Áder János zöld utat adott a katázás szigorításának


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áder János köztársasági elnök elrendelte a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény kihirdetését.

Elnöki nyilatkozat a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényről (az alábbiakban szó szerint idézzük):

„Az Országgyűlés 2020. július 3-án fogadta el a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely módosítja a kisadózó vállalkozások adózására (KATA) vonatkozó szabályozást is.

Az elmúlt napokban három szakmai szervezet kérte, hogy a törvényt megfontolásra küldjem vissza az Országgyűlésnek. A kezdeményezők szigorúnak, indokolatlannak minősítették a szabályozást, ami – véleményük szerint – túl nagy terhet ró a „KATA-s” vállalkozókra.

A vírusválságot követően a gazdaság élénkítése idején különösen fontos, hogy többletterhek ne nehezítsék a vállalkozók életét, ezért a törvénnyel kapcsolatos kritikát különös gonddal vizsgáltam meg.

Két kérdést kellett feltenni:
Mi volt a szabályozás indoka és célja?
Az új szabályok eredményezhetik-e az adóterhek drámai növekedését?

2013-ban az új adónem bevezetésekor az volt a törvényalkotó célja, hogy a sajátos piaci helyzetű, főként a lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat támogassa, munkafeltételeiket könnyítse, adminisztrációs terheiket csökkentse.

Ez a cél most sem változott. Ugyanakkor az elmúlt esztendőkben néhány nagy cég visszaélt a szabályozás nyújtotta lehetőségekkel.

A törvénymódosítás most ezt a jogszabályi kiskaput zárja be úgy, hogy a több mint 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni. A korábbihoz képest nem kell több adót fizetniük.
Úgy, mint eddig, a főállású adózók továbbra is havi 50.000,- Ft, a nem főállású adózók havi 25.000,- Ft tételes adót kötelesek fizetni.
Úgy, mint eddig, csak a 12.000.000,- Ft éves bevétel feletti összeg után kell a kisadózónak a 40%-os adót megfizetnie.

Új szabály, ha egy kifizető ugyanabban az évben a kisadózó vállalkozásnak 3.000.000,- Ft-ot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor a 3.000.000,- Ft feletti bevételrész után 40%-os adót kell fizetni.
Az adót főszabály szerint a kifizető szerv és nem a vállalkozó fizeti, egyedül a külföldi kifizetőtől származó bevétel után fizeti az adózó a 40%-os adót.

Ha valaki mégis úgy gondolná, hogy számára ez az egyszerűsített adónem már nem a legkedvezőbb, akkor számos egyéb adózási mód közül választhat.

Mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.”

(keh.hu)


Kapcsolódó cikkek