Öngyógyító terápiák nyomában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nagy felelősséggel és stresszel járó munkához elengedhetetlen, hogy testileg és lelkileg egyensúlyban legyünk. A megfelelő fizikai aktivitás, a sport, a rendszeres mozgás a feszültség levezetésére is alkalmas, valamint hozzásegít a megfelelő erőnlét eléréséhez is. Ám emellett a lelki aktivitás legalább ilyen fontos. Ennek érdekében harmonizáló „kezeléseket”, tevékenységeket ajánlunk Góra Edina terapeuta szakértői segítségével. – Természetgyógyászat-képzésem alatt egy alkalommal behoztak néhány fémtálat, amelyek megkondítva csodálatos hangokat, testre helyezve pedig nagyon finom rezgéseket bocsátottak ki magukból. Amint kezembe vettem, azonnal éreztem,…

A nagy felelősséggel és stresszel járó munkához elengedhetetlen, hogy testileg és lelkileg egyensúlyban legyünk. A megfelelő fizikai aktivitás, a sport, a rendszeres mozgás a feszültség levezetésére is alkalmas, valamint hozzásegít a megfelelő erőnlét eléréséhez is. Ám emellett a lelki aktivitás legalább ilyen fontos. Ennek érdekében harmonizáló „kezeléseket”, tevékenységeket ajánlunk Góra Edina terapeuta szakértői segítségével.

– Természetgyógyászat-képzésem alatt egy alkalommal behoztak néhány fémtálat, amelyek megkondítva csodálatos hangokat, testre helyezve pedig nagyon finom rezgéseket bocsátottak ki magukból. Amint kezembe vettem, azonnal éreztem, hogy erre a módszerre szükségem van. A Peter Hess-féle hangmasszázs-terápiát egyetlen ember oktatja Magyarországon, Radnai Zsuzsanna, így őt kerestem fel és elvégeztem a tanfolyamokat – emlékszik vissza a szakember.

A hanggyógyászat gyökere Nepálban, Tibetben és Indiában több ezer éves múltra tekint vissza. E különleges, és Európában még nem ismert módszer nyomába eredt Peter Hess, német fizikus és egy orvos, Prof. Dr. Gert Wegner évtizedekkel ezelőtt. A hangrezgések emberi szervezetre gyakorolt hatását kutatták hosszú éveken keresztül, amelynek eredményeképpen a hangmasszázs eljuthatott Európába. Peter Hess 1984 óta dolgozik hangtálakkal és önálló módszert dolgozott ki, amelynek célja a test-lélek-szellem harmóniájának helyreállítása, az egészség erősítése. Németországban létrehozta a Hangmasszázs Intézetet, ahol a módszert folyamatosan kutatják és fejlesztik. A Hangmasszázs Intézet terapeutái együttműködnek orvosokkal, pszichiáterekkel, pedagógusokkal, gyógytornászokkal. Foglalkoznak egészséges és sérült felnőttekkel, gyerekekkel, mentális problémákkal, illetve testi fájdalmakkal küszködőkkel egyaránt. A módszer különleges jelentőséggel bír hiperaktív, viselkedés-problémás, illetve tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek fejlesztésében. – A Peter Hess terápiástálak különlegessége abban rejlik, hogy csodálatosan gazdagok felhangokban, rezgésük pedig szokatlanul hosszan tart. Mivel szervezetünk mintegy kétharmada vízből van, a hangmasszázs fizikai hatást gyakorol egész szervezetünkre: szerkezetéből adódóan kiválóan továbbítja a hanghullámokat. A bőrön keresztül hatolnak testünkbe a rezgések, eljutnak az izmokhoz, belső szervekhez, megmozgatva a mintegy 100 billióra becsült sejtet, ezért minden sejtünk masszázst kap, így relaxált állapotba kerülünk. Agyműködésünk kikapcsol minden készenléti, vagy stresszállapotot. Boldogságérzet árad szét bennünk, energetikailag töltődünk ilyenkor, s a többszöri kezelések hatására erősödik az immunrendszerünk, javul a koncentrálóképesség, a kreativitás és a kiegyensúlyozottság – magyarázza Góra Edina.

Az egyéni, Peter Hess Hangmasszázson túl, van lehetőség a szintén hangrezgésekre épülő csoportos relaxációra is. A Meditatív Hangfürdő is Peter Hess-féle tibeti hangtálakkal és gonggal történik. A tibetiek szerint a harmonikus hangok elűzik a rossz szellemeket. Ezek a szellemek a mindennapi stressz, a gondok, a különféle félelmek, az állandó aggodalom, az irigység, a féltékenység és mindaz, ami kibillenthet benső egyensúlyunkból. A hangtálak hangja ellazít, megnyugtat, visszavezet a felnőtt korra többnyire már feledésbe merült ősbizalom-állapothoz. S megtapasztalhatjuk a valódi – félelmektől és szorongásoktól mentes – önmagunkat. A megnyugtató hangok és erőteljes rezgések együttes hatására a test megpihen, öngyógyító folyamatok indulnak el. Harmóniába kerülünk.

