Filmklasszikusok áradata


Ha szeretünk klasszikus alkotásokat nézni jó minőségben, nagy vásznon s nem otthoni magányunkban, hanem családi, baráti társaságban, egy esti mozizás keretében, akkor érdemes várnunk szeptember 12-ig. Több mint száz művet, köztük restaurált különlegességeket is láthatunk 2023. szeptember 12–17. között a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.

Ha szeretünk klasszikus alkotásokat nézni jó minőségben, nagy vásznon s nem otthoni magányunkban, hanem családi, baráti társaságban, egy esti mozizás keretében, akkor érdemes várnunk szeptember 12-ig. Különösen akkor, ha szeretjük a szabadtéri vetítést is, szép környezetben, akkor minden kulturális vágyunk teljesülhet. Mert a sorrendben hatodik klasszikus filmmaraton mindezt kínálja.

A szervező Nemzeti Filmintézet feladatának tekinti a magyar filmkincs folyamatos restaurálását, a befejezett munkák bemutatását. A minőség tehát garantált. A Bazilika előtt a Szent István tér is ingyenes szabadtéri vetítések helyszíne lesz, így már csak a jó időben kell reménykedni. Emellett a jól bevált helyszíneken, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, a Francia Intézetben, valamint a Music Centerben várja a közönséget film- és eseménydömping, több restaurálási premierrel.

Moziban látni egy filmet más élmény, mint kis képernyőn

Nem véletlenül fogalmazta a 2022-es filmmaraton idején budapesti videointerjújában Thierry Frémaux, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál és a lyoni Lumière Filmfesztivál igazgatója, az Institut Lumière vezetője: még mindig erős az emberek késztetése arra, hogy moziba járjanak. „Az éttermek kínálatát sem helyettesíthetjük házikoszttal. Vegyük úgy, hogy az étterem a mozi, a filmes platformok pedig a házikosztot jelentik. Finom, de nem egyenértékű azzal. Mert moziban látni egy filmet nem ugyanaz, mint otthon megnézni…. Napjaink filmfesztiválja nagy vásznon zajlik, egy fesztivál elképzelhetetlen kis képernyőn, Franciaországban még a sorozatok fesztiválján is nagy vászonra vetítik a tévéfilmeket!”

A témába vágó érdekesség, hogy hamarosan, 2023. október 5-én érkezik a magyar mozikba a 999-es szoba (Room 999) című egész estés francia dokumentumfilm, melyben a mozi jövője áll a középpontban. 1982-ben Wim Wenders a 666-os szoba (Room 666) című művében 16 kollégáját faggatta a kérdésről. Az azóta eltelt négy évtizedben megjelent a kábeltévé, a VHS, a DVD, a streaming. Vajon szükség van-e arra a közösségi élményre, amit a mozizás jelent – kérdezi kollégáit Lubna Playoust rendező Cannes-ban, a filmfesztivál idején. A kérdésre többek között David Cronenberg, Baz Luhrmann, Ruben Östlund, Paolo Sorrentino – és Wim Wenders válaszol.

film maraton

VIII: Henrik magánélete: e filmet Korda még Angliában készítette (Fotók forrása: a Budapesti Klasszikus Film Maraton weboldala)

Korda Sándor univerzuma

130 éve született Korda Sándor rendező-producer, vagy ahogy a világ ismeri, Sir Alexander Korda. Az ő és alkotótársainak életműve áll a budapesti filmmaraton középpontjában. Láthatjuk a még Magyarországon, a Jókai-mű alapján forgatott Az aranyember (1918), az Angliában tető alá hozott VIII. Henrik magánélete (The Private Life of Henry VIII, 1933), s a már Hollywoodban készített Lady Hamilton (1941, Vivien Leigh és Laurence Olivier főszereplésével), A harmadik ember (The Third Man, 1949, Orson Welles játékával) című alkotásait. Továbbá a Churchill és Korda Sándor  (Churchill and the Movie Mogul) című, 2018-as angol életrajzi dokumentumfilmet, mely a két nagyformátumú egyéniség barátságáról szól. A filmválogatások révén megismerhetjük azt a szellemi közeget is, amelyben Korda Sándor dolgozhatott, többek között két testvérével, a szintén rendező Zoltánnal és a díszlettervező Vincével, Bíró Lajos forgatókönyvíróval, Rózsa Miklós zeneszerzővel.

film maraton

A Trainspotting producere Pressburger Imre unokája

Pressburgertől Macdonaldig

Ebben a szekcióban Pressburger Imre és filmes dinasztiájának művészetével ismerkedhetünk meg Martin Scorsese restaurálást támogató alapítványa, a The Film Foundation segítségével.

