Autóversenyző bűnszervezet tagjai ellen indult büntetőper


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Előkészítő tárgyalással kezdődött meg hétfőn a Pécsi Törvényszéken az a büntetőper, amely 69 ember ellen indult – többek között – üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és számvitel rendjének megsértése miatt.

Az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék Darvasi Szilvia vezette büntetőtanácsa az ügyész és a vádlottak egy részének meghallgatásával kezdte meg munkáját.

A vádirat szerint az ügy szereplői 2012-től autóversenyzői tevékenységük finanszírozására bűnszervezetet hoztak létre, amely egy számlázási láncolatot épített ki. A színlelt reklámszolgáltatásra épülő számlázási láncolattal a szervezet a gazdasági társaságokat, illetve azok vezetőit tette érdekeltté abban, hogy a vádlottak autóversenyzését támogassák. A kiépített rendszer a támogatás mértékét lényegesen meghaladó mértékű előnyt biztosított részben a gazdasági társaságok vezetőinek, részben pedig maguknak a gazdasági társaságoknak.

Az ügyben lehetővé vált, hogy valótlan tartalmú számlák befogadásával a reklámoztató, támogató cégek a vagyonuk egy részét a cég érdekköréből jogtalanul kivonják, eltulajdonítsák, valamint a reklámszolgáltatásról kapott számlák felhasználásával a társaságok áfa- és társaságiadó-fizetési kötelezettségét csökkentsék.

A sikkasztással előbbi esetben összesen mintegy kilencmilliárd forintos kárt okoztak az ügy vádlottjai, míg a költségvetést károsító cselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege meghaladta a kétmilliárd forintot.

A reklámoztató gazdasági társaságok közül több mint húsz cég önként megfizette a költségvetésnek okozott kárt, csaknem nyolcszázmillió forintot, így az ő esetükben a kár hiánytalanul megtérült. A hétfői tárgyaláson a károkat megtérítő cégek vezetőit hallgatták meg, s indítványozták velük egyezségek megkötését.

A bíróság két vádlottal szemben elkülönítette az eljárást: egyiküket korábban elítélték, míg a másik esetben a büntetőeljárást más bíróság előtt folyamatban lévő büntetőügyéhez egyesítette. Hatvanhét vádlott vonatkozásában a héten négy napon át, majd jövő héten további három tárgyalási napon tartanak előkészítő ülést.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 26.

“Az Alkotmánybíróság nem ténybíróság”

Szeptember 17-én szombaton második alkalommal nyitotta meg kapuit a Károlyi-Csekonics Palota a Magyar Jogi Könyvszalon közönsége előtt. A teljes hazai jogászszakmát megszólító rendezvény szervezője a Magyar Jogász Egylet volt, míg társszervezője az Alkotmánybíróság. A nagyjából félszáz látogatót vonzó eseményen az Alkotmánybíróság elnöke is beszédet mondott, amelyben az intézmény és a sajtó, valamint a szélesebb nyilvánosság kapcsolatáról is szólt.

2022. szeptember 26.

Az Integritási Hatóságról tárgyal az Országgyűlés

Benyújtotta a kormány a feltételességi eljáráshoz kapcsolódó törvénymódosítások második csomagját is. Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvény módosításának célja az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az Integritás Hatóság, valamint a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozása. A kormány törvényjavaslatait hétfőn kezdi tárgyalni az Országgyűlés.

2022. szeptember 23.

Duna House: átalakul a legdrágább ingatlanok piaca

A prémium ingatlanok szegmensében is elkezdődött a piaci átrendeződés: míg a fővárosban és az agglomerációban csökkent a külföldi befektetők aránya, a balatoni luxusingatlanok még mindig vonzóak a határon túli vásárlók körében a Duna House elemzése szerint.