Spanyol tengerparti apartmanok, magyar tulajdonosok


Egyre többen keresnek és találnak maguknak uniós országokban ingatlanokat; Spanyolország népszerű vásárlási helyszín.

Folyamatosan nő azoknak a száma, akik nem országon belül, hanem a határokon túl vesznek maguknak ingatlant, elsősorban használt lakást. Évente sok százra tehető az Európai Unió országaiban apartmant vásárló magyarok száma: a felmérések szerint csaknem felerészben Ausztriában, megelőzve Horvátországot, de sokak számára vonzó Spanyolország és Olaszország is.

Tenerife, Spanyolország, külföldi ingatlanvásárlás, turizmus, idegenforgalom

A magyarok többsége saját használatra vesz ingatlant külföldön (Fotók: Falus Tamás)

Saját használatra és befektetési céllal

Megérne egy alapos kutatást, vajon mi vezérli a magyar polgárokat e vásárlásokban. Jobb híján az ingatlanforgalmazó cégek tapasztalataira lehet hagyatkozni, melyek kimutatásaiban körülbelül 60–40 százalékban oszlik meg a saját használatra, illetve befektetési céllal vásárlók száma. Mindkét szándékra van ésszerű magyarázat.

Számos oka van annak, aki saját használtara kíván magának apartmant, házat venni határon túl. Van, aki megengedheti magának, dönthet úgy, hogy balatoni ingatlan helyett inkább tengerparti vagy partközeli apartmant vásárol magának – megközelítőleg ugyanazért az árért. Ráadásul mediterrán tájakon tovább lehet élvezni a jó időt, könnyebb átvészelni a telet is. (Még akkor is, ha már a magyar telek sem az igaziak.) Akad, aki úgy tudja megtervezni távmunkáját, hogy az év egy részét nem Magyarországon tölti. Életmód-váltásbeli, gazdasági, társadalmi, politikai, világnézeti okai egyaránt lehetnek, ki miért kíván tartósan vagy akár végleg külföldre költözni. Mások az orosz–ukrán háború közelsége miatt érzik magukat bizonytalanságban vagy a jobb munka- és megélhetési lehetőségek miatt váltanak, váltanának országot, de emellett érhetnek valakit Magyarországon olyan vélt vagy valós hátrányos megkülönböztetések, melyek miatt, ha megteheti, inkább külföldre költözik.

Akinek felesleges pénze van, jól tudja, hogy befektetési céllal Magyarországon már jó ideje nem éri meg ingatlant vennie. Bár a lakásárak csak minimálisan emelkednek, a magas infláció és a hirtelen megnőtt energiaárak visszafogják a befektetőket. Konstrukciója miatt az állampapír nemcsak idén, hanem még 2024-ben is jól fog kamatozni (jövőre vélhetően jóval az optimistán remélt 6 százalékos inflációt meghaladóan), így jövedelmezőbb lehet, mint lakásba fektetni. Aki mégis ez utóbbiban gondolkodik, annak érdemesebb külföldön körülnéznie.

Kanári-szigetek: Tenerife a legnépszerűbb

Ezúttal fordítsuk figyelmünket egy olyan államra, Spanyolországra, mely az elmúlt években különösen népszerű hellyé vált a magyar befektetést, illetve újotthont-keresők körében, s e népszerűség ma is töretlen. Különösen a Kanári-szigetek és a Földközi-tenger vidéke, Costa del Sol környéke foglalkoztatja a magyarokat, akiket mindig is vonzott a tenger, a napfény, a meleg levegő. És az örök tavasz, mely jellemzi a Kanári-szigeteket. E földrajzi fogalom azonban sok tájegységet, legfőképp szigetet takar. A két legnépszerűbb közöttük mind a turisták, mind az év egy részére, esetleg egészére letelepedni vágyó angolok, németek, skandinávok, magyarok körében Gran Canaria, de főleg Tenerife.

