Peugeot 5008 Allure 2.0 BlueHDi 150 – Olyan, mint az öcskös


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változatlan névvel, más szegmensben érkezett az új 5008, amely a hétszemélyes, nagy szabadidő-autók között mutatkozik be. Valóban, a modell minden porcikájában a tavaly az Év Autójának választott kis öccsére, a 3008-asra hasonlít. Egyetlen dolog, amiben kiérdemli a bátyus szót, az a hétszemélyes utastér.

A külseje első pillantásra nyilvánvalóvá teszi, hogy az új Peugeot 5008-as bizony egy szabadidő-autó, hosszú, vízszintes motorházfedél, függőleges orr-rész, magas övvonal, minden vonalnak, élnek és legömbölyített résznek megvan a helye, az autó egész megjelenése harmóniát, eleganciát áraszt.

Peugeot 5008 Allure

4,64 méteres hosszúságával 19 cm-el hosszabb a 3008-asnál, ez pont elég a második sor fejedelmi helykínálatához (A szerző felvételei)

Peugeot 5008 Allure

A forma terepjárós, nincs hozzá négykerékhajtás, pedig hasmagassága és terepszögei alkalmassá tennék erre

Az egyterűből lett SUV-modell 5008-as tulajdonképpen a 3008-as nyújtott tengelytávú változata. Pontosan 19 centiméterrel növelték hosszúságát, ennek eredményeképpen hatalmas, tágra nyíló hátsó ajtókat kapott, ahonnan kényelmesen indulhatunk neki, ha a harmadik sorban szeretnénk helyet foglalni. Persze ennek vannak feltételei, nem lehetünk pocakosak, sem magasak és rendelkeznünk kell valamiféle pozitív mozgáskoordinációval. 5008-asunk 24 centis hasmagassága és a második sor üléseinek korlátozott mozgathatósága egy felnőtt embernek már a látványával is elveszi a kedvét attól, hogy befészkelje magát a hátsó sorokba. Hagyjuk inkább ezt a fiatalságra, gyerekekre, akik nemes egyszerűséggel pattognak ki-be, és talán még jól is érzik magukat a szűkösebb helyen.

Peugeot 5008 Allure

Fogyasztása egyenesen remek, városban sem mértünk többet 6,4 literes átlagnál

Peugeot 5008 Allure

A pici kormány és a zongorabillentyűszerű gombok tovább fokozzák az amúgy is látványos belső dizájnt

De komolyra fordítva a szót, a harmadik sorban nincs helye felnőttnek, minimális a lábtér, pici a háttámla. Amúgy bosszantó, hogy a csomagtérrolónak nincs helye, ha menet közben ültetnénk utast hátra és esetleg otthon nem gondoskodtunk annak elhelyezéséről, akkor bajban lehetünk. Viszont, ha nincs öt főnél több a fedélzeten, akkor remek nagycsaládos autóról beszélhetünk, hiszen ez esetben a második sor üléseit teljesen hátratolva akár magasra nőtt felnőtteknek is fejedelmi fej- és lábtér áll rendelkezésre, ennek legfőbb oka, hogy hátul nemcsak hosszabb, de szélesebb is a 3008-nál.

Peugeot 5008 Allure

A második sor ülései sínen állíthatóak, ülőlapjuk rövid, praktikus megoldás a háttámlából kihajtható tálca

Peugeot 5008 Allure

Nem könnyű bejutni a leghátsó sorba és nem is felnőttnek való a helykínálat

Előre is kényelmes a beszállás. A hatalmas ajtók tágra nyílnak és a küszöb alá érnek, ez okos megoldás, nem koszolódik nadrágunk ki- és beszálláskor, továbbá az ajtók kellemes hanggal, finoman záródnak. A belső dizájn kedvünkre való, pici kormánya jó fogású, hatalmas, konfigurálható 12,3 colos műszerfala és a szövetbetétek otthonos és egyben modern belsőt kölcsönöznek. Ülései kényelmesek, a kormány is nagy határok között állítható, remek pozícióban vezethetünk és a látványosan kialakított gombsor is kedvünkre van. A könyöklő mély, hűthető rekeszt rejt, de sajnos magassága nem állítható, így az előtte található pohártartóban elhelyezett félliteres palack is zavaró lehet a váltásoknál, így leginkább kacatok elhelyezésére használható.

Peugeot 5008 Allure

Ha esetleg áruszállításban is gondolkozunk, nem fog minket csalódás érni, alapból 780 literes a csomagtér

Peugeot 5008 Allure

A harmadik sor üléseit használva is marad rakodni való hely az egészen 1940 literig bővíthető térből

A középkonzol 8 colos kijelzője kellően magasra került, erről irányíthatjuk a benne rejlő infotainment rendszert. A navigációhoz és a légkondihoz külön gombokkal férhetünk hozzá, nem kell bolyongani az amúgy megszokást igénylő menürendszerben, de a további beállítási lehetőségeket már a kijelzőről tudjuk folytatni.

Peugeot 5008 Allure

Irányjelzője futófénnyel dolgozik, látványosan kialakított fényszórói LED-technikát alkalmaznak

Peugeot 5008 Allure

Tökéletes utazóautó az 5008-as, remek fogyasztással, minőségi belső térrel, de kár a pattogós hátsó futóműért

A formája mellett futóművét is a kis öccsétől örökölte, hátsó felfüggesztését keményre és feszesre hangolták, nagyon nem szereti a rázós helyzeteket, döccenőn áthajtva el-elpattog a hátsó része. A villanyszervós kormány nem közvetlen, de pontosan irányítható, kanyarban előnyt jelent a futómű feszes hangolása. Megszokást igényel, hogy indításkor hosszan kell nyomni az indítógombot, amivel életre kelthetjük a még hidegen is kulturáltan viselkedő négyhengeres erőforrásunkat. A kétliteres dízel 150 lóerős teljesítménnyel rendelkezik, 370 Nm nyomatékával minden helyzetet könnyen megold, a hozzá rendelt hatfokozatú manuális váltó jó partner a kellemes utazásban. Az 5008-as kényelmével, remek motorjával és fogyasztásával, praktikusságával, igaz, szükség harmadik ülésorral szépen oldotta meg a kategóriaváltást kisbuszból csúcskategóriás utazásra invitáló SUV-vá.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.