Az 1902-ben, Miskolcon született forgatókönyvíró, rendező, producer már Emeric Pressburger néven, Nagy-Britanniában tett szert hírnévre. Jó ismerőse volt Korda Sándornak, ő mutatta be Michael Powellnek, akivel együtt alapítottak produceri céget. Több filmklasszikus fűződik nevükhöz. Többek között az 1941-es A negyvenkilencedik szélességi fok (49th Parallel) amely Oscar-díjat kapott a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. De látható lesz az egykoron legnézetteb brit filmként számon tartott zenés produkció, a Piros cipellők (The Red Shoes, 1948), a Vágyak szigete (I Know Where I am Going!, 1945), vagy a minden idők egyik legjobb brit filmjeként jellemzett, már színesben forgatott Blimp ezredes élete és halála (The Life and Death of Colonel Blimp, 1948). Az alkotások eredeti hanggal, magyar felirattal láthatók. E filmeknek Martin Scorsese is nagy rajongója.

Pressburger unokái is a filmművészetet választották. Andrew Macdonald többek között a Trainspotting (1996), a Dredd (2012), az Ex Machina (2014) producere, Kevin Macdonald pedig filmrendező, akinek a müncheni olimpiai terrortámadásról forgatott, Egy nap szeptemberben (One Day in September, 1999) című dokumentumfilmje Oscar-díjat ért. 1995-ben a két unoka összefogott, és együtt készítették el nagyapjukról az Így készül egy angol ember (The Making of an Englishman) című dokumentumfilmet. A filmmaratonon közülük a Trainspottingot nézhetjük meg ismét, valamint többek között Az utolsó skót királyt (The Last King of Scotland, 2006), és Az élet sóját (A Life Less Ordinary, 1997), Kevin rendezéseit.

film maraton

Maléna, Monica Belluccival a főszerepben: a nyitófilm kiváló analóg kópiája a klasszikus mozizás élményét kínálja

Tíz szekció, száznál több film

A szervezők tíz szekcióba  szervezték az alkotásokat. A Hollywoodi legendák: Adolph Zukor és a Paramount című összeállításban a 150 évvel ezelőtt, Ricsén született, ma is jelentős filmgyártó és -forgalmazó cég alapítójára emlékezhetünk, ha néhány legendás produkciót újra megtekintünk. Például A keresztapát (The Godfather, 1972) vagy a Pomádét (Grease, 1978). Utóbbit szabad ég alatt, a Szent István téren, 130 négyzetméteres óriásvásznon, 2023. szeptember 16-án, szombaton este.

Önálló szekciót kaptak a sport témájú filmek, a női szemszögből született művek, és a magyar filmtörténet gyöngyszemeit bemutató művek. Helyet kapnak a programban az abszurd hangon készült produkciók is. A Nyitott archívumok elnevezésű szekcióban pedig betekintést kaphatunk a filmes gyűjtemények munkájába, ahonnan a klasszikusok restaurálásai érkeznek a régi és az új filmbarátoknak. A Cinedokk: Megtalált történetek című blokk érdekessége, hogy az itt

bemutatásra váró művek többségét még nem lehetett látni Magyarországon. Így a Film – Az élő emlékezet  (Film – The Living Record of our Memory, 2021) című spanyol–kanadai dokumentumfilmet sem, mely a restaurálásról, a digitalizálásról számol be az érdeklődőknek és a szakmának. A Budapest Music Centerben élő zenei kísérettel zajlanak majd a filmvetítések.

A maraton nyitófilmje a klasszikus mozizás élményét kínálja majd: 2023. szeptember 12-én a Maléna, Giuseppe Tornatore drámája pereg majd az Uránia dísztermében, éspedig analóg technikával. A kiváló állapotú, 35 mm-es CinemaScope kópia az Egyesült Államokból való, és a film operatőrének, Koltai Lajosnak köszönhetően gazdagítja a Filmarchívum gyűjteményét.

A rendezvényt ezúttal is szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik.

Bővebben a 2023-as programokról, eseményekről a rendezvény weboldalán tájékozódhatunk, itt! 


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.