Tó a felhők között – II. rész


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A turisták nagyobb része nem hajózik beljebb a tavon, pedig érdemes. Négyórás út után érhető el a Taquile-sziget, a takácsok birodalma. Itt fennmaradt a hagyományos életvitel, a kecsua közösség főként remek szőtteseiből él, amelyet – Peru más részeitől eltérően – a férfiak készítenek. Érdemes egyet a szigeten aludni és reggel (vagy akár a napfelkelte előtt) megmászni a hegyet, mert a pazar kilátás a tóra és a szomszédos Amantani szigetre megéri. Amantani köves teraszokkal övezett partja is sok érdekességet rejt. Itt aymara hagyományokkal találkozhatunk, és a két hegycsúcson található két templom (Pachatata és Pachamama templomai) megéri a fáradtságot. A körpanoráma révén érzékelhetjük igazán az 5-6000 méteres környező hegyekhez képest az Altiplano sajátosságait. Lassan itt az ideje a Peruba készülőknek az útjuk megtervezésére, hiszen ősszel vagy tavasszal a legideálisabb ideutazni. Javaslom, hogy senki ne hagyja ki a programból ezt a fantasztikus területet!


Számos legenda övezi a tavat. A tóba süllyesztett inka kincsek története tartja magát legmasszívabban, amelynek magyar szála is van. Az 1920-ig magyar várat, Nedecet (ma már lengyel fennhatóságú) 1946-ban meglátogatta Berzeviczy Sebestyénnek és nejének – aki az utolsó inka uralkodó lánya volt – késői utódja, aki ezen család egy korábbi végrendeletét, amely a Titicaca-tó kincsének helyét jelölte, egy ólom szelencében megtalálta a várban. A hurokírásos iratnak Krakkóban nyoma veszett, de a kincskeresők azóta sem adták fel dédelgetett vágyukat.

Visszatérve Punóba, érdemes autóbusszal megkerülni a tavat, és átgurulni Bolíviába. A tavon átkelni nem célszerű, mert a két ország ugyan békében megfér egymással, de katonai naszádjaik azért kackiásan járőröznek a határvonal mentén. A közúti átkelés viszont gyors, rutinszerű. Bolíviában semmilyen magyarellenességet nem tapasztaltunk a közismert történések ellenére sem, így mindenkinek bátran ajánlom, mert a látnivalók páratlanok. A tó bolíviai központjának Copacabana városka tekinthető (erről kapta a híres brazil partvidék és strand is a nevét), jelentése „ahol a türkiz fekszik”. Kétségtelen, hogy a víz színe magáért beszél.

A kisváros többnapi pihenésre, barangolásra is alkalmas, halvendéglői remekek. Ismert zarándokhely, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepére tömegek özönlenek ide, és páratlan szokás az autószentelés is (a prekolumbián hiedelmek és a keresztény tanok sokféleképpen keverednek). A szent szobrát Francisco Tito Jupanki inka leszármazott faragta meg, és gyógyító ereje vonzza a zarándokokat. A kálváriahegyről páratlan a naplemente látványa, a helyieknek autó és ház formájú szuveníreket áruló árusokból pedig sosincs hiány (legalább makettként megveszik azokat, amíg nem telik igazira).

Innen közelíthető meg a két legizgalmasabb sziget a bolíviai oldalon. A nagyobb a Napsziget (Isla del Sol), amely földjén az inka eredetmítosz szerint megszületett Virakocsa, a fehér szakállú teremtő, aki megalkotta a Napistent (Inti) és a Holdistennőt. Ez a sziget volt az otthona a első inka uralkodópárnak, Manko Kapaknak és Mama Okljónak is. Itt található a pumafejre hasonlító szent kő, a Titi Kharka, amely névadója lehetett a tónak. Mintegy 5000-en élnek itt három településen. Az Inka-lépcsőt és forrást, valamint a Pilko Kayma romjait is megéri meglátogatni. A szomszédos kisebb Hold-szigetet is érdemes felkeresni. Innen négy kilométerre található a tóban az elsüllyedt város, Marko Pampa (vagy talán maga Wanaku), amelyet hajóról lehet megtekinteni, megtalált kincseiből pedig a sziget múzeumában láthatunk néhányat. A déli rész leghíresebb szigete Suriqui, ahol ma is építik a totoranád hajókat, amelyek Thor Heyerdahl részére is mintául szolgáltak híres útjához a Húsvét-szigethez (Kon Tiki expedíció).

Copacabana és La Paz között félúton található az impozáns Tiahuanaco (Tiwanaku) romváros. amely egykor az egész tóvidék központja volt. Ez a birodalom az i. e. VI. századtól az i. sz. XIII. századig létezett, és a mai Peru és Bolívia déli részét uralta. A romterületen a Kalasasaya platformját és három óriás megalitját, a Napkaput és Holdkaput, valamint a különféle templomromokat és szobrokat érdemes megnézni, köztük a híres Puma Punktut. A kultúrát az aymara indiánok szorították ki végül a területről, emlékei megtalálhatóak a Museo Regional de Tiahuanacoban. A kombinált belépőjegy 15 bolivár (egyébként mindenhol olcsók a belépőjegyek).

Ha Peru felé közúton indulunk vissza, itt ér véget túránk, még Punóban érdemes újra megállni pár szuvenírért, majd észak felé hagyhatjuk el a vidéket. Azonban jobban megéri továbbmenni La Pazba, Bolívia fővárosába, és onnan repülővel vissza Cuzcóba. Ha ezt választjuk, pont útba esik a főváros előtt a Hold-völgye, amely csodás holdbéli táj. A lepusztulással létrejött képződmények között sétálva egy másik bolygón érezhetjük magunkat, amikor pedig az egyik szikla csúcsán megszólal az indián furulya, az semmihez sem fogható élmény.

A túra sajátos hangulatába beleillett az is, hogy a la pazi szállásunk ablakából pont arra a börtönre lehetett rálátni, amelyben Tóásó Elődöt tartották fogva. A világ legmagasabb nemzetközi repteréről felszállva még sokáig láttuk a Titicaca-tó szépségét. Ha minden jól alakul, 2012 márciusában visszatérek ide, addig is köszönet Ács Lászlónak a Peru, Bolívia könyvéért és Viktor barátomnak a rengeteg segítségért (www.latinamerika.hu).

Takáts Attila

 

A cikk előzménye: Tó a felhők között – I. rész


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.