Uniós vizsgálat a Facebook ellen


Vizsgálatot indít a Facebook ellen az Európai Bizottság. Az eljárás célja, hogy kiderítsék, valóban megsérti-e a versenyszabályokat a közösségi oldal az apróhirdetések piacán.


Az EU szakértői már három körben kérdezték ki a Facebookot és versenytársait. Azt szeretnék kideríteni, hogy torzítja-e a piacot az, hogy az amerikai óriásvállalat ingyenes hirdetési felületet nyújt kétmilliárd felhasználójának.

A szolgáltatást 2016-ban indította a cég, a felhasználók azóta ingyen adhatnak és vehetnek bármit a Facebook Marketplace nevű felületén.

Az Európai Unió és az amerikai cég között már hosszú ideje feszült a viszony, de egyelőre ők az egyetlenek, amelyek eddig el tudták kerülni a hivatalos eljárást. A Microsoft, az Amazon, az Apple és a Google ellen már korábban vizsgálatot indított az Unió.

A Facebook ellen zajlik egy brit vizsgálat is. Ebben azt szeretnék kideríteni, hogy a cég valóban gyűjt-e olyan adatokat, amelyekkel károkat okozhat versenytársainak az online hirdetési piacon.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 22.

Holland bíróság: lehet az etnikai alapon igazoltatni, a panaszos fellebbezett

A holland rendfenntartó szervek továbbra is figyelembe vehetik az etnikai hovatartozást igazoltatáskor, különösen határellenőrzéseknél, ez nem számít diszkriminatív gyakorlatnak – jelentette be döntését egy holland bíróság, miután jogvédő szervezetek és egy afrikai származású holland állampolgár beperelte a rendfenntartó szervezeteket ilyen jellegű eljárás miatt.