Az Európai Parlament legfontosabb témái 2023-ban: megújuló energiaforrások, digitális átalakulás, bevándorlás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A megújuló energia, a körforgásos gazdaság, a bevándorlás és az online biztonság is szerepelnek a Parlament 2023-as napirendjén.

1. Digitális átalakulás

A kriptovaluták, a mesterséges intelligencia, a félvezetők és az adatmegosztás mind-mind a Parlament tárgya lesz jövőre.

A képviselők januárban elfogadják a mesterséges intelligencia jogi keretéről szóló álláspontot, amelynek célja, hogy az uniós értékekkel összhangban közös szabályozási és jogi alapot vezessenek be a mesterséges intelligenciára vonatkozóan. A hangsúly a konkrét alkalmazásokon és a lehetséges kockázatokon van.

Februárban a fogyasztók védelme, valamint a piaci manipuláció és a pénzügyi bűnözés elleni biztosítékok érdekében napirendre kerülnek a kriptovalutákra vonatkozó szabályok.

A képviselők dolgozni fognak az adattörvényen is, amely közös szabályokat hoz létre az adatok megosztásának szabályozásáról. A cél, hogy könnyebbé váljon a felhő- és egyéb adatfeldolgozási szolgáltatók közötti váltás. Emellett biztosítékokat vezet be a felhőszolgáltatók jogellenes nemzetközi adattovábbításával szemben.

A világjárvány okozta globális félvezetőhiányt követően a Parlament jövőre ismerteti álláspontját a chipekről szóló törvényről is, amelynek célja, hogy az EU rendelkezzen az alapvető készségekkel, eszközökkel és technológiákkal ahhoz, hogy vezető szerepet tölthessen be a területen. A cél a digitális és a zöld átmenet támogatása, a termelés fellendítése és az ellátási lánc megszakadásának elkerülése.

2. A politikai reklámok

A Parlament olyan szabályokról is vitázik majd 2023-ban, amelyek a szponzorált politikai reklámok átláthatóságának növelését célozzák, hogy megakadályozzák a közvélemény manipulálására irányuló kísérleteket.

3. Bevándorlás

Miután a Parlament és a Tanács 2022 szeptemberében megállapodott a migrációról és a menekültügyről szóló közös ütemtervről, a képviselők a Bizottság új migrációs és menekültügyi paktumában szereplő javaslatokon dolgoznak majd. Ez magában foglalja a bevándorlás irányítását, az átvilágítási eljárásokat, a letelepítési keretet és az uniós menekültügyi eljárásokat.

4. Kibocsátás-mentesítés

Az Európai Parlament továbbra is azon dolgozik, hogy a gazdaság valamennyi ágazatának szén-dioxid-mentesítésével elérje a klímasemlegességet. Az Irány az 55%! csomagban foglalt célok érdekében a képviselők szavaznak majd a személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó új CO2-szabványokról, az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről, a belső hidrogénpiac új keretéről, a metánkibocsátás és a fluortartalmú üvegházhatású gázok csökkentéséről, új szabályokról, amelyek megakadályozzák, hogy a vállalatok elkerüljék az uniós kibocsátási szabályokat, valamint a kibocsátáskereskedelmi rendszerre vonatkozó ambiciózusabb célkitűzésekről.

5. Energia

Az EU célja, hogy a kibocsátáscsökkentés elérése érdekében 2030-ra 40%-ra növelje a megújuló energiák arányát. A Parlament emellett ambiciózusabb célokat dolgoz ki az energiafelhasználás uniós szintű csökkentéséről.

6. Körforgásos gazdaság

A körforgásos gazdaság részeként a Parlament új, környezetbarát tervezési követelményeken dolgozik bizonyos termékcsoportok – például konyhai készülékek, számítógépek és szerverek, elektromos motorok és gumiabroncsok – esetében, hogy azok tartósabbá, újrafelhasználhatóbbá és kevésbé környezetkárosítóvá váljanak. A képviselők a textíliák újrahasznosíthatóságának növelését célzó új stratégia szabályain, valamint a textilhulladék problémáinak kezelésén és az élelmiszer-pazarlás csökkentésén is dolgoznak majd.

7. Munkavállalói jogok

2023 elején a képviselők új szabályokról vitáznak az EU-ban a digitális platformokon keresztül dolgozók munkakörülményeinek javítására. Jelenleg az uniós munkajog nem védi ezen dolgozók jogait. A javaslat többek között a tényleges munkaszerződéseknek megfelelő jogi foglalkoztatási státusz biztosítását, az átláthatóság előmozdítását és javítását, valamint a munka méltányosságát és elszámoltathatóságát tartalmazza.

8. Pénzmosás

A Parlament a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni új szabályokat is napirendre tűzi majd.

9. Események

A Parlament a fiatalokat a június 9-10-én a Strasbourgban és online megrendezett 2023-as Európai Ifjúsági Találkozóra invitálja, hogy közösen gondolkodjanak és részt vegyenek Európa jövőjének alakításában.”

(europarl.europa.eu)

(hirlevel.egov.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.