Kiváltható a kolonoszkópia, soványsággal az Alzheimer-kór ellen


Az orvoskutatók legújabb vizsgálati eredményei is hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez, és ahhoz, hogy felismerjük: még időben változtatnunk kell eddigi életmódunkon.

Vastagbélrák szűrése vérvizsgálattal 

A vastag- és végbélrák második helyen áll a daganatos halálozás listáján, azonban az ajánlások ellenére szűrésük alacsony részvételi aránnyal zajlik. Ennek elsősorban az az oka, hogy a leginkább eredménnyel járó szűrővizsgálat, a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) kellemetlen beavatkozás, és sokan félnek tőle. Pedig a betegség súlyosabbra fordulása korai felismeréssel megelőzhető, vagy hatékonyan gyógyítható.

(Lásd e témában írt korábbi cikkünket!)

vastagbéltükrözés, vérteszt, vastagbélrák, biomarker-teszt, Shield-vérteszt

Idővel elfelejthetjük a vastagbéltükrözést? (Fotó: guardanthealth.com)

Azonban e beavatkozást a jövőben kiválthatják a biomarker- (objektíven mérhető jelzőanyag) tesztek. Nemrégiben jelentette be az amerikai Guardant Health, Inc. precíziós onkológiai cég, hogy kifejlesztette az egyszerű vérvétellel járó, kellemetlenséget nem okozó vastagbélrák-szűrési eljárást. Ez a Shield elnevezésű vérteszt, melynek révén egy hagyományos vérvételt követően a daganatokból származó DNS-ből – az úgynevezett keringő tumor-DNS-ből – ki lehet mutatni a véráramban azokat a jellemzőket, amelyek a rák jelenlétére utalhatnak. A Shield-vérteszttel már több mint 20 ezer, átlagos kockázatú (45–84 év közötti) felnőtt körében végeztek is sikeres vizsgálatokat.

Az eljárás engedélyezésre vár, miután a vállalat már benyújtotta kérelmét az FDA-hoz, az az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához. Ha megkapja a jóváhagyást, az újabb szűrési lehetőséget jelent. Szűrésre ugyanis már most is használnak széklettesztet, mellyel a székletből kimutatható vér és a specifikus piruvát kináz (M2-PK) enzim hívja fel a tumorra a figyelmet, amit aztán követhet a kolonoszkópia. Az orvosok abban bíznak, hogy az új vértesztek révén szélesebb körben terjednek majd el a vastag- és végbélrákszűrések.

Jöhetnek az mRNS-vakcinák rák és a szívbetegség ellen is!

A koronavírus ellen hatékony védőoltások nagyobb része a hírvivő, azaz a messenger RNS-technológia alkalmazásán alapul. A Pfizer mellett ilyen vakcinát gyárt sikerrel a SARS-CoV-2 (Covid–19) vírus ellen az amerikai Moderna vállalat is, amely tovább folytatja kutatásait, hogy a technológiát más betegségek ellen is hatékonyan lehessen bevetni. Nemrégiben az FDA két új Moderna-vakcinát jelölt meg áttörést jelentő terápiának: egy olyan oltást, amely megakadályozza az időseknél az RSV kialakulását, és egy olyat, amely segít a melanoma, vagyis a bőrrák kiújulásának megakadályozásában. (Az FDA áttörést jelentő minősítést akkor ad, ha egy új kezelés korai vizsgálati eredményei lényegesen jobbak, mint egy már létező terápiáé.)

mRNS vakcinák, Moderna, Pfizer, rákgyógyítás

Akár már 2030-ra elkészülhetnek az újfajta vakcinák (Fotó: Pixabay)

A Moderna kutatói szerint az elmúlt időszak bebizonyította, hogy az mRNS-en alapuló eljárás nem csupán a koronavírus vagy más fertőző betegségek ellen alkalmazható, hanem idővel a rák, a szív- és érrendszeri, valamint az autoimmun betegségekkel szemben is. Az évtized végére akár el is készülhetnek ezek a vakcinák – nyilatkozta optimistán dr. Paul Burton, a cég orvosigazgatója. Ez annak is köszönhető, hogy a Covid idején az e technológián alapuló védőoltásokat hihetetlenül gyors és intenzív fejlesztésekkel sikerült előállítani. Így 15 évnyi kutatási folyamatot mindössze 12–18 hónapra sikerült lerövidíteni.

