A számvevőszék levéllel is védi a közvagyont


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) figyelemfelhívó levéllel fordult a szervezetek vezetőihez és ennek eredményeként az ellenőrzöttek többségénél javult a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működés – derül ki a szervezet közleményéből.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzése feltárta, hogy 2020-ban az ellenőrzött 127 szervezetnél 122 nem alakította ki a megfelelő kontrollkörnyezetet. Gyakori hiányosság volt, hogy a számviteli politikában rögzített szabályok nem voltak teljeskörűek. Az ellenőrzött szervezetek közül 120 nem igazolta azt sem, hogy biztosították a szervezeti célok elérését veszélyeztető kockázatok csökkentésére irányuló kontrollok kiépítését, a döntések eredményességi szempontú megalapozottságát.

Az ÁSZ hangsúlyozta, hogy a feltárt hiányosságok veszélyt jelentettek a nemzeti vagyon megőrzésére és az eredményességre, ezért az Állami Számvevőszék 122 figyelemfelhívó levélben, összesen 587 figyelemfelhívást fogalmazott meg az ellenőrzött szervezetek vezetői számára. A figyelemfelhívó levelekre az ellenőrzött költségvetési szervek túlnyomó többsége, 113 szervezet válaszolt.

A számvevők tájékoztatásából kiderül, hogy a válaszok alapján a költségvetési szervek vezetői összesen 489 olyan, már végrehajtott vagy tervezett intézkedésről számoltak be, amelyek alkalmasak voltak a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

Az ÁSZ tanácsadó tevékenységének köszönhetően tehát javult a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működés kontrollkörnyezetének kialakítása, valamint az eredményesség követelményeinek érvényesítése – közölte az Állami Számvevőszék.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Börtönbe küldték Nicolas Sarkozy volt munkatársait

Börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.

2022. január 24.

Vodkát használtak a fertőtlenítőszerben a hamisítók

Vádat emeltek két férfi és két nő ellen, akik a koronavírusjárványt kihasználva hamis kézfertőtlenítő-szert gyártottak és értékesítettek, a csalással pedig hét sértettnek több mint 28 millió forint kárt okoztak.

2022. január 24.

Megújul a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok folyóirat

A Kúriai Döntések Bírósági Határozatok folyóirat 70. évfolyama 2022. január 20-tól külsejében is megújulva és – a kor kívánalmainak megfelelően – a fenntarthatóság jegyében online, szabad hozzáférésű (open access) kiadványként jelenik meg.