Jogszabályfigyelő: 2020-as adómódosítások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A személyi jövedelemadó tekintetében a négy gyermeket szült vagy örökbe fogadott anyák élethosszig tartó szja-mentessége tekinthető a legfontosabb jövő évi újdonságnak. A társasági adó tekintetében a csoportos adóalanyisággal és az adóalanyi kör bővülésével (vagyonkezelő alapítvány) kapcsolatos módosítások, illetve az ún. adófeltöltési kötelezettség megszüntetését célzó rendelkezések emelendők ki. Az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség alapvetően már a 2019-es adóévet illetően sem terheli az adózókat (ha az adóévük utolsó hónapjának 20. napja későbbi, mint a társaságiadó-törvény vonatkozó szakaszait érintő módosítás hatálybalépése), de bizonyos feltételek mellett…

A személyi jövedelemadó tekintetében a négy gyermeket szült vagy örökbe fogadott anyák élethosszig tartó szja-mentessége tekinthető a legfontosabb jövő évi újdonságnak.

A társasági adó tekintetében a csoportos adóalanyisággal és az adóalanyi kör bővülésével (vagyonkezelő alapítvány) kapcsolatos módosítások, illetve az ún. adófeltöltési kötelezettség megszüntetését célzó rendelkezések emelendők ki. Az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség alapvetően már a 2019-es adóévet illetően sem terheli az adózókat (ha az adóévük utolsó hónapjának 20. napja későbbi, mint a társaságiadó-törvény vonatkozó szakaszait érintő módosítás hatálybalépése), de bizonyos feltételek mellett a 2019-es adóévre az adóalany önkéntesen választhatja még a korábbi szabályok szerinti adófeltöltést, és ebben az esetben adófelajánlást is tehet.

A társasági adót illetően meg kell említeni továbbá, hogy a fejlesztési adókedvezmény „kis- és középvállalkozásokra vonatkozó jogcímének értékhatára 3 év alatt kedvezőbbé válik”, illetve megszüntették a létszámmal, bérköltséggel kapcsolatos feltételeket. Első körben a törvénymódosítás kihirdetését követő naptól csökken a fejlesztési adókedvezmény értékhatára: kisvállalkozások esetében 300 millió, középvállalkozások esetében pedig 400 millió forintra.

Január elsejétől – az erről szóló törvény hatályon kívül helyezésével – megszűnik az eva, míg az ekhót kiterjesztik a nemzetközi sportszövetségek által foglalkoztatottakra. Ugyancsak 2020. január elsejétől 13 százalékról 12 százalékra csökken a kiva, illetőleg 18 százalékról 5 százalékra csökken a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfamértéke. Ugyanakkor e szolgáltatás után a jövőben 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell majd (az erről szóló törvény módosítása folytán) fizetni.

A helyi adók tekintetében kiemelendő, hogy bár a tao-feltöltési kötelezettség már a 2019-es adóév vonatkozásában megszűnik, ugyanez a jogintézmény a helyi adók esetében megmarad. Éppen ezért volt szükség a helyiadó-törvényben rögzíteni a feltöltési kötelezettséggel érintett adóalanyi kört: az a kettős könyvvitelt vezető társaságiadó-alany tartozik e körbe, amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevétele a 100 millió forintot meghaladta.

Az alábbiakban hivatkozott adómódosítás határozott időre, 2019. július elseje és 2022. december 31-e közötti időszakra 0 százalékban rögzíti a reklámadó mértékét mind a közzétevő, mind a megrendelő esetén – olvasható a törvényhez fűzött végső előterjesztői indokolásban.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7710 forint (napi összege 257 forint) lesz, a szochót pedig ezentúl csak negyedévente kell a mezőgazdasági őstermelőknek megfizetniük.

Joganyag: 2019. évi LXXIII. törvény az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról
Módosította:
Megjelent: MK 2019/128. (VII. 23.)
Hatályos: 2019. 07. 24., 2019. 08. 23., 2020. 01. 01., 2021. 01. 01., 2022. 01. 01.
Megjegyzés: 16 törvényt érintő adómódosító jogszabálycsomag


Kapcsolódó cikkek

2023. április 18.

Innovatív, automatizáltan készült kivonatok a Jogtáron

A Jogtáron az anonimizált bírósági határozatok (bhgy) keresését és áttekintését mostantól automatizáltan készült kivonatok segítik, amelyek egy jövőbe mutató, innovatív technológiával készültek: az NLP (természetes nyelvi feldolgozás) és ML (gépi tanulás) módszerével kinyert, 4 leginkább jellemző mondatot mutatják meg az ítéletből.

2021. július 8.

Jogtár®-kisokos: a Döntvénykeresés új lehetőségei a Jogtáron

Az idei évben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a döntvénykeresés fejlesztésére. Ennek részeként újabb funkciók érhetők el a Jogtáron: szövegkörnyezet mutatása a döntvénykereső találati listájában, valamint speciális szűkítési és listarendezési lehetőségek.