Zumba


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Salsa, merengue, cumbia és aerobik. Pörgős kardioedzés latin-amerikai dallamokra. 500 kalória mínusz az önfeledt tánctól. Mindez a zumba, ami egyre népszerűbb Magyarországon is.


A zumbear szó dél-amerikai spanyol szlengben azt jelenti: szórakozni, gyorsan mozdulni. Épp ebben áll a mozgásforma varázsa: az alakformáló edzésen úgy érezzük, mintha egy zajos bulin lennénk. Az edzések elején az oktató mindig felhívja rá a figyelmet, hogy a zumbának három alapszabálya van: mozogj, mosolyogj és érezd jól magad! Nem véletlen, hogy sokan fitneszpartinak nevezik ezt a mozgásfajtát.

Az edzés egy szerencsés véletlen folytán született meg. A ’90-es évek közepén egy kolumbiai fitneszoktató, Alberto „Beto” Perez épp az órája előtt vette észre, hogy otthon felejtette az aerobikzenéit, és csak azok a latinos kazetták voltak a táskájában, amelyeket szabadidejében szokott hallgatni. A vendégek sorra érkeztek, az edzést meg kellett tartani, így a tanár jobb híján improvizált. Az eredmény annyira tetszett a közönségnek, hogy a következő órákon is a latinos aerobikot követelték az oktatótól. Először Caliban – abban a városban, ahol Perez dolgozott – lett népszerű az edzés, majd egész Kolumbiában. Perez a sikeren felbuzdulva az Egyesült Államok piacára is be akart törni, de ez csak többéves munka árán sikerült. Befektetőtársaival DVD-ket adott ki, képzéseket hirdetett, így 2007-ben már mind az öt kontinensen voltak az új irányzatnak követői. A leghíresebb közülük az énekes-táncos Shakira, aki többször is kijelentette már, hogy remek alakját a rendszeres zumbázásnak köszönheti. Perezék adatai szerint ma a világ 110 országában több mint 90 ezer településen tartanak legalább hetente zumbaórákat.

Magyarországon tavaly kezdett el hódítani a mozgásforma, azóta több tízezresre nőtt a zumbázók itthoni tábora.

– Az aerobik zenéje általában 128 ütem percenként. Ez rettentő monotonná teszi – magyarázta Farkas Mónika, a tatabányai Free Dance Hall instruktora. – Mivel a zumbánál eredeti latin-amerikai zenéket hallgatunk, a dallamokat nem kell mixelni vagy a 4×8-as kötött ütem miatt megtörni, ezért a mozgás is sokkal szabadabb és változatosabb lesz.

A zumbaedzés alapvetően olyan, mint egy átlagos aerobikóra: az oktató mutatja, a résztvevők pedig utánozzák a könnyen követhető mozdulatokat. De ez alatt el lehet sajátítani a merengue, cumbia, salsa, samba, mambo, cha-cha vagy akár a hastánc és a jive alaplépéseit is, viszont itt nem kell hozzá, hogy párunk legyen. – Tizenkét évig versenyszerűen táncoltam, de most nincs partnerem, így a zumbával pótolom a latinos életérzést – mondja a negyvenes Katalin. – Van, hogy hetente többször is lejövök, mert hiányzik a mozgás. – Én sem tudtam soha rávenni a férjem, hogy menjünk el társastáncra, pedig úgy szeretek táncolni – teszi hozzá egyik barátnője.

– Az tévedés, hogy ha valaki megtanul egy salsára épülő 3–4 perces koreográfiát, akkor már tud is salsázni – figyelmeztet Farkas Mónika. – A résztvevők megismerhetik a legfontosabb lépéseket és az ütemet, de ezek csak stilizált mozdulatok. Aki komolyabban kedvet kap hozzá, azt csak egy tanfolyamon sajátíthatja el igazán. A latin-amerikai táncok a férfi-nő párosára épülnek. Komolyabb szinten még az is fontos, hogyan néz a férfi a partnere fülére, milyen ívben fordítja a csípőjét, miközben áthelyezi a súlyt az egyik lábáról a másikra egy-egy lépésnél. A zumbánál csak egy fontos, az adott táncra jellemző elemet ragadunk ki, igazán elmélyedni így nem lehet.

A latin temperamentum varázsa mellett azért is lehet népszerű a zumba, mert jelentősen fejleszti az állóképességet. Az erős kardioedzéssel, amely megnöveli a pulzusszámot, beindítja a zsírégetést és a méregtelenítő izzadást, akár 500–600 kalóriát is égethetünk egy óra alatt, úgy, hogy szinte észre sem vesszük, mert a táncra koncentrálunk. Egészséges táplálkozással és rendszeres zumbázással néhány hónap alatt jelentős súlycsökkenést érhetünk el.

Perezék azzal tettek szert világhírnévre, hogy otthon végezhető edzéseket adtak ki. Például a 2008-as „Zumba Fitness® Total Body Transformational System” (magyarul: Átfogó alakformáló rendszer) című programjuk minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott DVD-sorozata lett. A filmek sikere után az emberek az edzőtermekben is elkezdték keresni a zumbát, ezért meg kellett szervezni az oktatást. Az úgynevezett zumba-akadémiák kétnapos képzésein az aerobikedzők vagy tánctanárok zumbainstruktorokká (ZIN) képezhetik tovább magukat. Ezután az oktatói közösség részeként, körülbelül hatezer forintos havi ZIN-tagdíj befizetésével rendszeresen kapnak új zenéket és koreográfiákat tartalmazó lemezeket, valamint a néhány havonta megrendezett workshopokon oszthatják meg egymással a tapasztalataikat.

