Börtön vagy felmentés? Bíróság előtt a menekülteket mentő civilek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Embercsempészettel, kémkedéssel és pénzmosással vádolják egyebek mellett azt a 24 önkéntes civil aktivistát, akik illegális menekülteket mentettek a Földközi-tengeren, és akiknek kedden kezdődött a tárgyalásuk Görögországban. Akár 25 év börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.

A vádlottak között van Sara Mardini is, akinek a nevét 2015-ben ismerte meg a világ. A fiatal szíriai úszó testvérével, Juszrával a háború elől elmenekült hazájából, Törökország és Görögország között azonban bedöglött a csónakjuk motorja, így úszva kényszerültek megtenni a tengeren át vezető utat Leszbosz szigetéig, megmentve a süllyedő csónakot és annak tizennyolc másik utasát. Egy évvel később Juszra a menekültek csapatának sportolójaként indult a riói nyári olimpián. Az úszó testvérpár történetéből film is készült a Mardini nővérek címmel (eredeti címén The Swimmers), amelyet tavaly mutattak be a Netflixen. Megmenekülésük után a lányok menedékjogot kaptak Németországban, de Sara ezután visszatért Görögországba, hogy önkéntesen részt vegyen a keresési és mentési műveletekben. A leszboszi tárgyaláson most nincs jelen, mert nem léphet be Görögországba, és többször is elutasították beutazási kérelmét.

A civil önkénteseket eredetileg 2018-ban vették több hónapra őrizetbe emberkereskedelem gyanújával, ezt később kémkedéssel, állami kommunikációhoz való illegális hozzáféréssel, pénzmosással és bűnsegédlettel toldották meg. A rendőrség állítása szerint információkat gyűjtöttek a Törökországból a görög szigetekre érkező menekültáradatról, és közvetlen segítséget nyújtottak szervezett emberkereskedő csoportoknak.

A per 2021-ben kezdődött volna, de akkor elhalasztották. A vádlottak között külföldiek és görög állampolgárok egyaránt vannak. Sean Binder német búvár és Nasszosz Karakitszosz önkéntes vízimentő már több mint három hónapja előzetes letartóztatásban van.

„Bízunk a felmentésünkben, mert tudjuk, hogy nem tettünk semmi rosszat. Mitől lenne rossz segíteni másokon? Ezt mindenkinek tudnia kell” – nyilatkozta a görög férfi.

Sarah Mardini 2018-as szabadulása után a BBC-nek elmondta, hogy letartóztatása sokkolta, mivel csoportja orvosi segítséggel, vízzel és takaróval akarta segíteni a menekülteket, amikor Görögországba érkeztek.

Sean Binder szerint a kémkedés és a titkosított kommunikáció használatának vádja a WhatsAppon keresztül történő üzenetváltásaikra és a tengeri rádióhallgatásra vonatkozik.

A vádlottak között van egy holland nyugdíjas, Pieter Wittenberg is, aki az Amnesty Internationalnek azt mondta, az ő bűne az, hogy a parton bámészkodott.

Több tucat civil szervezet bírálta a leszboszi pert, alaptalannak nevezve a vádakat, az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja pedig levélben szólította fel az athéni kormányt, hogy ejtse az ügyet. Az egyik EP-jelentés „a szolidaritás kriminalizálásának legnagyobb európai esetének” nevezte a történteket.

A keddi meghallgatások után a tárgyalást péntekre halasztották. A 24 civil pere egy nappal azután kezdődött el, hogy egy görög fellebbviteli bíróság 8 évre enyhítette egy embercsempészet miatt életfogytiglanra ítélt szomáliai férfi büntetését, és jó magaviseletére és letöltött idejére tekintettel elrendelte szabadlábra helyezését.

Mohammad Hanad Abdit 2021-ben 142 év börtönnel sújtottak, amiért egy évvel korábban a török partokról indult bárkája hajótörést szenvedett Leszbosz szigetének közelében és ketten a tengerbe fulladtak, míg 33 migránst kimentettek. Abdi a per alatt azt vallotta, hogy ő csupán vezette a bárkát, miután azt a török embercsempész sorsára hagyta. A túlélők közül többen alátámasztották a szomáliai férfi beszámolóját a történtekről.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.