Az arcképmás, ujjlenyomat és a DNS-profil rögzítésének részletszabályai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Május 12-étől új jogszabályt kell alkalmazniuk a nyomozó hatóságoknak az arcképmás, az ujj- és tenyérnyomat, valamint a DNS-profil meghatározásra alkalmas anyagmaradvány rögzítésére.


Az új rendelet emellett meghatározza az ujj- és tenyérnyomat és a szájnyálkahártya-törlet levételének részletes technikai szabályait, továbbá DNS-profil meghatározásának szakmai-módszertani követelményeit és a nyilvántartás technikai vezetésének részletes szabályait.

A rendelet mellékletei részletesen meghatározzák az arcképmás rögzítés, az ujj- és tenyérnyomatvétel , valamint a DNS-mintavétel módját is.

Joganyag:12/2016. (V. 4.) BM rendelet az arcképmás, az ujj- és tenyérnyomat, valamint a DNS-profil meghatározásra alkalmas anyagmaradvány rögzítésének, illetve az ujj- és tenyérnyomat és a szájnyálkahártya-törlet levételének részletes technikai szabályairól; a DNS-profil meghatározásának szakmai-módszertani követelményeiről; továbbá a nyilvántartás technikai vezetésének részletes szabályairól

Megjelent: MK 2016/63. (V. 4.)

Hatályos: 2016. 05. 12.

Megjegyzés: új jogszabály


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.