Tenerife, Spanyolország, külföldi ingatlanvásárlás, turizmus, idegenforgalom

Egy 60 négyzetméteres apartmant akár már 200 ezer euróért (kb. 77 millió forintért) vehetünk Tenerifén

Az Atlanti-óceánban fekvő, Budapesttől körülbelül ötórányi repülőútra lévő szigetekre a szubtrópusi éghajlat jellemző: a levegő hőfoka télen sem csökken nap közben 19–20 °C alá, de nyáron ma már nem ritka a 28–30 °C sem. Tenerifén főleg a déli rész a népszerűbb: partja pár fokkal melegebb, naposabb, mint az északi, mivel a sziget középső részén húzódó hegyek megvédik a szelektől, a felhőktől, az esőktől. Az elmúlt fél évszázadban a kis halászfalvak fokozatosan átalakultak, és váltak szinte összenőtt üdülőövezetekké Los Cristianostól Playa de las Americanoson át Adejéig, szállodákkal, apartmanházakkal, éttermekkel, kávézókkal, üzletekkel. De a sziget dél- és észak-nyugati partja is szép tájakat rejt. Egyes partszakaszokat afrikai sivatagi homokkal töltötték fel, míg másokat meghagyták a szigetre jellemző vulkanikus, fekete színű földdel.

Széles a kínálat a tenerifei ingatlanokat kínáló weboldalakon, még a magyar nyelvűeken is. 55–60 négyzetméteres, egy hálószobás apartmanok már 190–210 ezer euróért vásárolhatók. Egy két hálószobás, 70 négyzetméteres apartmant 145 ezer euróért, egy szintén két hálószobás 107 négyzetméteres lakást 2023. szeptember végén 300 ezer euróért kínáltak. De találni 95 ezer euróért is két hálós, 92 négyzetméteres apartmant egy kisvárosban, tíz perc sétányira a tengerparttól, a nappaliból kilátással a Teidére, a sziget – és egyben Spanyolország – legmagasabb hegyére. (A hegyről és a Teide Nemzeti Parkról az alábbi írásunkban olvashat.)

Ám az is igaz, hogy akár 1 millió eurót is el lehet költeni egy luxusvillára a déli turistaövezetben, Costa Adejében, négy hálóval, három fürdőszobával, medencével, három beállós garázzsal, kilátással az óceánra, nyolcszáz méternyire a parttól.

Hosszasan lehetne sorolni a négyzetmétereket és az árakat, melyekből látni, hogy a Balaton és Budapest sok pontján ennél csak drágábban, sőt, esetenként jóval drágábban lehetne ingatlanhoz jutni. Persze akinek komolyak a szándékai, szó szerint alaposan fel kell térképeznie a térséget: hogy hol, melyik településen, milyen domborzati viszonyok között, milyen környezetben, lakótömbben található a kiszemelt otthon, mennyire van közel vagy messze a tengerparttól, a legközelebbi strandtól, van-e medence a lakóparkban, milyenek a közlekedési viszonyok.

Costa del Sol: vonzó lakások, villák Malagától Marbelláig

Az európaiak és a magyarok körében az egyik legnépszerűbb térség Andalúziában Costa del Sol, a Napospart, mely az Ibériai-félsziget és Spanyolország déli részén húzódik, a Földközi-tenger partján. Legismertebb és legnépszerűbb városa az 580 ezer lakót számláló Malaga, mely egyben a tartomány elnevezése is. A Napospart Malagától keletre, Costa Granadinától indul, Malagától nyugatra folytatódik, és majdnem a Gibraltári-szorosig húzódik, százötven kilométer hosszan. Azonban érdemes ingatlant a malagai repülőtértől nem túl nagy távolságra választani. Budapestről általában nyaranta három, télen két közvetlen fapados járat indul. A reptér Malaga és a (tusiták nélkül) 73 ezres Benalmadéna városa között helyezkedik el, e két nagyobb település között nagyjából egyforma távolságra, 15–20 percnyi autóútra. (Benalmadéna világhírű kikötőjéről itt írtunk.) A város az egyik oldalon Torremolinosszal, a másikon Fuengirolával határos, nyugat felé haladva pedig Mijas, El Faro, majd több kisebb település mellett a Malagától 60 kilométernyi távolságra lévő Marbella, azután Estepona található.

