AI: Kínában volt a legtöbb halálbüntetés tavaly


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint ezer ember kivégzését dokumentálták tavaly világszerte, de a legtöbb halálbüntetés, vélhetően több ezer Kínában volt, ahol az adat államtitoknak minősül – írta keddi számában a Népszava az Amnesty International (AI) 2016-os halálbüntetésekről szóló globális jelentését ismertetve.


Tavaly 23 országban legalább 1032 embert végeztek ki; az AI 2015-ben 25 országban 1634 kivégzést dokumentált, amely 1989 óta a legmagasabb szám volt. Tavaly valamivel csökkent a dokumentált kivégzések száma, de még mindig rengeteg embert ítélnek halálra világszerte.

Kína nélkül számítva a kivégzések 87 százalékát négy országban, Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban hajtották végre. Az összesítés szerint nagyon sok embert végeztek ki Vietnamban is, ahol az idén februárban először nyilvánosságra hozott adatok szerint az elmúlt három évben 429 ember halt meg így. Malajziában a parlament nyomására tavaly nyilvánosságra hozták, hogy több mint ezer ember volt siralomházban, közülük 2016-ban kilenc embert végeztek ki.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

Nyilvános kivégzéseket Iránban (legalább 33) és Észak-Koreában hajtottak végre. Fehéroroszország, Botswana, Nigéria és a Palesztin Autonóm Területek is folytatta a kivégzéseket 2016-ban, az Egyesült Államok ugyanakkor 2006 óta először nincs az öt legtöbb kivégzést végrehajtó ország között, a 20 kivégzés a legalacsonyabb feljegyzett adat 1991 óta.

A jelentés szerint már az országok több mint kétharmada, 141 állam iktatta ki ténylegesen vagy jogilag a legszigorúbb büntetést.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Húsz évi pereskedés után került vissza két értékes műtárgy egy zsidó vállalkozó leszármazottjához Horvátországban

Húsz évi pereskedés után került vissza egy 18. és egy 19. századi francia festő egy-egy értékes műve Andrew Reichsman Egyesült Államokban élő filmproducerhez, akinek zsidó felmenőit 1941-ben az usztasák vezette Független Horvát Állam (NDH) deportálta, vagyonukat pedig elkobozta – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.