Az elhízás növelheti a depresszió kialakulásának esélyét

Nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió, szorongás, evészavar, nikotinfüggőség, sőt személyiségzavar azoknál az embereknél, akiket elhízással diagnosztizáltak. A Bécsi Orvosi Egyetem és a Complexity Science Hub Vienna közös kutatásában arra keresték a választ, milyen kísérőbetegségei lehetnek az elhízásnak, és előfordulásukban van-e statisztikailag meghatározó különbség férfiak és nők között. A kutatócsoport ehhez a betegek összes, 1997 és 2014 közötti osztrák kórházi tartózkodásának adatát feldolgozta. Ezekből kiderült, hogy az elhízásról szóló diagnózis minden korcsoportban jelentősen megnövelte a különböző pszichés zavarok megjelenésének esélyét.

Az életkor nem befolyásoló tényező, viszont a két nem között jelentős különbséget találtak a különböző pszichés zavarok kialakulásának valószínűsége között. Míg skizofréniára és nikotinfüggőségre inkább az elhízott férfiak hajlamosabbak, addig a depresszióra, a szorongásra a nők. Az elhízott férfiak 16,6 százaléka szenvedett nikotinfüggőségtől is, nők esetében ez az arány a fele volt. Ugyanakkor az elhízott nők 13,3 százalékánál diagnosztizáltak depressziót (a normál testsúlyúak esetében csupán 4,8 százaléknál), míg a férfiaknál ez az arány 6,6 százalék volt az elhízással küzdők esetében (3,2 százalék a normál testsúllyal élőknél).

elhízás, kövér emberek, depresszió,

Az elhízás sok veszélyt rejt magában (Ábra: Pixabay)

A kutatást végző szakértők következtetése: az elhízott embereket érdemes pszichiátriai betegségekkel összefüggésben is vizsgálni, hogy számukra időben segítséget lehessen nyújtani. A tanulmány megállapításait olvasók következtetése: életmódunkkal, táplálkozásunkkal megéri tennünk az elhízás ellen. 

A sovány testalkat védhet az Alzheimer-kór ellen

Az alacsonyabb testtömeg védelmet nyújthat az Alzheimer-kór kialakulása ellen – olvasható egy amerikai szakemberek által nemrég publikált tanulmányban. A vizsgálat során a UK Biobank több mint 450 ezer résztvevőjének adatait elemezték, valamint két független mintát is analizáltak, melyekben 320 ezernél több, Alzheimer-kóros és Alzheimer-kórban nem szenvedő kontrollszemély vett részt. További 260 ezer embernél a genetikai állomány és a kognitív funkció adatainak vizsgálata mellett mérték a karok és a lábak izom- és zsírszövetének adatait.

Az elemzések során félezernél több olyan genetikai variánst találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók a sovány testtömeggel, vagyis bizonyítékot szereztek a sovány testtömeg Alzheimer-kór kockázatára gyakorolt védőhatásra. A tanulmány egyben megerősíti a demencia megelőzése érdekében az egészséges életmódra tett ajánlásokat. (Lásd erről korábbi írásunkat!)

Régebbi kutatásokban a testtömegindex (BMI) és az Alzheimer-kór között nem találtak ok-okozati összefüggést. Viszont kérdés, hogy a BMI elég érzékeny mérőszám-e, mert az új feltételezések szerint a sovány test- és zsírtömegre bontás újszerű összefüggéseket tárhat fel e betegséggel kapcsolatban – fogalmazott egy szakmai weboldalon a vizsgálatot végző dr. Iyas Daghlas, a Kaliforniai Egyetem San Francisco-i Neurológiai Osztályának rezidense.

Az izomtömeg „elhízása” az idősebb felnőttek kognitív hanyatlásának kockázati tényezője lehet – állapította meg egy másik kutatás is. A sovány testtömeg összefügg a jobb kognitív funkciókkal, vagyis e hanyatlás stabilizálódhat, és ahelyett, hogy kóros állapot alakulna ki, akár vissza is fordítható.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 2.

Autonóm járművek az utakon – tényleg csökkenni fog a balesetek száma?

A közúti balesetek több, mint 90 százalékát emberi hiba, mulasztás, valamint figyelmetlenség okozza és ez a szám jelentősen csökkenthető a vezetést támogató modern technológia alkalmazásával. Ilyen tartalmú mondattal gyakran találkozhatunk, de vajon alátámasztható ez a kijelentés kutatási eredményekkel is? Erre a kérdésre kínál választ egy idén szeptemberben megjelent és világszinten újdonságnak számító tanulmány, amely egy járműfejlesztő és egy biztosító együttműködésének eredménye. Erről a szakmai anyagról Nyalka Csaba, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje nyújt tájékoztatást.

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.