Rock, rock, rock

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2018. július 2.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rocksuli címen mutatja be a Madách Színház Andrew Lloyd Webber legújabb musicaljét, melynek világpremierje (School of Rock) 2015 decemberében volt a New York-i Broadwayn. 


A Julian Fellowes könyve, Glenn Slater szövegkönyve alapján született rockmusical valójában egy bő tíz évvel korábbi játékfilm történetét eleveníti fel, s egy rockénekes-gitáros öntudatra ébredését, kiteljesedését követi nyomon. A darabot Londonban is bemutatták, de ezt követően Magyarország lesz a következő európai premier helyszíne, 2018. szeptember 21-én, 22-én és 23-án. A főszerepet, hármas szereposztásban, Borbély Richárd, Serbán Attila, Szemenyei János játssza-énekli majd.

A Madách Színház csapata úgy érzi, a rockzene, valamint a magyar rock útja, társadalom- és kultúraformáló szerepe kellően jelentős és izgalmas ahhoz, hogy az előadás köré egy egész fesztivált rendezzen. Ezért is jön létre a Madách Rock Fesztivál, mely a Rocksuli premierje köré szerveződve szeptember 24-től egészen október 17-ig tart majd.

 A Rocksuli musical fesztivállal egészül ki

A rockzene rendkívüli szellemi teljesítmény, szellemi áramlat, egyben a társadalmi tudatformálás egyik fontos eleme – hangsúlyozta Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója június 11-én, a budapesti Rockmúzeumban, a fesztivált beharangozó sajtóeseményen. Nem volt az másképp Magyarországon sem, tette hozzá, ahol a nemzetközi áramlat részeként kialakult és hatalmas eredményeket ért el a magyar rock, a hatvanas évektől egészen napjainkig. E zenei irányzat emberek millióinak formálta gondolatait, s nagy hatással volt az érzelmekre is. Ezért is gondolt arra a Madách Színház csapata, hogy hasonlóan az egy évvel korábbi Shakespeare Fesztiválhoz, rendezvények tucatjaival tisztelegjen a magyar rock előtt. 2017-ben a Szerelmes Shakespeare nyári bemutatója köré szerveződött sikeres programsorozat, most a Rocksuli adja az apropót. Lesz rocktörténeti előadássorozat Jávorszky Béla Szilárd révén (a Tolnay Szalonban), Csatári Bence rocktörténész beszélget Bródy János, Kóbor János és Nagy Feró hazai legendákkal (a Madách Stúdióban). De lesz találkozó Müller Péter Sziámival, a Tankcsapdával és Pásztor Annával is. A Madách Stúdióban ad koncertet a Mörk, a Run Over Dogs, a Sonya, a Richie and the Mops, valamint Hangácsi Márton. A Nagyszínpadon lép fel az AWS és a USEME, az Anna & the Barbies, Lovasi András és a Kiscsillag, a Müller Péter Sziámi AndFriends közösen a Pintér Béla társulat tagjaival, többek között Stefanovics Angélával, Thuróczi Szabolccsal. Október 11-én a Somló Cirqusz elnevezésű, különleges emlékkoncertnek ad teret a Nagyszínpad. „Emlékezzünk együtt Apukámra!” – fogalmazott elérzékenyülten a sajtó munkatársai előtt Somló Dávid, a legendás rockzenész, Somló Tamás fia. Az esten a Modern Art Orchestra kíséri az egykori pályatársakat és a fiatal generáció tagjait, és soha nem hallott big band stílusú feldolgozásokban hallhatjuk a nemrég elhunyt legendás zenész szerzeményeit.

A Madách Rock Fesztivál főszereplői és szervezői

Ha nem akarunk a szeptemberi fesztiválig várni jó magyar rockra, kilátogathatunk 2018 nyarán az egykori Ifipark helyére, a Várkert Bazárba. Itt lehet ugyanis nosztalgiázni a Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozat valamelyik eseményén, június 29-e és szeptember 7-e között.