Önfejlesztésre, testi-lelki egészségünk karbantartására remek lehetőséget nyújt a Csung Jüan Csikung. A csikung egy kínai önfejlesztő és egészségmegőrző módszer, amely több ezer éves múltra tekint vissza. Folyamat, amelyben megtanulható a csí (qi, ki, életerő prana stb.) érzékelése, begyűjtése, tudatos áramoltatása és kibocsátása. Tekinthető egyfajta művészetnek is, amelyben a mű és az alkotó egyaránt mi magunk vagyunk. A rendszer nagymesterének, Xu Mingtang szavai szerint: „a Csikung az Élet egyszerű tudománya”. Mindenki számára elsajátítható módszerről van szó, amely a test mozgásának (vagy éppen mozdulatlanságának), a légzésnek és a tudatnak (gondolati képek) az összehangolására épül. A Csung Jüan csikung gyakorlatai átfogóan hatnak fizikai, energetikai és információs szinten egyaránt, amelyek pozitív energetikai, valamint testi-lelki folyamatokat indítanak el.

– Mindazonáltal a csikung lényegesen több a köztudatban forgó egészségmegőrzésnél. Spirituális út is egyben. E rendszerben senki nem mondja meg, mit gondoljunk, miben higgyünk, és hogyan éljünk. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy önmagunkat és a világot mélyebben megismerve a lehető legszabadabban dönthessünk. A gyakorló egészsége már alapszinten javulásnak indul, fokozatosan erősödik képessége az energiagyógyításra, felsőbb szinteken pedig tovább növelhető az érzékenység. A ma még mindig különlegesnek számító képességek (pl. intuíció, gyógyító erő, magas szintű kreativitás és problémamegoldás) felerősödnek. E rendszer gyakorlatilag univerzális, bármilyen problémacsoport megoldásához hozzásegít, lehet az tanulási, koncentrációs, kommunikációs probléma vagy emberi viszonyokkal kapcsolatos kérdések. Régi beidegződések, esetleges félelmek oldódnak, nő a tolerancia, az elfogadás, a stressztűrő-képesség és a munkabírás. A tartós változáshoz azonban idő kell és kitartó szorgalom a gyakorlásban. Az oktatás tematikája szintekre épül, az első 4 szint tanfolyami keretekben sajátítható el. Az első szint már önmagában is egy teljes rendszer, amely akár életünk végéig gyakorolható – véli a szakember, aki a komolyabb problémák kezelésére az egyénre szabott komplex kezeléseket ajánlja. – A foglalkozások alkalmával tanácsadás helyett beszélgetéssel, energetikai, illetve más terápiás kezelésekkel támogatom a hozzám fordulók gyógyulását, amely mindig a vendégemmel való közös munkán alapszik. Komplex egyéni terápiáim az alábbi „eszköztárból” kerülnek kialakításra: Peter Hess Hangmasszázs terápia, Akupresszúra, Tradicionális thai masszázs, Energetikai kezelés, Életmód tanácsadás.

Problémák oldására az egyéni terápiák mellett kiváló lehetőség lehet a családállítás is, amely Bert Hellinger módszere alapján történik. Lényege, hogy a felmerülő problémáink jórészét a családi rendszerünkben felborult rend okozza, tehát azok gyökere a családban megjelenik és többségében oldható is. E terápia csoportban történik, de mindenkivel egyénileg dolgozik a szakember. – A soron következő résztvevő elmondja a problémáját, majd kiválaszt a többiek közül szereplőket, akik őt magát, illetve a többi személyt jelzik. (Nem szerepek, helyzetek eljátszásáról van szó, ez nem pszichodráma.) Behelyezi őket a térbe, ahol a meginduló mozgások, érzések megjelenése által hamarosan kirajzolódik a történet, ahová a probléma gyökere köthető. Ez az a pont, ahol az oldás megtörténhet. Már egy-egy állítás is sokat lendíthet a helyzeten, és a családállítás alatt látottak a legtöbb esetben új megvilágításba helyezik a problémát. Ez a terápiás módszer leggyakrabban 3 hetente vehető igénybe.

Krausz Viktória

 

 

A Meditatív Hangfürdő kifejezetten javasolt

  • ha a stressz és aggodalom rendszeresen hatalmába kerít,
  • ha változás előtt állsz, vagy a változás folyamatában már benne vagy,
  • ha pihenni, töltődni szeretnél,
  • vagy egyszerűen csak egy különleges hang- és benső élményre vágysz.

A Meditatív Hangfürdő és a Hangmasszázs nem javasolt

  • szívritmus szabályozóval élőknek,
  • epilepsziára hajlamosok számára,
  • valamint a terhesség első harmadában.

Góra Edina akupresszőr, Peter-Hess®-féle hangmasszázs-terapeuta és csikung oktató. Érdeklődésének középpontjában nagyjából 10 éve a keleti önfejlesztő módszerek és a természetes gyógymódok állnak.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára. 

2024. május 10.

Ferihegy – Újabb útirányok és rekordok

Már 130-nál is több városba repülhetünk el közvetlenül Budapestről, 2025-ben pedig talán Észak-Amerika néhány metropoliszába is újra eljuthatunk.