A koronavírus nem törölheti el a sajtószabadságot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az újságírók feladata annak biztosítása, hogy az állampolgárok időben, pontos és megbízható információkat kapjanak, ami a koronavírus járvány során még fontosabbá vált.

A sajtószabadság világnapja alkalmából kiadott közös nyilatkozatában Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára, valamint az Európa Tanács elnökségét ellátó Németország képviseletében Christine Lambrecht, német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter aggodalmát fejezte ki az Európában számos helyen megjelenő újságírók elleni támadások és a sajtószabadság korlátozása miatt.

„A véleménynyilvánítás szabadságának jogát az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikke rögzíti, amely mellett az Európa Tanács mind a 47 tagállama – beleértve az Európai Unió 27 tagját is – elkötelezte magát. Egy demokráciában az újságírók alapvető szerepet játszanak az igazság feltárásában és a hatalmon lévők felelősségre vonásában. Feladatuk annak biztosítása, hogy az állampolgárok időben, pontos és megbízható információkat kapjanak, ami a koronavírus járvány során még fontosabbá vált. A médiának szabadon kell vizsgálnia és kritizálnia az állami hatóságok válságra adott válaszát.

Azonban, amint azt az Európa Tanáccsal együttműködő civil szervezetek megerősítették, sok újságíró egyre több akadállyal szembesül e fontos munkában a világjárvány idején. Sajnos egyre növekvő támadásnak és fenyegetésnek lehettünk szemtanúi a nyilvános tüntetésekről tudósító újságírókkal szemben. Ez elfogadhatatlan. Minden eddiginél fontosabb, hogy az újságírók szabadon és biztonságosan tudósíthassanak.

A véleménynyilvánítás szabadságának előmozdítása Európa-szerte az Európa Tanács kulcsfontosságú célja, amelynek elnöki tisztségét jelenleg Németország tölti be. Amint Európa fokozatosan felszabadul a pandémia alól, minden kormánynak azon kell dolgoznia, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága iránti közös elkötelezettségünket a jövőben még erősebbé és válságbiztossá tegyük. ”

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Szaharov-díj – Kilenc jelölés érkezett az emberi jogok, a szólás- és gondolatszabadság védelméért járó EP-díjra

Kilenc jelölés érkezett az Európai Parlament által az emberi jogok, a szólás- és gondolatszabadság védelméért odaítélhető Szaharov-díjra, eszerint idén az iráni nők, az afganisztáni oktatásért küzdők csoportja, Georgia Európa-párti népe és egy georgiai ügyvéd, ugandai klímaaktivisták, nicaraguai emberi jogi jogvédők és abortuszpárti nőjogi harcosok kaphatják az elismerést.

2023. szeptember 20.

Öntisztázás a közbeszerzési eljárásban

A Fővárosi Törvényszék szerint a kérelemre induló eljárásban is fennáll a Közbeszerzési Hatóság tényállásfelderítési kötelezettsége, de az nem egyenlő a kérelem teljesíthetőségéhez elegendő bizonyítékok beszerzésével, a hatóság ezzel ellentétes eljárása ugyanis sértené a részrehajlás tilalmát.