Az alvállalkozói jogviszonyokban is be kell tartani az egyenlő bánásmód követelményét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) múlt héten hozott ítéletében elismerte az önálló vállalkozók jogát ahhoz, hogy ne érje őket szexuális irányultságuk alapján történő hátrányos megkülönböztetés munkavégzésük során.

Az EUB megállapította, hogy a diszkrimináció elleni uniós védelem kiterjed az önálló vállalkozóként munkát végző személyekre, függetlenül a munkavégzés formájától, mindaddig, amíg a munkát valódi és stabil jogviszony alapján teljesítik.

Az EUB megismételte, hogy a szexuális irányultság nem lehet ok az önálló vállalkozóval kötött szerződés teljesítésének megtagadására, a szerződés megszüntetésére vagy megújításától való elzárkózásra.

Az ügyet J. K. indította el, aki kártérítést kért a Telewizja Polska (TP) lengyel közszolgálati televíziótól arra hivatkozva, hogy a műsorszolgáltató szexuális irányultsága miatt vele szemben megsértette az egyenlő bánásmód elvét.

J. K. az LGBTIQ+ közösség tagja, és aktívan részt vesz a közösséget érintő aktivizmusokban, többek között népszerű YouTube-csatornájukon.

Rosa Oyarzabal Arigita, a J. K. képviseletében eljáró ügyvéd hozzátette: Az EUB egyértelműen fogalmazott: akár alkalmazott, akár önálló vállalkozó, mindenki védve van a szexuális irányultságán alapuló hátrányos megkülönböztetéssel szemben. Az, hogy kit szeretsz, nem határozza meg, hogy képes vagy-e egy munkát vagy feladatot ellátni. A tagállamok nem engedhetik meg a diszkriminációt a szerződéskötés szabadságára hivatkozva. J. K. hét évig dolgozott a TP-vel rövid távú szerződésekkel.

2017 decemberében J. K. és partnere kiadott egy zenei videót a YouTube-csatornájukon, amelynek célja az volt, hogy „toleranciát mozdítson elő az azonos nemű párokkal szemben”. A „Pokochaj nas w święta” („Szeress minket, karácsonykor”) című videó az azonos nemű párok karácsonyi ünnepeit mutatta be. A videó közzététele után J. K. műszakjait törölték, és a TP bejelentette, hogy nem tart igényt a további szolgáltatásaira.

A lengyel kormány azzal érvelt, hogy a vállalkozókkal való szerződéses kapcsolat során az önálló vállalkozót nem illeti meg a munkaviszonyon alapuló felmondási védelem.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek