A közérdekű adatigénylések teljesítése Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAIH közzétette a közérdekű adatigénylések teljesítésével kapcsolatos tájékoztatójának hatályosított változatát.

A Magyar Közlöny 2020/260. számában jelent meg a Kormány 521/2020. (XI. 25.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről.

A 2021. május 22-én kihirdetett, a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának újbóli meghosszabbításáról szóló 271/2021. (V. 21.) Korm. rendelet 1. § 17. pontja a fenti rendelet hatályát a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbította.

Az Országgyűlés 2021. szeptember 27-i döntése szerint a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosításáról szóló 2021. évi CII. törvény értelmében a törvény 2022. január 1-ig marad hatályban.

Jelenleg tehát továbbra is az 521/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szabályai alkalmazandóak lehetnek egyes közérdekű adatigénylésekre. A normaszöveg megegyezik a tavaszi veszélyhelyzet idején hatályba léptetett, a veszélyhelyzet idején az egyes adatvédelmi és adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló (már nem hatályos) 179/2020. (V. 4.) Korm. rendelet szövegével.

Az adatvédelmi érintetti jogok gyakorlását sem a GDPR, sem a bűnügyi irányelv (a személyes adatok bűnüldözési, nemzetbiztonsági és honvédelmi célú kezelése) esetében e jogszabály már nem érinti.
Az Alkotmánybíróság az 521/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alkotmányosságát vizsgáló 2021. április 13-i ülésén elfogadott, 15/2021. (V. 13.) AB határozatában megállapította: a koronavírussal szembeni védekezésben való közreműködés, mint alkotmányos cél arányban van azzal a hátránnyal, hogy az adatigénylő csak 45, illetve 90 napon belül jut az igényelt információhoz.

Ugyanakkor alkotmányos követelményként az adatkezelőnek rögzítenie kell azokat az okokat, amelyek valószínűsítik, hogy az adatigénylésnek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben rögzített határidőn belüli teljesítése a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak ellátását veszélyeztette volna.

(naih.hu)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.