A versenyjognak is alkalmazkodnia kell a 21. század összetett kihívásaihoz

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A versenyjog „forró” témáit járta körül a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Versenyjogi Egyesület közös szervezésében zajló III. Magyar Versenyjogi Fórum.

A digitalizáció rohamos terjedése a gazdaságban, az oligopolisztikus piaci szerkezetek erősödése és az eljárási hatékonyság mind olyan kérdések, amelyekkel mindenképpen foglalkoznia kell ma a versenypolitikának – jelentette ki köszöntőjében Dr. Juhász Miklós, a GVH Elnöke a III. Magyar Versenyjogi Fórum résztvevői előtt. Az elnök bemutatta a Hivatal versenyjogi jogalkalmazásának főbb irányvonalait: felhívta a figyelmet a hivatal középtávú digitális stratégiájának részeként folyó piacelemzési munkára az internetes összehasonlító szolgáltatások piacán, valamint a legfrissebb bírságközleményre, amely „széles mozgásteret hagy a Versenytanács számára, hogy figyelembe vehesse a vállalkozások megfelelési vagy akár jóvátételi szándékát”.

Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke kiemelte, hogy a technológiai változások, például a mesterséges intelligencia beépülése az üzleti modellekbe paradigmaváltást tehet szükségessé a versenyjogban. Az EU Bizottság Alstom/Siemens ügyben hozott közelmúltbéli döntése kapcsán felvetette, hogy „alapjában válhat szükségessé újragondolni a fúziós szabályozást” az európai vállalkozások sikerének előmozdítása érdekében a globális piaci versenyben, Kínával és az Egyesült Államokkal szemben.

Az összefonódások ellenőrzésének lazítása „nem a megfelelő gyógyszer erre a betegségre” – vélekedett Csiszár Pál, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának igazgatója, az esemény díszvendége, aki szerint nagyon fontos az európai versenyképesség, főképpen innováció ösztönzése, de ezt nem az európai fogyasztók kárára – konkrét esetben a vasúti utazás árának emelésével – kell megtenni. Az igazgató figyelmeztetett az oligopolisztikus piacok erősödésének veszélyeire is, hiszen a tapasztalatok alapján az utóbbi 15 évben egyre kevesebb az új belépő vállalkozás a piacokon. Kisebb számú piaci szereplő viszont természetszerűen tanúsíthat ún. összehangolt magatartást, ami nem is mindig orvosolható a versenyjog eszközeivel. Emellett a negyedik ipari forradalom és az eljárási hatékonyság fenntartása olyan kérdések, amelyekre választ kell adniuk a versenyhatóságoknak a versenyképes piaci működés fenntartása érdekében.

Bak László, a GVH elnökhelyettese úgy fogalmazott az Európai Unió versenyhivatalainak megerősítését szolgáló ECN+ irányelvről tartott előadásában, hogy a hazai szabályozás túlnyomó része már jelenleg is megfelel az Irányelv rendelkezéseinek, bizonyos részletszabályok kialakítására van csupán szükség a teljes összhang megteremtése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a GVH már most is rendelkezik minden olyan kényszerítő eszközzel és felhatalmazással, amelyre a versenyjog hatékony alkalmazóinak szükségük van.

A panelbeszélgetések a digitális gazdaság mindannyiunkat érintő terjedésének versenyjogi aggályokat felvető oldaláról, a versenyjogi szankciók megfelelőségéről és hatékonyságáról, valamint az összefonódások ellenőrzésében szigorodó versenyhatósági fellépésről adtak részletes képet a fórumon résztvevő bírók, ügyvédek, vállalati jogászok számára.

A konferencia szakmai programját Faludi Gábor előadása zárta, amely az Európai Unió üzleti titok irányelvének hazai átültetését járta körül.

(gvh.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Sorozatgyilkossági ügyben fejezték be a nyomozást
2020. augusztus 7.

Több emberöléssel is gyanúsítják külföldön D. Csabát, a csantavéri születési szerb-magyar férfit, aki ellen egy budapesti gyilkosság ügyében befejezte a nyomozást a rendőrség.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása
2020. augusztus 7.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása

A mérlegelési jogkörben hozott döntés nem jogszabálysértő pusztán azon az alapon, hogy a jogszabályban meghatározott mérlegelési szempontok közül csak azokat mutatja be, amelyeket a hatóság az adott ügy szempontjából relevánsnak tartott, a jelentőséggel nem bíró, a nem értékelt, illetve nem értelmezhető elemeket nem sorolja fel.

Visszavonták a bejelentőket jutalmazó hódmezővásárhelyi rendeletet
2020. augusztus 7.

Egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezték a bűncselekményekről bizonyítékot szolgáltatóknak jutalmat ajánló, a Fidesz helyi képviselői által "spiclitörvénynek" nevezett hódmezővásárhelyi rendeletet az alföldi város közgyűlésének pénteki rendkívüli ülésén.

Pert nyert a NAIH a Honvédkórház ellen
2020. augusztus 7.

Pert nyert a NAIH a Honvédkórház ellen

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a NAIH jogszerűen járt el, amikor megbírságolta a Honvédkórházat, mert Demeter Márta országgyűlési képviselő egészségügyi adatai a Honvédkórháztól a sajtóhoz kerültek egy adatvédelmi incidens keretében, amelyet a Honvédkórház nem jelentett be a NAIH-nak.

Milliárdos üzletembert tartóztattak le, az ügyvédje is gyanúsított
2020. augusztus 7.

A NAV szerint a vállalkozó az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedési jogot, arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.