A Fővárosi Ítélőtábla javított időszerűségi és ügyforgalmi mutatóin


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Ítélőtábla annak ellenére érte el az eredményt, hogy 2020. március 12-től a világjárvány miatt bevezetett veszélyhelyzeti eljárásrendben látta el feladatait.

Tavaly szeptembertől a tábla szervezeti egységei új székhelyre, a II. kerület, Fekete Sas utca 3-ba költöztek, ami kedvezően befolyásolta a fellebbviteli bíróság tevékenységét. 2020. április 1-jétől a tábla munkaügyi szakággal bővült – közölte Riba Csilla, a tábla elnöke a 2020-as évről szóló sajtótájékoztatójában pénteken.

A befejezett ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

A tábla 2020-ban és 2021 első negyedévében is több ügyet fejezett be, mint amennyi érkezett, a peres ügyeknél ez 155-tel több befejezett ügyet eredményezett.

Egyedül a Fővárosi Ítélőtáblára tavaly összesen 5803 peres és nemperes ügy érkezett, amely az öt ítélőtáblára érkezett összes ügy 52 százaléka. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly a gazdasági ügyszakban fejezte be a legtöbb ügyet, ez az országosan befejezett gazdasági ügyek 63,3 százaléka.

A munkaügyi és a büntető szakág kivételével a befejezett peres ügyek száma mindenhol meghaladta az adott évben érkezett peres ügyek számát. Munkaügyi ügyszakban hatásköri változások miatt volt magasabb az érkezések száma, büntető ügyszakban pedig a peres befejezést az érkezés csak csekély mértékben haladta meg, ami elsősorban a pandémia időszakában hatályos eltérő eljárási szabályokkal magyarázható.

A folyamatban maradt peres ügyek száma a polgári szakágban 33 százalékkal, míg a gazdasági szakágban 49,3 százalékkal csökkent.

74 százalék helybenhagyással fejeződött be

A Fővárosi Ítélőtábla időszerűségi mutatók is kedvezően alakultak. A peres eljárások 71,8 százalékát, míg a nemperes eljárások 98,2 százalékát fél éven belül befejezték.

Az ítélkezési tevékenység magas szakmai színvonalát tükrözi, hogy a – Fővárosi Ítélőtábláról a Kúriára érkezett fellebbezett határozatok 74 százaléka helybenhagyással fejeződött be.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly 4 milliárd 220 millió 951 ezer forintból gazdálkodott. A székhelyváltozás miatt három közbeszerzési eljárást bonyolítottak le, az új székhelyen további 5 tárgyalótermet és 67 irodahelyiséget alakítottak ki. A gyorsabb, hatékonyabb ügyintézés érdekében tavaly új szervereket és IP alapú telefonközpontot építettek ki. A járványhelyzet alatti munkavégzés hatékonyságához jelentősen hozzájárult, hogy minden bíró webkamerát és mikrofonos fejhallgatót kapott a Skype és a home office munkavégzés feltételeinek biztosítása érdekében.

A Fővárosi Ítélőtábla dolgozóit minimálisan érintette a koronavírus megbetegedés, az ítélkezési munka mennyiségi mutatóit nem befolyásolta – közölte a bíróság.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Munkaviszonnyá változik az ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]