1,2 milliárd forintos számlacsalás Magyarországon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felszámolt a budapesti rendőrség egy „számlaváltós szervezetet”, amely csaknem 1,2 milliárd forintot csalt ki önkormányzatoktól, intézményektől. Kilencvenhat ember ellen indítottak eljárást.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya sajtótájékoztatón ismertette a csalók elleni legújabb, az Europol segítségével végrehajtott fellépésük eredményeit – írja az Europol közleménye.

A Borospince és a Színház fedőnevű két műveletet tavaly novemberben hajtották végre, a részleteket azonban operatív okokból csak most lehetett nyilvánosságra hozni. A nyomozók azóta a különböző házkutatások során összegyűjtött pénzügyi információk alapján új nyomokat azonosítottak.

Az akció egy szervezett bűnözői csoport ellen irányult, amely 94, többnyire állami és önkormányzati tulajdonban lévő jogi személytől csalt ki becslések szerint 1,2 milliárd forintot. A hálózat elsősorban kórházakat, önkormányzatokat, sportegyesületeket és színházakat károsított meg az úgynevezett számlaváltós csalásokkal. A strómanok mögé bújt elkövetői kör tevékenységét 2016-ig követték vissza a fővárosi nyomozók.

A bűnszövetkezet kifinomult pénzmosási infrastruktúrát használt, hogy megnehezítse az illegális nyereségek nyomon követését. A bűnözők egy szolgáltató cégnek adták ki magukat, hogy tájékoztassák áldozataikat: a szolgáltató cégnek mostantól új bankszámlája van, amelyre a nyújtott szolgáltatásokért járó fizetéseket kell utalni. Miután a kifizetések a bűnözők által ellenőrzött bankszámlákra érkeztek, a pénzösszegeket elutalták, hogy elrejtsék illegális eredetüket.

A BRFK a 2016. október 17. és 2020. október 9. között elkövetett bűncselekmény-sorozatban különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás és pénzmosás, valamint közokirat-hamisítás miatt folytat eljárást.

Az Europol 2020 óta támogatja a magyar nyomozókat ebben a két ügyben, megerősítette a más európai országokkal való kapcsolatokat, és új nyomokat azonosított. Az Europol pénzmosási szakemberei és pénzügyi elemzői mindkét akciónapon Magyarországra érkeztek, hogy segítsék a nyomozókat a házkutatásokban és a lefoglalt eszközök törvényszéki elemzésében.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 2.

Októbertől az elektronikus ügyintézésre kötelezettek számára a cégkapura érkezik a fizetési meghagyás

Októbertől tovább egyszerűsödött a fizetési meghagyásos eljárás: az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek nem postán, hanem elektronikusan, a cégkapun, a tárhelyükön keresztül kapják a meghagyást és az eljáráshoz kapcsolódó iratokat is, például a hiánypótlási felhívást – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) hétfőn.

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.