Magyarországon Viera Lívia tartott először ilyen edzéseket. – Az interneten láttam először videókat a zumbáról. 2008-ban Olaszországban, Riminiben végeztem el a képzést. És hamar meg is hirdettem az első órákat – emlékezett vissza az oktató. – Nehezen indult be, mert senki nem ismerte a zumbát, a fitnesztermek nem merték betenni az órarendbe. Másfél évig én voltam az egyetlen instruktor Magyarországon. Kezdetben csak két-három helyen tartottam edzéseket, de néhány hónap és sok-sok promóciós óra után az emberek megismerték és megszerették ezt a sportágat is. Innentől már szájról szájra járt a hír, egyre népszerűbb lett – mondta Viera Lívia.

Tavaly tavasszal rendezték meg az első képzést Magyarországon, azóta már többet is tartottak. Ma már Soprontól Szegedig, Kaposvártól Esztergomig minden magára valamit is adó fitneszterem és tánciskola kínálatában van zumbaóra, amelyek rendszerint telt házzal mennek. Ha választani szeretnénk, nem árt utána érdeklődni, hogy milyen végzettségű az instruktor. A fitnesz-edzők inkább a zsírégetésre és a tonizálásra helyezik a hangsúlyt az óráikon. Aki a latinos hangulatra és a kifinomult mozdulatokra vevő, jobb, ha olyan oktatót keres, aki tánctanár végzettségű. Van persze harmadik út is. – Nálunk egy afroamerikai pasi tartja az edzést, neki nagyon a vérében van a mozgás – meséli a húszéves Zsófi. – Nem hinném, hogy bármilyen papírja lenne. Sokszor nem is értjük, mit mond, de az életérzés „átjön.” A fiatalok a pörgős és divatos zene miatt szeretik a fitneszpartit. – Az egyik tanár beszélt nekünk a zumbáról. Azt mondta, hogy az edzés végére még a bugyink is vizes lesz. Hát, igaza lett! – kapkodja a levegőt egy csapat tinilány az óra után. De nem csak nekik szól a zumba. – Régóta érdekelt, milyen is lehet egy ilyen edzés, de gondoltam, egyedül egy ilyen vén tyúk csak nem mehet el – így Ildikó, aki idén ünnepli az ötvenedik születésnapját. – Aztán megbeszéltem egy barátnőm lányával, hogy együtt megnézzük. Meg is lepődtem, sok korombeli jár az órákra.

Továbbfejlesztett változatai is vannak a latinos fitnesznek. Például a Zumba Goldot kifejezetten az aktív életet élő, az egészségére ügyelő idősebb korosztály számára dolgozták ki. Ilyenkor a tempó lassabb, a mozdulatok kevésbé megterhelőek, jobban el lehet mélyedni a tánclépésekben. Az Aqua Zumbánál – a nevéhez hűen – a vízben végzik az edzést, ami kevésbé terheli meg az ízületeket, javítja az egyensúlyérzéket és a megszokottól eltérő közeg ellenállása miatt más izomcsoportokat is megmozgat. Itthon még nem annyira elterjedt, mert nehéz megoldani az uszodákban a hangtechnikát, így csak nagyobb rendezvényeken találkozhatunk vele. A Zumba Toning intenzív, súlyzókkal végzett, alakformáló edzés – természetesen – latinos zenére. A gyerek számára pedig létezik a Zumbatomic-edzésprogram.

Ma már több millióan zumbáznak világszerte, így nem véletlen, hogy egy egész iparág kezd kiépülni a fitneszpartik köré. Vannak olyan zeneszerzők, akik kifejezetten a zumbához komponálnak dallamokat. A fitneszparti sikeréhez nagyban hozzájárult Shakira is, akinek 1996-os Pies descalzos (Meztelen lábak) című lemezének promotáló táncaihoz Beto Perezt kérték fel koreográfusnak. Az énekesnő klipjeiben azóta is sokszor láthatunk zumba-elemeket. A dvd-k és a zenék mellett a sportág szerelmesei zumbás ruhákat és kiegészítőket is vásárolhatnak. A színes, rafinált szabású topokon és pólókon a felirat és az embléma is látszik. A nadrág általában bővebb szabású, az alján összehúzható, és néhány lelógó szalag díszíti. A legkülönlegesebb azonban a zumba-cipő, amelynek csak a talppárna rész és a sarok alatt van gumi talpa, középen csak textilből áll, így egészségesebb tartásra ösztönzi a lábat.

Azt, hogy a zumba csak múló divat vagy egy kiforrott fitneszirányzat lesz-e, egyelőre nem tudni. – Amerikában már tíz éve csinálják, ez már jelent valamit – mondja Viera Lívia. – Persze, sokan vannak, akik csak a divat miatt kezdenek bele, de ez egy őszinte mozgásforma: szív és kedv kell hozzá, aki nem érzi át, miről is szól ez, úgyis abbahagyja.

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.