A kulturális ágazat adózása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Médiatudományi Könyvtár 31. köteteként jelent meg Kiss Zoltán Károly értekezése a közteherviselési és jogdíjfizetési szabályokról. A kötet a rendszerváltástól egészen napjainkig taglalja a kultúrpolitika adózási kérdéseit és átfogó képet nyújt például a szerzői jogdíjfizetés rendszeréről is.


A mű Magyarország kultúrafinanszírozási politikájának olyan következetes elemzését adja, mely nem csupán segít eligazodni az adópolitika e szegmensében, hanem olyan részletszabályok működésére is rávilágít, mely az ágazati politika struktúrájáról is gyakorlati ismeretekkel szolgál.

A mű első fejezetében megismerkedhetünk az adózás alapfogalmaival, illetve például a különböző adónemek csoportosításával, ide értve a csoportosítás különféle kritériumainak összegzését. A mű további fejezetében nyomon követhetők hazánk adópolitikai változásainak főbb eseményei, melyeket a szerző kiemelt gyakorlatiassággal egészen az 1988-as adóreformtól kezdődően a 2017-es év végéig bezárólag tárgyal. A fejezet a kulturális tevékenységek és szervezetek közteherviselési szabályainak tárgyalása során külön hangsúlyt fektet az egyes adónemek változásainak körüljárására, így a személyi jövedelemadótól kezdődően az egyszerűsített vállalkozói adón át egészen a társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség szabályainak változásáig.

Az értekezés ezt követően a kulturális járulék és a kulturális adózás magyarországi változásait elemzi, mely során rávilágít az e területre összpontosítható pénzeszközök növelésének szükségességére, illetve a problémára adott állami válaszok indokaira. Megismerkedhetünk továbbá például a televíziós reklámidő értékesítéséből származó árbevételek, az Európai Unión belüli filmforgalmazás, sőt még a szállodai videó-vetítés és műholdas filmszolgáltatás adózásának rendjével is.

A kötet további részében helyet kapott a médiaszolgáltatás, illetve a médiaszolgáltatók adózási és egyéb közteherviselési szabályainak rendezése is, mely magában foglalja a kereskedelmi és közszolgálati média gazdálkodásának eltéréseit, de a szerző külön alfejezetet szentel a reklámadó szövevényes kérdéskörének is.

Végül a hatályos jogszabályok részletes ismertetésén keresztül megismerkedhetünk a szerzői jogdíjak és a jogdíjfizetés fogalomrendszerével, mely magában foglalja többek között a szerzőt megillető jogok, a közös jogkezelés, illetve átfogóan a szerzői jogdíjak rendszerének összefoglalását. A fejezetben olyan részletszabályok is terítékre kerülnek, mint például a magánmásolási vagy a reprográfiai jogdíjak.

A kötet összességében ajánlható a kulturális és médiaszolgáltatások adózási folyamataiban érintett adójogi szakemberek, de a terület iránt érdeklődő laikusok számára is, tekintve, hogy az értekezés a mindennapokban használatos adózási ismereteket széleskörű bővítésének lehetőségét kínálja.

A kötet ingyenesen letölthető.

(nmhh.hu)

[htmlbox art_tukor]

Kapcsolódó cikkek

2023. november 30.

Eltiltott ügyvéd működtetett számlagyárat

A bíróság letartóztatott egy praxisától eltiltott budapesti ügyvédet, a jogász olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több mint 241 millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.