Uniós vizsgálat a Facebook ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vizsgálatot indít a Facebook ellen az Európai Bizottság. Az eljárás célja, hogy kiderítsék, valóban megsérti-e a versenyszabályokat a közösségi oldal az apróhirdetések piacán.


Az EU szakértői már három körben kérdezték ki a Facebookot és versenytársait. Azt szeretnék kideríteni, hogy torzítja-e a piacot az, hogy az amerikai óriásvállalat ingyenes hirdetési felületet nyújt kétmilliárd felhasználójának.

A szolgáltatást 2016-ban indította a cég, a felhasználók azóta ingyen adhatnak és vehetnek bármit a Facebook Marketplace nevű felületén.

Az Európai Unió és az amerikai cég között már hosszú ideje feszült a viszony, de egyelőre ők az egyetlenek, amelyek eddig el tudták kerülni a hivatalos eljárást. A Microsoft, az Amazon, az Apple és a Google ellen már korábban vizsgálatot indított az Unió.

A Facebook ellen zajlik egy brit vizsgálat is. Ebben azt szeretnék kideríteni, hogy a cég valóban gyűjt-e olyan adatokat, amelyekkel károkat okozhat versenytársainak az online hirdetési piacon.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elérték, hogy a Google a jövőben világosabb és pontosabb tájékoztatást nyújtson felületein. Az óriáscéget néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is egyértelműbb kommunikációra kötelezte, jelenleg pedig erőfölényes vizsgálatot folytat vele szemben.

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.