A párizsi terrortámadások kulcsfiguráját védő ügyvéd vette át a korrupció miatt leváltott EP-alelnök jogi képviseletét


EP-korrupciós botrány: A 2015-ös párizsi robbantások egyik szervezőjét, Salah Abdeslamot is képviselő Sven Mary belga ügyvéd veszi át a korrupciós ügybe keveredett Eva Kaili volt európai parlamenti alelnök jogi védelmét – írta kedden a Politico című brüsszeli hírportál, amelynek maga Sven Mary nyilatkozott erről..

Eva Kaili eddigi ügyvédje, André Risopoulos is megerősítette, hogy a jövőben már nem ő fogja képviselni a volt alelnököt, ennek okáról azonban nem árult el további információkat.

Sven Mary azután vált nemzetközileg is ismertté, hogy elvállalta a 2015-ös párizsi merényletek egyik kulcsfigurájának, az időközben tényleges életfogytiglanra ítélt Salah Abdeslamnak a védelmét.

A jogászt már korábban is úgy emlegették Belgiumban, mint az „ördög ügyvédjét”, mivel több olyan ügyfele is volt, akiket terrorizmussal összefüggésben vontak felelősségre, például azért, mert az Iszlám Állam terrorszervezetnek toboroztak tagokat. Egy alkalommal ki is jelentette, hogy „nem olyan ügyvéd akar lenni, aki csak áldozatokat képvisel”. Sven Mary mindazonáltal másfajta ügyeken is dolgozott. Ő képviselte például Sanda Dia egyetemi hallgató családját is, miután a leuveni egyetemre járó diák meghalt egy brutális „beavatási szertartás” közben.

A görög szocialista Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A volt alelnök őrizetbe vett élettársa, az olasz Francesco Giorgi beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy megpróbáljon beavatkozni az Európai Parlament döntéseibe.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

Josep Borrell: az EU elítéli és elfogadhatatlannak tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetést

Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy magas rangú orosz képviselő” azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.

2023. március 23.

Bombával fenyegetőzött, letöltendő börtönt kapott

A közlemény szerint a férfi – miután a párja szakított vele – 2021. június 22-én felhívta a 112-es segélyhívót és valótlan bejelentést tett mondván, bomba robban délután az egyik budapesti rendőrkapitányságon, amelynél a korábbi élettársa dolgozott. A vádlott elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról – tették hozzá.

2023. március 23.

Elsőfokú ítélet született a mórahalmi makettpark ügyében

Elsőfokú ítélet hozott szerdán a Szegedi Törvényszék a mórahalmi makettpark ügyében, a vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletében mondták ki bűnösnek felbujtóként, közvetett tettesként, illetve bűnsegédként.