Az azonos neműek házassága és az öngyilkosság összefüggései

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy kutatás kimutatta, hogy jelentősen csökkent az azonos nemű párok esetében az öngyilkossági ráta Dániában és Svédországban amióta engedélyezték az azonos  neműek házasságkötését.

A kutatást a Dán Öngyilkosság Megelőzési Kutatóközpont és a Stockholmi Egyetem végezte. A kutatási módszertanban az azonos nemű és a különböző nemű párok öngyilkossági rátáját vizsgálták 1989-2002 között és 2013-2016 között.

Dánia volt egyébként az első állam, amely engedélyezte 1989-ben az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, amelyet Svédország is követett 6 évvel később. Jelenleg már 28 országban engedélyezik az azonos  nemű párok házasságkötését, amelyet Dániában 2009-ben, Svédországban pedig 2012-ben tettek meg.

A kutatók megállapításai szerint a két vizsgált időszak közötti időben az azonos nemű párok között 46%-kal csökkent az öngyilkossági ráta, miközben a heteroszexuálisok körében 28%-kal csökkent ugyanebben az időszakban.

“Habár az elmúlt évtizedekben a teljes lakosság körében csökkent az öngyilkosságok száma Dániában és Svédországban, de a ráta sokkal nagyobb mértékben csökkent az azonos nemű kapcsolatban élők között,” állapította meg a 28.000 azonos nemű résztvevőt vizsgáló, 11 éves időtartamot felölelő kutatás.

Annette Erlangsen, vezető kutató, úgy értékelte, hogy a többi azonos neműeket érintő jogi szabályozáshoz hasonlóan a házasságkötés is csökkentette a társadalmi megbélyegzettség érzését az azonos nemű párok esetében. “A házasságkötés védelmet nyújt az öngyilkossággal szemben” tette hozzá a Thomson Reuters alapítványnak adott interjújában.

Ugyanakkor a Epidemiológiai és Közösségi Egészség című folyóiratban publikált kutatás  szerint az azonos neműek között még mindig kétszer magasabb az öngyilkossági arány, mint a heteroszexuális párok esetében.

“Természetesen örömmel láttuk, hogy majdnem felére esett vissza az öngyilkosságok száma az azonos nemű párok között, de az továbbra is igen magasnak tekinthető, főleg a nem házas emberek esetében” – nyilatkozta egy dán lapnak.

Egy 2018-as jelentés 10 különböző országban végzett 35 kutatás eredményei alapján állapította meg, hogy a fiatal LGBT közösséghez tartozók háromszoros valószínűséggel követnek el öngyilkossági kísérletet, mint a heteroszexuális kortársaik, ugyanakkor az öngyilkosságok száma az egyenlő bánásmódot garantáló jogi szabályozással csökkenthető.

Annak ellenére, hogy Skandináviában haladó szelleműek az azonos neműek kapcsolatát illetően a dánok harmada továbbra is elítéli a férfiak közötti szexuális kapcsolatot.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot.

(theguardian.com)

Kapcsolódó cikkek:


Csepeli késes támadó: közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja is fennáll
2021. február 25.

Közösség tagja elleni erőszak bűntett és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt is eljárás folyik a késes támadó ellen, aki valószínűleg azért vágta meg egy nő arcát, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte.

Az uniós főtanácsnok megállítaná a Stop Sorost
2021. február 25.

Az uniós főtanácsnok megállítaná a Stop Sorost

Sérti az európai uniós jogot, hogy Magyarország elrendelte az arra irányuló tevékenység büntetését, hogy nemzetközi védelemre irányuló eljárást indíthassanak azok, akik nem tesznek eleget az e védelem megadására vonatkozó nemzeti jogi kritériumoknak - ismertette főtanácsnoki álláspontját az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága.

Elítélték az anyát és kisgyermekét cserbenhagyó gázolót
2021. február 24.

Egy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék azt a nőt, aki 2018-ban autójával - benne két kiskorú gyermekével - a zebrán gázolt el Nagykanizsán egy anyát és négyéves fiát és a baleset helyszínéről segítségnyújtás nélkül távozott.