A megújuló technológiák fellendítése Európában


Európa lemaradt a megújuló energiatechnológiák alkalmazásában, az EU új kezdeményezésének célja a helyzet javítása olvasható az Európa Parlament honlapján.

megújuló energiatechnológiák, például a nap- és szélenergia-létesítmények, valamint a szén-dioxid-tárolás alkalmazása elengedhetetlen Európa 2030-ra és 2050-re kitűzött éghajlati céljainak eléréséhez.

Nemzetközi Energia Ügynökség 2023-as jelentése szerint, ha a világ országai maradéktalanul teljesítik energia- és éghajlatváltozási kötelezettségeiket, a kulcsfontosságú megújuló energiatechnológiák piaca 2030-ra a jelenlegi értékéhez képest több mint háromszorosára nőhet, és az ágazatban bővülhet a munkahelyek száma is, méghozzá a mai 6 millióról 14 millióra.

Európa azonban nagyrészt importálja ezeket a technológiákat, míg más országok bővítették a gyártási kapacitásukat ezen a területen.

A nettó nulla iparági törvény céljai

2023 márciusában az Európai Bizottság javaslatot tett a nettó nulla iparági törvényre, amelynek segítenie kell az európai gyártási kapacitás megerősítését a megújuló energiaechnológiák terén.

A törvény az európai zöld megállapodás része, és egy megfizethető, megbízható és fenntartható tiszta energiarendszer alapját kell hogy adja, amely növeli az EU iparának verseny- és ellenálló képességét.

A Bizottság szerint a jogszabálynak csökkentenie kell annak kockázatát is, hogy az EU korábbi orosz fosszilis tüzelőanyag-függőségét új stratégiai függőségek váltsák fel.

Tudjon meg többet az EU zöld átállásáról!

A törvény kulcselemei

törvény olyan intézkedéseket javasol, amelyek célja, hogy 2030-ra az EU saját szükségleteinek legalább 40%-át tudja előállítani zöld technológiák segítségével. A törvény által támogatni kívánt technológiák közé tartoznak többek között a napelemes fotovoltaikus és szoláris termikus technológiák; szárazföldi szélenergia és tengeri megújuló technológiák; akkumulátor/tárolási technológiák.

A cél, hogy az EU 2030-ig legalább 50 millió tonna szén-dioxidot legyen képes tárolni, továbbá a tiszta energiaiparhoz szükséges készségek fejlesztésének támogatása uniós és helyi szinten.

Mit javasolnak a képviselők?

Parlament ipari bizottsága 2023 októberében hagyta jóvá álláspontját a jogszabályról. A képviselők a következőket javasolták:

  • a jogszabálytervezet hatályának kiterjesztése a tiszta energiatechnológiák előállításához szükséges alkatrészekre, anyagokra és gépekre;
  • az érintett technológiák szélesebb körű, átfogóbb listája;
  • az engedélyezési eljárás felgyorsítása;
  • tiszta technológiai ipari parkok kialakítási feltételeinek megteremtése.

Következő lépések

A Parlament 2023 novemberében fogadta el álláspontját a nettó nulla iparágról szóló törvényről. A Parlament készen áll arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a Tanáccsal a törvény végleges formájáról.


Kapcsolódó cikkek