A nyomozó főügyészség szerint szakszerű volt a „Dózsa György úti gázoló” egészségügyi ellátása a börtönben


Szakszerű volt a „Dózsa György úti gázoló” egészségügyi ellátása a büntetés-végrehajtási intézetben, a férfi 2022. május 5-ei halála természetes módon, évek óta fennálló súlyos betegsége következményeként állt be – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség kedden.

A közlemény szerint a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult eljárást, a Központi Nyomozó Főügyészség most a határozat ellen bejelentett alaptalan panaszt is elutasította.

Mint írták, a „Dózsa György úti gázoló” néven elhíresült, jogerős szabadságvesztés büntetését töltő néhai fogvatartott ügyében tett feljelentés szerint a büntetés-végrehajtási intézetben elhanyagolták a férfi egészségügyi ellátását, majd a 2021. december 24-i eszméletvesztéssel járó rosszullétekor az ügyeletes ápoló nem hívott hozzá mentőt, orvosi segítség iránt sem intézkedett, és csak egy nap elteltével, másnap este került kórházba.

Az ügyészség szerint a feljelentésben közöltekkel ellentétben a kamerafelvételek és orvosi dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy miután a fogvatartott az ágyáról a földre esett, két perc elteltével őrök és szakápolók, míg negyed órán belül ügyeletes orvos is megjelent a zárkában.

Az orvos azonnal értesítette a mentőket, akik öt perc múlva a helyszínre értek és még aznap kórházba szállították a férfit – tették hozzá. A nyomozó főügyészség álláspontja szerint a fogvatartott a büntetés-végrehajtási intézetben állapotának megfelelő ellátásban és kezelésben részesült, 2022. május 5-ei halála természetes módon, évek óta fennálló súlyos betegsége következményeként állt be.

Az eljárás megszüntetése ellen a feljelentő panasszal élt, amely szerint az intézet szakmai szabályokat vétett, amely végül a fogvatartott halálához vezetett. Ennek igazolására indítványozta a férfi korábbi kezelőorvosának kihallgatását és az orvosszakértői vélemény kiegészítését.

A nyomozó ügyészség beszerezte a fogvatartott teljes egészségügyi dokumentációját, amely tartalmazta a büntetés-végrehajtási intézetbe kerülését megelőzően keletkezett orvosi iratokat, így a korábbi betegségének kezelésével kapcsolatos kezelőorvosi nyilatkozatot is.

Az igazságügyi orvosszakértői vélemény figyelembe vette mindezen adatokat, így az aggálytalan – írták. „A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyiratok felülvizsgálata során megállapította, hogy a regionális nyomozó ügyészség a beszerzett bizonyítékok alapján megalapozottan jutott arra a következtetésre, hogy a fogvatartott betegségeit a büntetés-végrehajtási intézetben a szakmai szabályoknak megfelelően, mulasztás nélkül kezelték. A sérelmezett egészségügyi ellátás és a férfi állapotában bekövetkezett kedvezőtlen változások, valamint a halála között ok-okozati összefüggés nem állapítható meg, ezért a nyomozás folytatása nem indokolt” – fogalmaztak a közleményben.

A Dózsa György úti gázolóként elhíresült M. Richárd 2017. május 15-én Budapesten, a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen meghaladva összeütközött a szabálytalanul elé beforduló másik gépjárművel. A balesetben két ember életét vesztette, többen súlyosan megsérültek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.