Élettársa kezébe adta a fegyvert és ráparancsolt, hogy húzza meg a ravaszt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2021. szeptember 16-ig – elrendelte egy férfinak a letartóztatását, akit emberölés kísérletével gyanúsítanak – írja a Fővárosi Törvényszék Jogászvilághoz eljuttatott közleménye.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2021. augusztus 14-én szóváltásba keveredett a mozgásában korlátozott, kerekesszékben élő élettársával egy budapesti erdős területen, ahol egy sátorban laktak együtt életvitelszerűen. A vita során a férfi elővette az átalakított gázriasztó fegyverét, a sértett kezébe nyomta, majd arra a saját kezével rászorítva a nő fejéhez tartotta azt. A gyanúsított felszólította a sértettet, hogy húzza meg a ravaszt, mert ha nem, akkor ő teszi meg, de „abba belehal”. Ezt követően a fegyver a sértett kezében elsült.

A sérülés következtében a nő életveszélyes állapotba került, a mentőket a gyanúsított értesítette. A terhelt cselekménye emberölés bűntett kísérletének megállapítására lehet alkalmas, amely bizonyítottság esetén öttől tizenöt évig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A terhelt jövedelemmel nem rendelkezik, hajléktalan életmódot folytat, megélhetését a sértett jövedelméből biztosítja. Bizonytalan egzisztenciális és lakhatási körülményei miatt a bíróság szerint alappal lehet tartani attól, hogy kényszerintézkedés hiányában a hatóságok számára az eljárás során
elérhetetlenné válna.

A nyomozás folyamatban van, a tényállás teljes körű felderítéséhez további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges. A sértett a terhelt élettársa, így megalapozottan feltételezhető, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást a sértett megfélemlítésével, befolyásolásával
veszélyeztetné, meghiúsítaná.

A gyanúsított büntetett előéletű, garázdaság miatt jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban vele szemben, továbbá a tanúvallomások alapján arra is lehet következtetni, hogy élettársát már korábban is bántalmazta, így kényszerintézkedés nélkül okkal lehet tartani attól, hogy hasonló jellegű
cselekményt követne el a sértettel szemben.

A bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire, a terhelt személyi körülményeire, valamint a sértettel való viszonyára figyelemmel a bíróság úgy határozott, hogy a gyanúsított esetében a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag letartóztatással biztosíthatók. A végzés végleges.


Kapcsolódó cikkek