Tenerife, Spanyolország, külföldi ingatlanvásárlás, turizmus, idegenforgalom, ingatlanhirdetés

Több száz ingatlan között lehet válogatni a Földközi-tengernél, sok magyarnak már megfizethető áron

Gazdag és változatos az ingatlankínálat Costa del Sol településein, mely nemcsak a magyar felső-középosztály, de már a „középső-középosztály” számára is megfizethető, mert az árak gyakran a magyar ingatlanárakkal is versenyre kelnek. Fuengirolán már 115 ezer euróért eladásra kínálnak egy 62 négyzetméteres, kétszobás emeleti apartmant. Benalmadénán, a tengerpart közvetlen közelében egy 30 négyzetméteres, egy hálószobás, egy fürdőszobás stúdióért 139 ezer eurót kérnek, az épület kertjében nagy medence áll. Malagán egy 87 négyzetméteres, három hálós lakás, kis kerttel, egy 1975-ös építésű házban, szintén 139 ezer euróba kerül. Marbellán, egy 1970-es építésű, jó állapotban lévő házban 180 ezer euró egy két hálószobás, 113 négyzetméteres lakás. Mijason 450 ezer euró kétszintes sorházban egy három hálószobás, két fürdőszobás nappalival és étkezővel rendelkező otthon, melyhez még 10 négyzetméteres terasz és 100 négyzetméteres kert is társul.

Egymillió euró körüli áron már Malaga központjában lehet 200 négyzetéteres penthouse-hoz jutni, vagy Costabellán, Esteponán önálló villához medencével, utóbbit 1200 négyzetméteres kerttel lehet megszerezni.

Újépítésű vagy használt ingatlanok százai, sőt ezrei közül lehet válogatni a weboldalakon, magyar nyelven is.

Tenerife, Spanyolország, külföldi ingatlanvásárlás, turizmus, idegenforgalom, kacsás ház

Spanyolország vonzó úti cél a turistáknak, jó menedzseléssel nem nehéz bérbe adni egy apartmant

Aki befektetési céllal, bérbeadásra szeretne magának ingatlant Spanyolországban, annak vonzók lehetnek a 2023-as adatok: júliusban például több mint 10 millió turista érkezett az országba csak a nemzetközi repülőtereken keresztül, mely az előző évhez képest 11 százalékos növekedés. A turistaforgalom pedig eddig, a 2019-es, járvány előtti időszaktól mindössze alig 1 százalékkal marad el. Márpedig Tenerife is, Costa del Sol is turistaparadicsomnak számít.

Szabályok és kötelezettségek

Vásárlás előtt sok mindent el kell dönteni magunkban: újépítésű ingatlant akarunk venni, vagy használtat. Házat, sorházat, vagy lakást, kis stúdiót. Prémium minőségű luxusingatlant, vagy átlagos, jó minőségűt. Saját célra, vagy befektetési, bérbeadási szándékkal. Magunk akarjuk a bérbeadást végezni (például booking.comon, Airbnb-n keresztül), ügyeket intézni az önkormányzatoknál, a közműcégeknél, az adóhatóságnál, a takarítást és a felmerülő javítási feladatokat felvállalni) vagy egy céget bízunk meg ezek szervezésével.

Tenerife, Spanyolország, külföldi ingatlanvásárlás, turizmus, idegenforgalom, pálmafák, tengerpart

Jogi képviseletre mindenképp szükség van

Mindemellett nem árt tisztában lenni azokkal a szabályokkal, kötelezettségekkel sem, amelyek egy spanyolországi ingatlanvásárláshoz szükségesek (a pénzen kívül). Például szükség van úgynevezett NIE-számra. Ez a spanyol idegenrendészeti regisztráció során kapott egyedi azonosítószám, mely egyben adószám is. Magyar állampolgár csak ennek birtokában szerezhet tulajdont Spanyolországban. Spanyol bankszámlát is nyitni kell. Nem árt a spanyol nyelv ismerete sem adásvételkor, de még inkább szükség van ügyvédi segítségre. A jogi képviselet nemcsak megkönnyíti a vásárlást, hanem egyáltalán: lehetővé teszi. Ügyvédi segítség nélkül ne vásároljunk ingatlant Spanyolországban – szól az ingatlanközvetítők legelső tanácsa.

A spanyol ingatlanvásárlás menetéről, jogi helyzetéről, a vásárlás utáni teendőkről magyar nyelven bővebben itt lehet olvasni, a jogi szolgáltatásokról és garanciákról pedig itt és itt.


Kapcsolódó cikkek