A koronavírus nem törölheti el a sajtószabadságot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az újságírók feladata annak biztosítása, hogy az állampolgárok időben, pontos és megbízható információkat kapjanak, ami a koronavírus járvány során még fontosabbá vált.


A sajtószabadság világnapja alkalmából kiadott közös nyilatkozatában Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára, valamint az Európa Tanács elnökségét ellátó Németország képviseletében Christine Lambrecht, német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter aggodalmát fejezte ki az Európában számos helyen megjelenő újságírók elleni támadások és a sajtószabadság korlátozása miatt.

„A véleménynyilvánítás szabadságának jogát az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikke rögzíti, amely mellett az Európa Tanács mind a 47 tagállama – beleértve az Európai Unió 27 tagját is – elkötelezte magát. Egy demokráciában az újságírók alapvető szerepet játszanak az igazság feltárásában és a hatalmon lévők felelősségre vonásában. Feladatuk annak biztosítása, hogy az állampolgárok időben, pontos és megbízható információkat kapjanak, ami a koronavírus járvány során még fontosabbá vált. A médiának szabadon kell vizsgálnia és kritizálnia az állami hatóságok válságra adott válaszát.

Azonban, amint azt az Európa Tanáccsal együttműködő civil szervezetek megerősítették, sok újságíró egyre több akadállyal szembesül e fontos munkában a világjárvány idején. Sajnos egyre növekvő támadásnak és fenyegetésnek lehettünk szemtanúi a nyilvános tüntetésekről tudósító újságírókkal szemben. Ez elfogadhatatlan. Minden eddiginél fontosabb, hogy az újságírók szabadon és biztonságosan tudósíthassanak.

A véleménynyilvánítás szabadságának előmozdítása Európa-szerte az Európa Tanács kulcsfontosságú célja, amelynek elnöki tisztségét jelenleg Németország tölti be. Amint Európa fokozatosan felszabadul a pandémia alól, minden kormánynak azon kell dolgoznia, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága iránti közös elkötelezettségünket a jövőben még erősebbé és válságbiztossá tegyük. ”

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 27.

Új rendelet: másképp kell üzemanyagot tankolni, mint eddig

A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a társaság.

2022. május 26.

Kettős árrendszer jön a benzinkutaknál

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.