell tartania ezeket a jogokat. [taps]

Most tapsoltak, de általában ez nem egy népszerű álláspont! Nem tesz minket népszerűvé a zsarnokok szemében, és nem tesz minket népszerűvé a hétköznapi, nem jogász emberek szemében sem. De ez rendben van így! Mert ha jól végzik a munkájukat, akkor népszerűtlenné kell válniuk! Mert mindig népszerűtlen lesz megmondani az embereknek, hogy tegyék félre az előítéleteiket, az intoleranciát, a bigottságot és a gyűlöletet, és viselkedjenek civilizált emberi lényekként. És ha önök, a jogászok, nem teszik ezt meg, lehetséges, hogy senki más sem fogja!

Szóval ezen a nyáron, ha egy koktélpartin vannak, és rosszul érzik magukat, mert utálják, hogy egyáltalán bekerültek ebbe a szakmába, és valami hülye odajön, és rosszindulatúan azt mondja: „Első tenni valónk az legyen, hogy öljük meg mind a jogászokat!”, emlékezzenek Dickre, a mészárosra! És emlékezzenek, hogy ez a rosszindulatú hülye segít William Shakespeare-nek, az angol nyelv legnagyobb költőjének, hogy a lehető legnagyobb elismeréssel adózzon Önöknek!

A magam, az egyetem és William Shakespeare nevében, köszöntöm Önöket eme nemes hivatásban!

 

Az eredeti beszéd megtekinthető a bojtarok.blog.hu 2009. április 22-i bejegyzésében.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.