A megalapozottság, kiegyensúlyozottság és időszerűség jellemzi a Szombathelyi Törvényszék ítélkezését


A Szombathelyi Törvényszék ítélkezését a megalapozottság, a kiegyensúlyozottság és időszerűség jellemzi, ráadásul a leterheltség növekedése ellenére sikerül a folyamatban lévő ügyek számát folyamatosan csökkenteni – hangoztatta értékelőjében a vármegyei összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatóján kedden Körmenden a az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese.

Ocskó Katalin elmondta: országosan 2023-ban 27 ezerrel nőtt a bíróságokra érkezett ügyek száma, ami az előző évhez képest 2,4 százalékos növekedést jelent, ami Szombathelyi Törvényszék esetében ennél is nagyobb, 2,7 százalék volt.

Hozzátette: Vas vármegyében kifejezetten alacsony volt a másodfokon, illetve a kúria által hatályon kívül helyezett első fokú ítéletek száma, az pedig az ítéletek megalapozottságát és elfogadottságát jelzi, hogy a vármegye bíróságain meghozott ítéletek döntő többsége már első fokon jogerőre emelkedett.

Ocskó Katalin kiemelte: a Szombathelyi Törvényszéken sem tavaly, sem 2022-ben a büntető ügyszakban nem volt határon kívül helyezett ügy, ami szavai szerint példátlan az országban.

Az OBH elnökhelyettese a sajtótájékoztatón arról is szólt, hogy tavaly 47 millió forint értékben zajlott beruházás a Szombathelyi Törvényszék területén.

Felsorolása szerint a Sárvári Járásbíróság napelemes rendszert kapott, a Körmendi Járásbíróságon, pedig belső felújítási munkálatok folytak, valamint műszaki tárgyú fejlesztésekre is sor került.

Jelentősen fejlődött a távmeghallgatási rendszer; Vas vármegyében tíz olyan tárgyalóterem van, amely erre alkalmas,  tavaly ezekben összesen 602 távmeghallgatást tartottak.

Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: 2023-ban összesen 21 190 ügy érkezett a Szombathelyi Törvényszék bíróságaira, ami az előző évhez képest 6,2 százalékos emelkedést jelentett.

Több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, ugyanakkor ma is folyamatban van az ügyek közül 1400 peres ügy, illetőleg mindösszesen 2800 ügy. A meghozott ítéletek több mint felét büntető ügyszakban és a civilisztikai ügyekben is helybenhagyják.

Tájékoztatása szerint a bíróságon 48 bíró dolgozik, a teljes kétszám 212. Igyekeznek csökkenteni az eljárási határidőket, kétéven túl húzódó büntetőügy jelenleg nincs a Szombathelyi Törvényszéken, a civilisztikai ügyszakban vannak kettő éven és öt éven túli ügyek is, de azok száma is jelentősen csökkentek 2022-hez képest, a bírói karnak sikerült ledolgoznia a hátralékokat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.