Az adózás rendjének változásai

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. november 6.
Rovat:

A Kormány benyújtotta az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatát, amelynek  fő célja ügyfélbarát adóigazgatási rendszer feltételeinek megteremtése.
 


Az adóbevallás szabályozása
Az adózás rendjéről először 1990-ben született törvény, amely azóta számos esetben esett át kisebb-nagyobb módosításon. A jelenlegi újraszabályozás legfőbb célja az adóigazgatási rendszer további korszerűsítése oly módon, hogy a változtatások leghangsúlyosabb eleme az ügyfélbarát szolgáltatásnyújtás legyen. További szempont az adóhatóság átláthatóságának fokozatos növelése, működésének egyszerűsítése.
Elektronikus személyi jövedelemadó-bevallás

A személyi jövedelemadó elektronikus bevallása rendszerének 2017. évi bevezetése fontos
lépésnek számít az ügyfélbarát szolgáltatás-nyújtás terén. 2018-ban a jövedéki adóbevallás
elektronikus tervezetének elkészítését tervezi az adóhatóság.
Az elektronikus szja-bevallás lehetőségével csak az a magánszemély tud élni, aki kizárólag munkáltatótól szerzett bevételt, és azt nyilatkozat hiányában önadózóként kell bevallania. Nincsenek továbbá kizárva azok sem, akik adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátást is kapnak, illetve akik ezen felül adó-kedvezményt érvényesítenek és az adójukról önkéntes kölcsönös pénztári
illetve nyugdíj-biztosítási nyilatkozatban rendelkeznek.
Az adóhatóság automatikusan annak készít bevallási tervezetet, aki munkáltatói adó-megállapítást nem kért, vagy az adó megállapítását a munkáltató nem vállalta. Az ügyfélkapuval rendelkezők egy erre a célra létrehozott elektronikus felületen érhetik el az adóbevallás tervezetüket, illetve ha kérik, az adóhatóság azt számukra postai úton juttatja el.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

Egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő és ÁFA-köteles adóalanyrészére adóbevallás-tervezet nem készíthető.

A NAV az alábbi szolgáltatásokat már müködteti:

  • elektronikus űrlap áll rendelkezésre bejelentéshez, bevalláshoz, költségvetési támogatás igényléséhez, adatszolgáltatáshoz, nyilatkozatokhoz, önellenőrzéshez, adófizetéshez, adófolyószámla-egyeztetéshez;
  • a változásbejelentést elektronikus úton is el lehet intézni;
  • nemleges adóigazolást, jövedelemigazolást lehet kérni;
  • adószámlához elektronikusan is hozzáférést biztosítanak;
  • az adóhatóság honlapján ügyfélszolgálatok-kereshetőek és az adózói adatokat is le lehet kérdezni;
  • a köztartozásmentes adózói adatbázist is létrehozták.

A NAV azonban tervezi további szolgáltatások elindítását is. A tervek szerint az adófizetési kötelezettséget a jövőben bankkártyával is lehet majd teljesíteni; a bejelentésekhez új online felületet fognak létrehozni. Továbbá szerkeszthető adószámla-kivonatot lehet majd készíteni, illetve mobilalkalmazást is fejlesztését is tervezik.
(parlament.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták a gyermekeit erőszakoló korábbi életfogytost
2018. szeptember 21.

A Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatásba helyezte a bíróság azt az 59 éves férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedekben elkövetett gyilkosság miatt 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. 

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik
2018. szeptember 21.

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik

Az alkotmányjog oktatásánál oda kell figyelni arra, hogy az olyan absztrakt fogalmakat, mint az egyenlőség, szabadság, jogbiztonság a valós, hétköznapi élethez kössék - hangoztatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az alkotmányjogot oktatók I. találkozóján.