Sztrájkellenes törvény várható Nagy-Britanniában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Brit miniszterek olyan új jogszabályokat készítenek elő, amelyek célja a sztrájkok hatékonyságának korlátozása. Az állandó bérharcok ugyanis sokszor megbénítják az alapvető szolgáltatásokat az Egyesült Királyságban.

Az üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős minisztérium közlése szerint a törvényjavaslat a különböző ágazatokban kikényszerítene egy „alapvető” szolgáltatási szintet, ha a munkavállalók a sztrájk mellett döntenek.

Grant Shapps miniszter szerint jelenleg „lottójáték”, ha a munkavállalók sztrájk mellett döntenek, és azt állította, hogy az ápolók ugyan hajlandóak sztrájk idején is garantálni egy elégséges szolgáltatási szintet, a mentős szakszervezetek azonban már nem. „Egyfajta regionális irányítószám-lottó volt. Ezt szeretnénk elkerülni” – mondta a Sky Newsnak.

A jogszabály elfogadása a felsőházban valószínűleg nehézségekbe ütközik majd, a szakszervezetek pedig jogi úton támadják meg. Ez azt jelenti, hogy az elégséges szolgáltatási szinteket valószínűleg még hónapokig nem lehet érvényesíteni.

Mint arról beszámoltunk, az utóbbi hónapokban több ágazatban is sztrájkok bénították meg az életet a szigetországban. Legutóbb a vasutassztrájk miatt a vasútvonalak felét lezárták, a közlekedő vonatok száma pedig az ötödére csökkent.

Decemberben a mentősök, a buszvezetők, valamint a postai dolgozók sztrájkoltak a magasabb bérekért, de magasabb fizetést követeltek a brit egészségügyi dolgozók is. A kormány ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy „fokozatosan” kell bevezetni a béremelést az egészségügyben.

„Úgy gondolom, a minimális biztonsági szintnek nagyon sok értelme van. Remélem, hogy ahelyett, hogy ténylegesen használnánk a jogszabályokat, képesek leszünk az emberek számára ezt a biztonságot és védelmet biztosítani.” Mint mondta, nem helyes, hogy a britek ki vannak téve a szolgáltatások sokféleségének attól függően, hogy hol élnek.

A törvényjavaslat keddi parlamenti benyújtására azt követően került sor, hogy a miniszterek és a szakszervezetek között hétfőn lezajlott válságtárgyalásokon nem sikerült megoldani az ápolókkal, tanárokkal és vasúti dolgozókkal folyó vitákat.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek