A PSZ az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények átfogó vizsgálatát kezdeményezte az ombudsmannál


A gyermekek jogainak védelme érdekében a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények (EGYMI) szakmai vizsgálatát kezdeményezte az alapvető jogok biztosánál.

A szakszervezet közleményében azt írta, kezdeményezték, hogy Kozma Ákos indítson átfogó szakmai vizsgálatot az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményekben, konduktív pedagógiai intézményekben.

Hozzátették: a szakszervezethez érkezett panaszok, jelzések alapján az épületek rossz állapotban vannak, a körülmények méltatlanok, nem mindenhol megfelelő végzettségű szakember foglalkozik a gyermekekkel, a tanulókkal. Több helyen kevés például a gyógypedagógus, a gyógypedagógiai asszisztens, a gyógytornász, az iskolaorvos, a védőnő – sorolták.

A személyi feltételek áttekintésén kívül a PSZ kérte annak vizsgálatát is, hogy az intézményekben mindenhol rendelkezésre állnak-e a gyermekek fejlesztéséhez szükséges eszközök.

Ha az ombudsman vizsgálata feltárja, hogy nem megfelelő egy-egy intézmény állapota, feltételrendszere, a PSZ kéri a fenntartók, illetve az állam felelősségének megállapítását is – írták, hozzátéve, hogy a szakszervezet minden segítséget megad az átfogó szakmai vizsgálathoz.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. május 26.

A biológiai sokféleség fontosságára emlékeztetett az ombudsman

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a fenntartható életmódot támogató változásokat sürget a biológiai sokféleség védelmében. A természet sokszínűségének védelme az Alaptörvény értelmében mindnyájunk felelőssége.
2020. február 26.

A nemzetiségi temetők megőrzéséért állt ki az ombudsmanhelyettes

A Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes ebben hangsúlyozza, hogy a temetőknek, temetkezési helyeknek kiemelt jelentőségük van a nemzetiségi származású személyek identitásának megőrzésében, valamint a nemzetiségek kulturális, történeti, vallási hagyományai, épített és tárgyi emlékei továbbörökítésében.