A Kúria vizsgálja a Kormány népszavazási kezdeményezését


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A beérkezett 26 felülvizsgálati indítvány kiosztása a Kúria hatályos ügyelosztási rendjének megfelelően megtörtént.

A Kúria közleménye szerint 2021. augusztus 16-án több szervezet kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottság népszavazási kérdések hitelesítése tárgyában hozott határozatainak felülvizsgálatát.

Országos népszavazás kitűzésére irányuló kezdeményezést magánszemély vagy szervezet nyújthat be. A Nemzeti Választási Bizottság dönt arról, hogy a kezdeményező által javasolt kérdés hitelesíthető-e, vagyis lehet-e népszavazást tartani róla.

Nyári képzési akció

Ezzel a döntéssel szemben 15 napon belül a Kúriához lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Nemzeti Választási Bizottság útján.

A Kúriának 90 napon belül kell meghoznia határozatát, amellyel a választási bizottság döntését helybenhagyja vagy megváltoztatja. A határidőbe az ítélkezési szünet ideje nem számít bele.

(kuria-birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

Az EP támogatja a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését, mely egyebek mellett a tagállamokra bízná annak eldöntését, kell-e orvosi vizsgálat a vezetői engedély kiállításakor vagy meghosszabbításakor, illetve legalább kétéves próbaidőt írna elő a kezdő járművezetők számára.