Autóversenyző bűnszervezet tagjai ellen indult büntetőper


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Előkészítő tárgyalással kezdődött meg hétfőn a Pécsi Törvényszéken az a büntetőper, amely 69 ember ellen indult – többek között – üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és számvitel rendjének megsértése miatt.

Az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék Darvasi Szilvia vezette büntetőtanácsa az ügyész és a vádlottak egy részének meghallgatásával kezdte meg munkáját.

A vádirat szerint az ügy szereplői 2012-től autóversenyzői tevékenységük finanszírozására bűnszervezetet hoztak létre, amely egy számlázási láncolatot épített ki. A színlelt reklámszolgáltatásra épülő számlázási láncolattal a szervezet a gazdasági társaságokat, illetve azok vezetőit tette érdekeltté abban, hogy a vádlottak autóversenyzését támogassák. A kiépített rendszer a támogatás mértékét lényegesen meghaladó mértékű előnyt biztosított részben a gazdasági társaságok vezetőinek, részben pedig maguknak a gazdasági társaságoknak.

Az ügyben lehetővé vált, hogy valótlan tartalmú számlák befogadásával a reklámoztató, támogató cégek a vagyonuk egy részét a cég érdekköréből jogtalanul kivonják, eltulajdonítsák, valamint a reklámszolgáltatásról kapott számlák felhasználásával a társaságok áfa- és társaságiadó-fizetési kötelezettségét csökkentsék.

A sikkasztással előbbi esetben összesen mintegy kilencmilliárd forintos kárt okoztak az ügy vádlottjai, míg a költségvetést károsító cselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege meghaladta a kétmilliárd forintot.

A reklámoztató gazdasági társaságok közül több mint húsz cég önként megfizette a költségvetésnek okozott kárt, csaknem nyolcszázmillió forintot, így az ő esetükben a kár hiánytalanul megtérült. A hétfői tárgyaláson a károkat megtérítő cégek vezetőit hallgatták meg, s indítványozták velük egyezségek megkötését.

A bíróság két vádlottal szemben elkülönítette az eljárást: egyiküket korábban elítélték, míg a másik esetben a büntetőeljárást más bíróság előtt folyamatban lévő büntetőügyéhez egyesítette. Hatvanhét vádlott vonatkozásában a héten négy napon át, majd jövő héten további három tárgyalási napon tartanak előkészítő ülést.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).