Keresés a Jogtárban – mikor kell csillagot használni és mikor nem?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Keresés a teljes adatbázisban A hagyományos Gyorskeresőt használva, ha toldalékos szóalakra is szeretne keresni, ezt helyettesítő karakter, csillag (*) használatával teheti meg. Ha az új Gyorskeresőt használja, nem szükséges *-t használnia, a program ugyanis szótövekre keres. A Jogtárban a keresést a hagyományos Gyorskereső vagy az új/továbbfejlesztett Gyorskereső segítségével indíthatja el. A Gyorskeresőt a bal oldali pulton, és a Jogtár nyitóoldalán éri el. A hagyományos és új Gyorskereső között a keresőmező alatti linkre kattintva válthat. Mindkét kereső az előfizetés keretében elérhető valamennyi joganyagban…

Keresés a teljes adatbázisban

A hagyományos Gyorskeresőt használva, ha toldalékos szóalakra is szeretne keresni, ezt helyettesítő karakter, csillag (*) használatával teheti meg.
Ha az új Gyorskeresőt használja, nem szükséges *-t használnia, a program ugyanis szótövekre keres.

A Jogtárban a keresést a hagyományos Gyorskereső vagy az új/továbbfejlesztett Gyorskereső segítségével indíthatja el.

A Gyorskeresőt a bal oldali pulton, és a Jogtár nyitóoldalán éri el. A hagyományos és új Gyorskereső között a keresőmező alatti linkre kattintva válthat.

Mindkét kereső az előfizetés keretében elérhető valamennyi joganyagban keres.

Keresés a Jogtáron

A továbbfejlesztett kereső az alábbiakban tér el a hagyományos Gyorskeresőtől:

Hagyományos Gyorskereső Továbbfejlesztett gyorskereső
A jogforrási hierarchia szerint rendezi a találatokat

A legfontosabb dokumentumokat rendezi a lista elejére.

Több mint 20 éves tapasztalatunkat felhasználva olyan algoritmust fejlesztettünk ki, amely a Google bonyolult súlyozási rendszeréhez hasonlóan, számtalan szempontot figyelembe véve, a leginkább releváns találatokat adja.

Ha toldalékos szóalakra szeretne keresni, helyettesítő karaktert (*) kell használnia. Szótövekre is keres, így nem szükséges helyettesítő karaktert használnia.

A hagyományos és új Gyorskereső eltérően működik a * használata szempontjából (is).
A *-t hagyományosan a Jogtárban akkor kell használnia, ha toldalékos szóalakra szeretne keresni (pl. jogorvoslat* esetén találatok lesznek a jogorvoslati, jogorvoslattal szavak is).

A hagyományos Gyorskereső használata esetében, ha toldalékos szóalakra is szeretne keresni, ezt * használatával teheti meg.
Abban az esetben azonban, ha az új Gyorskeresőt használja, nem szükséges *-t használni a keresett szó után, a program ugyanis szótövekre keres.
A * használata és a szótőre keresés nem teljesen ugyanazt takarja, melyet az alábbi példa mutat:
a hagyományos keresőben az alma*-t beírva az almát, almában szavak már nem lennének találatok, míg az új Gyorskereső, ami szótövekre keres, az almát, almában szavakat is megtalálja.

Hasznos lehet még az idézőjel használata is: ha több szóra keresve idézőjelbe teszi a keresett szavakat, a kereső azokat a dokumentumokat listázza, amelyekben egymás után fordulnak elő a keresett szavak.
Az idézőjelet mind a hagyományos, mind az új Gyorskereső esetében használhatja.

Dokumentumon belüli keresés

A dokumentumon belüli kereséskor alapértelmezetten
– szótövekre keresünk, tehát nem kell *-t használni, ha toldalékos szavakra szeretne keresni, továbbá
– a beszúrt kapcsolódó anyagokban, valamint
– a felhasználó által elhelyezett jegyzetek szövegében
is keres a Jogtár.
A lenti képen látható, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvényben a „kisvállalkozó kedvezménye”-re keresve a „kisvállalkozói kedvezmény” és „kisvállalkozói kedvezményre” is találat lett. A keresett kifejezés az Adózási kérdésekben is előfordul, így ennek ikonja is sárga kiemelést kapott.
A felhasználó jegyzetében is szerepel a keresett kifejezés, ahol szintén jelöljük a találatokat.

Keresés a Jogtáron

A kapcsolódó anyagokban való keresés jelentősen megnövelheti a dokumentumon belül a találatok számát, ezért a Profilom/Beállítások/Keresés menüpontjában kikapcsolható, hogy a program a kapcsolódó anyagokban keressen.
Ugyanitt a szótövekre történő keresés is kikapcsolható. Kikapcsolást követően csillag nélkül a pontos kifejezésre, csillaggal a toldalékos szóalakra is keres majd a program.


Kapcsolódó cikkek

2023. április 18.

Innovatív, automatizáltan készült kivonatok a Jogtáron

A Jogtáron az anonimizált bírósági határozatok (bhgy) keresését és áttekintését mostantól automatizáltan készült kivonatok segítik, amelyek egy jövőbe mutató, innovatív technológiával készültek: az NLP (természetes nyelvi feldolgozás) és ML (gépi tanulás) módszerével kinyert, 4 leginkább jellemző mondatot mutatják meg az ítéletből.

2021. július 8.

Jogtár®-kisokos: a Döntvénykeresés új lehetőségei a Jogtáron

Az idei évben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a döntvénykeresés fejlesztésére. Ennek részeként újabb funkciók érhetők el a Jogtáron: szövegkörnyezet mutatása a döntvénykereső találati listájában, valamint speciális szűkítési és listarendezési lehetőségek.