A koronavírus hatása a munkaerőpiacon Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lehet, hogy a legaltech cégek még ragaszkodnak az irodahelyiségeikhez, de a járvány miatti távmunkavégzés lehetővé tette, hogy tehetséges szakembereket alkalmazzanak szerte a világon. A tehetséges munkavállalók országos vagy akár globális elérhetősége azonban valószínűleg megnövekedett versenyt jelent majd mind a munkavállalók, mind a munkaadók számára.

Ennek ellenére nem valószínű, hogy ez megakadályozna egyes legaltech vállalatokat abban, hogy nyissanak a tőlük fizikailag távolabb lévő munkavállalók felé.

Brian Meegan, a ProSearch értékesítési és marketingigazgatója korábban a Legaltech Newsnak elmondta, hogy bár a vállalat arra számít, hogy a pandémiát követően teljes mértékben visszatérnek a munkavállalók az irodába, a távmunka az elmúlt pár hónapban állandó hatást gyakorolt ​​a társaság munkaerő kilátásaira.

Főként az irodák közelsége már nem lesz minősítő tényező. „Ha találunk egy igazán nagyszerű embert, és véletlenül Chicagóban van, akkor ezt a személyt fogjuk felvenni” – mondta Meegan. Az biztos, hogy néhány legaltech szolgáltató, például a jogi kutatócégek, a Fastcase vagy a Casetext, a koronavírus előtt is alkalmazták a távmunkát. Míg a Fastcase továbbra is lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy távolról dolgozzanak a járvány után, Ed Walters vezérigazgató arra számít, hogy a vállalat elsősorban irodában történő munkavégzésre veszi fel az alkalmazottakat. Ennek ellenére nem fogják elutasítani azokat a csúcstehetségeket, akik véletlenül a Fastcase washingtoni székhelyétől messzebb élnek. „Azt hiszem, számunkra ez kevésbé a készségekről, mint inkább a tapasztalatról és a vezetési képességről szól. Vannak olyan kivételes emberek, akik nagyon jók a munkájukban ”- mondta Walters.

Amint a legaltech szolgáltatók hónapok óta tartó koronavírus okozta lassulás után újra embereket vesznek fel, a tehetségek megszerzésére irányuló verseny jelentősen felgyorsulhat.

Jared Coseglia, a Tru Staffing Partners alapítója és vezérigazgatója jelezte, hogy a vállalatok gyorsan lépnek, hogy a legjobb jelölteknek állást kínáljanak, megjegyezve, hogy egyes cégek egyetlen nap alatt léptek elő munkaközvetítővé.

„Véleményem szerint a sebesség, amellyel a tehetségek után nyúlnak, a munkaadók közötti első számú megkülönböztető jel” – mondta. Mégis, bár a távmunkát bevezető legaltech cégek több szakképzett jelentkezőkből választhatnak, nem feltétlenül keresik a több készséggel rendelkező munkavállalókat.

Coseglia rámutatott, hogy a vállalatok speciális feladatokra szerződéses bedolgozókat alkalmaznak a cégen belüli speciális és azonnali igények kielégítése érdekében, ezért nem feltétlenül kell minden készségüket igénybe venni a munkavégzés során. Ez jó hír a nemzeti vagy globális színtéren állást keresők számára. „Nagy a verseny, de sok a munka is” – mondta Coseglia. Az, hogy ezeket a munkahelyeket hol és hogyan töltik be, valószínűleg továbbra is az egyes legaltech vállalatoktól függ.

Nathan Wenzel, a SimpleLegal alapítója elmondta, hogy az „egy óriási munkaerőpiacon” kívül kialkult még több tízezer ilyen „mini munkaerőpiac” azoknak a vállalatoknak a körében, amelyek továbbra is a saját lokációjuk alapján akarnak munkaerőt felvenni. „Azt gondolom, hogy a munkaerőfelvétel továbbra is ugyanúgy zajlik, mint eddig. A közeli ismerősök ajánlásaira támaszkodunk, amikor új munkaerőt keresünk. Nem egy tömeges adatbázisból merítünk, ahol hirtelen 10.000 önéletrajzot kell elolvasnunk ”- mondta Wenzel.

A Casetextnél Jake Heller vezérigazgató nem feltétlenül aggódik annyira a tehetségekért folytatott verseny miatt, amely várakozásai szerint „marginálisan” fog csak növekedni, amellyel elveszik a stratégiai előny. Még a koronavírus előtt a vállalat San Franciscón kívül keresett munkavállalókat a mesterséges intelligencia és a keresőmotorok alkalmazásának fejlesztésére. Heller szerint a washingtoni vagy akár a costa ricai tehetséges munkavállalók felvétele lehetővé tette a vállalat számára, hogy vonzóvá váljanak az olyan tehetséges jelöltek számára, akiket nem terhel a San franciscói élettel járó magasak megélhetési költség – és az ezzel járó magas fizetés – például egy olyan nagy cégnél, mint a Google.

Most, hogy több legaltech cég is megtapasztalta a távmunka életképességét, megjegyezte, hogy a stratégiai előny valószínűleg semmivé válik.

„Vállalkozásként arra törekszel, hogy minél több befektetőt nyerj meg, és versenyezhess a versenytársakkal az ilyen tehetséges munkavállalók bevonásával” – mondta Heller.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.