1961 és 1984 között sok százezren látogatták a Budai Ifjúsági Parkot, az Ifiparkot, mely eredetileg zenés-táncos szórakozóhelynek alakult. Azonban rövid idő elteltével a magyar rock fellegvárává nőtte ki magát, hisz ma már legendásnak számító együttesek léptek itt fel. Többek között a Mini, a Scampolo, a Syrius, a Kex, a Sakk Matt, a Tűzkerék, a Taurus, a Piramis, a Korál, a P. Mobil, a Hobo Blues Band, a Karthago, az Edda, a Hungária, a Color, a Bergendy, a Generál, no és a három egykori nagyágyú, az Illés, a Metró és az Omega.

Az Omega június 29-én ad koncertet az Ifiparkban

A 2017-ben megkezdett koncertsorozat folytatásaként ismét rocklegendák lépnek fel a megújult régi helyszínen. Elsőként június 29-én az Omega a Volt egyszer egy vadkelet című show-jával érkezik, melyet tavaly év végén az Arénában több mint tízezer néző előtt adott elő. Az egykori tagok közül Budán most is ott lesz Kóbor János, Benkő László, Molnár György, Debreczeni Ferenc, akiket a fiatalabb korosztály zenészei egészítenek ki (Szekeres Tamás, Földi Albert, Szöllőssy Katalin, Csordás Levente, Minya Vivien). 

Augusztus 8-án D. Nagy Lajossal találkozhatunk, az 1978-ban alakult Rolls Frakció egykori énekesével, aki 1985-ben Nagy Ferót váltotta a Bikini együttesben. Zenésztársai szintén az idősebb és a fiatalabb korosztály keverékéből kerülnek ki. (Az idősebbeket például Trunkos András, az Omega jelenlegi menedzsere képviseli, míg az utóbbiakat D. Nagy Bálint Lajos, az énekes gyermeke.)

Hobo: ma már a magyar rock- és kultúrtörténet megbecsült alakja

Augusztus 11-én Hobo lép színpadra, aki nem gondolta volna, hogy az egykoron csak „megtűrt” előadó három évtizeddel később Kossuth-díjas, megbecsült művészként, a Nemzeti Színház tagjaként tér vissza az Ifiparkba. Régi és új dalaiból egyaránt énekel majd.

Augusztus 23-án ad koncertet az 1970-ben, fiatal zeneakadémistásokból alakult Apostol együttes. Bár kezdetben még jazz-rockot játszottak, néhány évvel később tánczenére váltottak, és ontották magukból a könnyed slágereket, Meződi József énekessel az élen.

Szeptember 7-én a Dinamit zárja majd a sorozatot. Az 1979-ben alakult rockformáció supergroupként alakult: Vikidál Gyula a P. Mobilból, Németh Alajos a Miniből, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula és Németh Gábor a Skorpióból érkezett. „Állami” rockzenekarnak tartották őket, mert tény és való, az egyetlen, állami lemezgyár akkori urai találták ki őket. Mindössze pár évig játszottak együtt és léptek fel az Ifiparkban is. Az akkori zenekarból Szűcs Antal Gábor és Németh Gábor lép fel a szeptemberi nosztalgiakoncerten.

Volt egyszer egy Ifipark címen egyébként bőkét évvel ezelőtt a Várkert Bazár tárlattal emlékezett a legendás koncerthelyszínre, bemutatva annak történetét, sőt a főszereplők relikviáit is kiállították.

Minderről itt írtunk bővebben! 

(Fotók: Falus Tamás és Volt egyszer egy Ifipark produkció)

Kapcsolódó cikkek:


Hová és hogyan repülhetünk Budapestről?
2020. május 26.

Hová és hogyan repülhetünk Budapestről?

Ferihegyről is sorra szállnak fel a légitársaságok gépei, így a járvány mérséklődésével újra lehetőség nyílik meglátogatni távolban élő rokonainkat, visszautazni tartós külföldi munkánk helyszínére, de akár repülős nyaralásban is gondolkodhatunk.

Merre tovább, turizmus?
2020. május 19.

Merre tovább, turizmus?

A járványveszély mérséklődésével először a belföldi turizmus éledhet újjá. Hová induljunk? Mire vigyázzunk?

Kit, miért, hogyan szeretünk?
2020. május 8.

Kit, miért, hogyan szeretünk?

Karanténvilágunkban még érzékenyebben merülhetnek fel e kérdések, melyekre a válaszokat tízévnyi kutatómunka során összegezte könyvében egy egykori jogász.