Gyarmati tulajdonjogi kérdések – Ereklyéi visszaszolgáltatását követeli egy maori törzs


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy új-zélandi maori törzs ereklyéi visszaszolgáltatását követeli a Sotheby’s aukciósháztól – írta a The Guardian című brit napilap online kiadásában csütörtökön.

A Sotheby’s több 18-19. századi maori relikviát bocsátott árverésre a napokban, amelyek között számos fontos kulturális emlék található. Ngarimu Blair, a Ngati Whatua Orakei törzs helyettes főnöke elmondta: a törzsnek a városiasodás, az elvándorlás és a kincsvadászok folyamatos fosztogatásai miatt alig néhány jelentős ereklyéje maradt.

A Sotheby’s licitre kínál többek között egy faragott zöldkő husángot, amelyet a Ngati Whatua törzs egykori főnöke adományozott egy brit altengernagynak 1886-ban, azzal a feltétellel, hogy a relikvia a férfi családjában marad. Blair jelezte, hogy miután a husáng már nem a család tulajdona, vissza kell szolgáltatni a Ngati Whatua törzsnek. A Sotheby’s korábban számos értékes – több esetben ismeretlen eredetű – maori leletet árverezett el.

Charlotte Davy, az Új-zélandi Nemzeti Múzeum részlegvezetője szerint elmozdulás érzékelhető abban, hogyan látják az emberek a gyarmati időszakban megszerzett ereklyék tulajdoni jogát. Jelenleg is több kampány zajlik azért, hogy a különféle kultúrkincsek visszakerüljenek eredeti származási helyükre.

A British Museum például a múlt héten közölte, hogy első alkalommal folytat tárgyalásokat Görögországgal a Parthenonból származó márványszobrok és domborművek hazaszállításáról. A szobrokat egy brit diplomata, Lord Elgin vitette Angliába.

2022 novemberében egy amerikai férfi úgy döntött, hogy visszaad egy antik ereklyegyűjteményt, miután rájött, hogy a korábbi tulajdonosok vélhetőleg kétes úton jutottak hozzá. Ausztráliába két ritka, a Sotheby’s által árverésre bocsátott őslakos műtárgy került vissza azután, hogy Victoria állam kormánya 500 ezer dollárral járult hozzá megvásárlásukhoz.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.