A telefonos kapcsolattartás igazolása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A MÜK elnöke azért fordult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához, mert nem volt megoldott a telefonos kapcsolattartás, illetve időtartamának igazolása.

Dr. Bánáti János, a MÜK elnöke a kirendelt védői díjjal kapcsolatosan megkereséssel fordult a büntetés-végrehajtás országos parancsnokához, miszerint a 74/2020. (III. 31.) Korm. rendelet 46. § (1) bekezdésében írottak igazolásának módja – a jelenlegi jogszabályi környezet szerint – nem megoldott.

A MÜK elnöke levelében tájékoztatta a büntetés-végrehajtást, hogy a sem a Be. sem a Korm. nem rendezi a kapcsolattartás igazolásának módját.

A kirendelt védőt a fogvatartott csak a büntetés-végrehajtás által rendelkezésre bocsátott mobiltelefonon hívhatja fel, amelynek hívószámát nem jelzi ki a kirendelt védő telefonja.

A MÜK elnöke szerint a fogvatartott, illetve a védő nyilatkozata nem szolgálhat a kapcsolattartás igazolására, ezért a büntetés-végrehajtási intézetnek kellene igazolást kiállítania a védő részére, a személyes kapcsolattartáshoz hasonlóan.

A MÜK elnökének értesülései szerint a hívásokat a büntetés-végrehajtás naplózza, amelyből megállapítható, hogy a hívott telefonszám és a hívás időtartama.

A rendelet értelmében ugyanis a kirendelt védőt a fogvatartásban lévő terhelttel folytatott megbeszélésért annak időtartamára, megkezdett óránként a kirendelt ügyvédi óradíj hetven százalékának megfelelő összeg abban az esetben is megilleti, ha a megbeszélésre telekommunikációs eszköz használatával kerül sor.

Schmehl János büntetés-végrehajtási vezérőrnagy megkeresésre adott válaszában tájékoztatta a MÜK elnökét, hogy a hívásokat valóban naplózzák és a védő által benyújtott kérelemre a hívásnapló alapján igazolják a kapcsolattartást és annak időtartamát.

Előfordul, hogy a fogvatartott videótelefon útján tart kapcsolatot a kirendelt védővel. Ebben az esetben a büntetés-végrehajtás hitelesíti a kirendelt védő által kiállított, a kapcsolattartásra vonatkozó igazolást.

A kirendelt védő díjazásának megállapításához használandó formanyomtatvány ide kattintva érhető el.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 598. számú hírlevele)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

2024. július 19.

Az OBH megkezdi az IFORM -ra való átállást

Az OBH elkészítette és 2024. július 16. napjától fokozatosan, ügyszakonként eltérő időpontokban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a beadványok benyújtására szolgáló iFORM űrlapokat.