A „Pablo Escobar” nem lehet uniós védjegy


Az észszerűségre alapozta ítéletét a bíróság, amikor úgy döntött, hogy a kolumbiai drogbáró neve nem jegyezhető be védjegyként az Európai Unióban.

Védjegyként akarta bejegyeztetni a kegyetlenkedéseiről hírhedt kolumbiai drogbárót a családjához kötődő cég. Pablo Escobar a XX. század második felének rettegett kábítószerkereskedője volt, akit narkoterroristaként is emleget a bűnüldözés. Volt olyan időszak, amikor a világ kokainforgalmának 80 százaléka neki hajtott hasznot, évente kétmilliárd dolláros forgalmat bonyolítva.

Az ellene nyomozó vagy tanúskodni kész rendőrök rejtélyesen eltűntek, a bíróságok tisztségviselői halálos fenyegetéseket kaptak, így ejtették a kábítószerrel való visszaélés, a bűnszervezet irányítása és a gyilkosságok valamennyi ügyét.

Az EU Törvényszéke szerdán a drogbáró véres tevékenységére való tekintettel blokkolta a „Pablo Escobar” név védjegyként történő bejegyzését, helybenhagyva a Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) ítéletét. A Politico cikkében olvasható indoklás szerint mindaz, amit az európai közvélemény ezzel a névvel társít, ellentmond az uniós értékeknek, így a védjegy üzenete ellentétes lenne a közrend és az elfogadott erkölcs elveivel – fogalmaz az Európai Unió Bíróságának szerdai sajtóközleménye.

A kábítószerkereskedő családjához köthető puerto rico-i cég 2021 szeptemberében kérvényezte a védjegy lajstromozását az EU-ban. Azzal érveltek, hogy az olyan neveket, mint a Bonnie és Clyde, az Al Capone és a Che Guevara, már felvett védjegyként az EU.

A kérelem indoklásában azt is bizonygatták, hogy Escobar jó ember volt, a kolumbiai szegényekért olyan sok jótékonysági cselekedete volt, hogy mitikus alakja népszerűvé vált.

A róla szóló külső publikációk és szócikkek viszont kábítóterroristaként emlegetik, aki a rettegett Medellín-kartell vezetőjeként egy lövöldözésben öltek meg 1993-ban.

A családhoz köthető cég által hivatkozott bejegyzett példákkal szemben a lajstromozási ügyben eljáró EUIPO 2023 februárjában a hivatkozott egy korábbi, 2018-as ítéletre, amikor megtagadták az itáliai bűnszervezet nevét hordozó étteremlánc nevének bejegyzését: a „ La Mafia se sienta a la Mesa ” (A maffia az asztalnál ül) elnevezést ugyanazokkal az indokokkal blokkolták, mint a mostani döntésnél.

Forrás: https://hu.euronews.com/2024/04/17/pablo-escobar-nem-lehet-unios-vedjegy


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

2024. május 21.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett”.

2024. május 21.

A megalapozottság, kiegyensúlyozottság és időszerűség jellemzi a Szombathelyi Törvényszék ítélkezését

A Szombathelyi Törvényszék ítélkezését a megalapozottság, a kiegyensúlyozottság és időszerűség jellemzi, ráadásul a leterheltség növekedése ellenére sikerül a folyamatban lévő ügyek számát folyamatosan csökkenteni – hangoztatta értékelőjében a vármegyei összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatóján kedden Körmenden a az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese.