A telefonos kapcsolattartás igazolása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A MÜK elnöke azért fordult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához, mert nem volt megoldott a telefonos kapcsolattartás, illetve időtartamának igazolása.

Dr. Bánáti János, a MÜK elnöke a kirendelt védői díjjal kapcsolatosan megkereséssel fordult a büntetés-végrehajtás országos parancsnokához, miszerint a 74/2020. (III. 31.) Korm. rendelet 46. § (1) bekezdésében írottak igazolásának módja – a jelenlegi jogszabályi környezet szerint – nem megoldott.

A MÜK elnöke levelében tájékoztatta a büntetés-végrehajtást, hogy a sem a Be. sem a Korm. nem rendezi a kapcsolattartás igazolásának módját.

A kirendelt védőt a fogvatartott csak a büntetés-végrehajtás által rendelkezésre bocsátott mobiltelefonon hívhatja fel, amelynek hívószámát nem jelzi ki a kirendelt védő telefonja.

A MÜK elnöke szerint a fogvatartott, illetve a védő nyilatkozata nem szolgálhat a kapcsolattartás igazolására, ezért a büntetés-végrehajtási intézetnek kellene igazolást kiállítania a védő részére, a személyes kapcsolattartáshoz hasonlóan.

A MÜK elnökének értesülései szerint a hívásokat a büntetés-végrehajtás naplózza, amelyből megállapítható, hogy a hívott telefonszám és a hívás időtartama.

A rendelet értelmében ugyanis a kirendelt védőt a fogvatartásban lévő terhelttel folytatott megbeszélésért annak időtartamára, megkezdett óránként a kirendelt ügyvédi óradíj hetven százalékának megfelelő összeg abban az esetben is megilleti, ha a megbeszélésre telekommunikációs eszköz használatával kerül sor.

Schmehl János büntetés-végrehajtási vezérőrnagy megkeresésre adott válaszában tájékoztatta a MÜK elnökét, hogy a hívásokat valóban naplózzák és a védő által benyújtott kérelemre a hívásnapló alapján igazolják a kapcsolattartást és annak időtartamát.

Előfordul, hogy a fogvatartott videótelefon útján tart kapcsolatot a kirendelt védővel. Ebben az esetben a büntetés-végrehajtás hitelesíti a kirendelt védő által kiállított, a kapcsolattartásra vonatkozó igazolást.

A kirendelt védő díjazásának megállapításához használandó formanyomtatvány ide kattintva érhető el.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 598. számú hírlevele)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Még egyszerűbb az ügyintézés a kormányablakokban

Tovább egyszerűsödik az ügyintézés a kormányablakoknál, mert már azok az ügyfelek is élvezhetik a papírmentes ügyintézés előnyeit, akik eddig nem rendelkeztek digitális aláírással vagy ügyfélkapus regisztrációval.