Külföldön aláírt okirat az ingatlan-nyilvántartási eljárásban

A külföldön aláírt és ügyvéd által ellenjegyzett okirat további felülhitelesítés nélkül is alkalmas az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre.


A Fejér Megyei Ügyvédi Kamara fordult a Miniszterelnökséghez állásfoglalásért azügyben, hogy a külföldön aláírt ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat az ingatlan-nyilvántartási eljárásban milyen feltételekkel használható fel.

A Miniszterelnökség válaszában kifejtette, hogy a külföldön aláírt dokumentumok ingatlan-nyilvántartási eljárásokban való felhasználása az Inytv. szerint, alapvetően az adott ország magyar külképviseletének diplomáciai felülhitelesítéséhez kötött, ez alól azonban az Apostille egyezmény szerinti tanúsítvány, a más államokkal kötött kétoldalú egyezmények.

Új Magyar Közigazgatás

A jogalkotó azonban az Üttv-ben a fenti szabályozástól eltérően rendelkezett, amikor megállapította, hogy “az ügyvéd által ellenjegyzett, de a felek által külföldön aláírt okirat teljes bizonyító erejéhez diplomáciai hitelesítés vagy felülhitelesítés, illetve Apostille tanúsítvány nem szükséges.”

A fentiekre tekintettel a Miniszterelnökség arra az álláspontra helyezkedett, hogy a felek által külföldön aláírt, de az ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat, az ingatlan-nyilvántartási eljárásban diplomáciai felülhitelesítés vagy Apostille tanúsítvány nélkül is alkalmas a bejegyzésre.

(mük.hu)Kapcsolódó cikkek:


Jogsértő volt az SNI-s gyermek eltanácsolása
2020. május 26.

Jogsértő volt az SNI-s gyermek eltanácsolása

Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterétől kérte a sajátos nevelési igényű gyermekek tekintetében az iskolából kizárást lehetővé tevő fegyelmi büntetés eltörlését vagy legalább hogy megfelelő idő álljon rendelkezésre a tanuló állapotának megfelelő új iskola kijelölésére a szakértői bizottság közreműködésével.

Életfogytiglant kért az ügyész a kegyetlen gyilkosra
2020. május 26.

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozva minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki kegyetlen módon megölte beszélgetőtársát tavaly áprilisban Budapesten.