Jogszabályfigyelő: Új rendelet a megyei kormányhivatalokról és a járási hivatalokról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény felhatalmazása alapján született meg a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló, alábbiakban hivatkozott új kormányrendelet, amely számos egyéb kérdés mellett meghatározza az illetékességi és a hatásköri, valamint a hivatalok irányításával kapcsolatos előírásokat, rögzíti a munkáltatói joggyakorlás, illetve a kormánytisztviselők képzésének, továbbképzésének a szabályait, valamint rendezi a kormányhivatalok ellenőrzésének kérdését, és megállapítja a hivatalok feladatait, a kormányablakok eljárási szabályait. A rendelet 1. számú melléklete tartalmazza a járási hivatalok…

A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény felhatalmazása alapján született meg a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló, alábbiakban hivatkozott új kormányrendelet, amely számos egyéb kérdés mellett meghatározza az illetékességi és a hatásköri, valamint a hivatalok irányításával kapcsolatos előírásokat, rögzíti a munkáltatói joggyakorlás, illetve a kormánytisztviselők képzésének, továbbképzésének a szabályait, valamint rendezi a kormányhivatalok ellenőrzésének kérdését, és megállapítja a hivatalok feladatait, a kormányablakok eljárási szabályait.

A rendelet 1. számú melléklete tartalmazza a járási hivatalok székhelyét és illetékességi területüket. A 4. számú mellékletben található a járási (fővárosi kerületi) hivatal egyszerűsített hatósági ellenőrzési hatáskörébe tartozó jogszabálysértések listája, az 5. számú mellékletben szerepelnek a kormányablakban azonnal intézhető ügyek, míg a 6. számú mellékletben a kormányablak saját hatáskörében intézhető ügyek, a 7. számú mellékletben a kormányablak által végzett kiegészítő szolgáltatások, a 8. számú mellékletben pedig a kormányablakban hivatalból intézhető ügyek listája.

A rendelet – néhány előírás kivételével – a kihirdetését követő napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti (egyebek mellett) a kormányablakokról szóló 515/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet, a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló 66/2015. (III. 30.) Korm. rendelet.

Joganyag: 86/2019. (IV. 23.) Korm. rendelet a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról
Módosította:
Megjelent: MK 2019/69. (IV. 23.)
Hatályos: 2019. 04. 24., 2019. 07. 01.
Megjegyzés: új jogszabály


Kapcsolódó cikkek

2023. április 18.

Innovatív, automatizáltan készült kivonatok a Jogtáron

A Jogtáron az anonimizált bírósági határozatok (bhgy) keresését és áttekintését mostantól automatizáltan készült kivonatok segítik, amelyek egy jövőbe mutató, innovatív technológiával készültek: az NLP (természetes nyelvi feldolgozás) és ML (gépi tanulás) módszerével kinyert, 4 leginkább jellemző mondatot mutatják meg az ítéletből.

2021. július 8.

Jogtár®-kisokos: a Döntvénykeresés új lehetőségei a Jogtáron

Az idei évben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a döntvénykeresés fejlesztésére. Ennek részeként újabb funkciók érhetők el a Jogtáron: szövegkörnyezet mutatása a döntvénykereső találati listájában, valamint speciális szűkítési és listarendezési lehetőségek.