Timmermans: össze kell hangolni az EU igazságügyi rendszereit

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. november 7.
Rovat:

Minden uniós tagállamnak joga van saját igazságügyi rendszerének kialakítására, ugyanakkor az Európai Unióban létfontosságú az igazságügyi rendszerek összehangolása, és a jogállamiságot, mint a tagállamok közös értékét tiszteletben kell tartani – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hétfőn Brüsszelben.


Timmermans, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) a lengyel jogállamiságról folytatott vitáján elmondta, az Európai Bizottság továbbra is aggodalmát fejezi ki a lengyel igazságügyi reformmal kapcsolatban, a reform veszélyezteti a jogállamiság helyzetét az országban. 

Elmondta, hogy a bizottság ajánlásában arra kérte Varsót, hogy az európai normákat betartva állítsák vissza a jogállamiságot az igazságügyi szabályozás és bíróságok rendszerének uniós szabályok szerinti harmonizálása által. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a lengyel kormány eddigi válaszaiból az tűnik ki, hogy semmilyen változást nem tervez megvalósítani a bizottsági ajánlásokból.

Ha Lengyelország nem válaszol érdemben a javaslatokra, akkor a testületnek nincs más választása, mint hogy alkalmazza a rendelkezésére álló jogi eszközöket – szögezte le-.

Timmermans hátrányos megkülönböztetésnek nevezte azt, hogy a női és férfi bírák eltérő életkorban kötelesek nyugdíjba vonulni. Ez ellentmond az európai szerződés és az alapjogi kartában foglaltaknak – jelentette ki.

Az alelnök szerint az új szabályozás lehetőséget ad arra, hogy az igazságügyi miniszter nyomást gyakorolhasson a bírákra, amikor azok az európai ügyekkel foglalkoznak, és mindez aggodalomra ad okot.  Emellett nem felel meg az európai normáknak a bírák kinevezésének rendszere sem. A  bíráknak önmaguknak kellene kiválasztaniuk az új tagokat testületeikbe.

Kijelentette: “a jogállamiság rendszerszintű megsértése zajlik engyelországban. A demokrácia a normák betartását és tiszteletben tartását jelenti. Ha nem ragaszkodunk a jogállamiság lengyelországi visszaállításához, akkor az európai együttműködést veszélyeztetjük” – fogalmazott.

[htmlbox eu_jog_alkalmazasa]

 

Sajnálatát fejezte ki, hogy a lengyel kormány jelenleg nem kíván tárgyalóasztalhoz ülni az uniós intézmények képviselőivel. Ennek ellenére az Európai Bizottság kitart amellett, hogy párbeszéd induljon Varsóval a vitás kérdések megoldásának megtalálása érdekében. A tagállamok és az uniós intézmények közös felelőssége, hogy megvédjék a lengyel állampolgárok jogait és visszatereljék Lengyelországot Európa szívébe – tette hozzá Timmermans.

A vita során felszólaló képviselők közül többen a jogállamiság rendszerszintű megsértésének nevezték az igazságszolgáltatást érintő lengyel intézkedéseket. Sajnálatosnak nevezték, hogy a lengyel kormány részéről nincs nyitottság az aggodalmat keltő kérdések megvitatására és a jogszabályok uniós harmonizálására.

Más tagállamokban is változásokra van szükség a jogállamiság megvédése és a demokrácia megerősítése érdekében – tették hozzá, de név szernt egyetlen országot sem említettek. 

Több felszólaló ugyanakkor arra mutatott rá, hogy z EU intézményei  kettős mércét alkalmaznak abizonyos tagállamokkal szemben. Szelektíven alkalmazzák azokat a szabályokat, amelyekre az Európai Uniót alapozták – mondták.

Hozzátették azt is: véleményük szerint a lengyel ellenzék nem képes feldolgozni, hogy elvesztette a választásokat és ezért tesz meg mindent annak érdekében, hogy Európa-szerte negatív képet alakítsanak k saját hazájukról.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Kórházi betegektől lopott, börtönbe megy
2018. augusztus 16.

Nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön egy férfit, aki visszaesőként egy erzsébetvárosi kórházban betegek értékeit lopta el - közölte a fővárosi főügyészhelyettes.

Jön a harmadik nem a német jogi szabályozásban
2018. augusztus 15.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.