Az azonos neműek házassága és az öngyilkosság összefüggései


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy kutatás kimutatta, hogy jelentősen csökkent az azonos nemű párok esetében az öngyilkossági ráta Dániában és Svédországban amióta engedélyezték az azonos  neműek házasságkötését.

A kutatást a Dán Öngyilkosság Megelőzési Kutatóközpont és a Stockholmi Egyetem végezte. A kutatási módszertanban az azonos nemű és a különböző nemű párok öngyilkossági rátáját vizsgálták 1989-2002 között és 2013-2016 között.

Dánia volt egyébként az első állam, amely engedélyezte 1989-ben az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, amelyet Svédország is követett 6 évvel később. Jelenleg már 28 országban engedélyezik az azonos  nemű párok házasságkötését, amelyet Dániában 2009-ben, Svédországban pedig 2012-ben tettek meg.

A kutatók megállapításai szerint a két vizsgált időszak közötti időben az azonos nemű párok között 46%-kal csökkent az öngyilkossági ráta, miközben a heteroszexuálisok körében 28%-kal csökkent ugyanebben az időszakban.

“Habár az elmúlt évtizedekben a teljes lakosság körében csökkent az öngyilkosságok száma Dániában és Svédországban, de a ráta sokkal nagyobb mértékben csökkent az azonos nemű kapcsolatban élők között,” állapította meg a 28.000 azonos nemű résztvevőt vizsgáló, 11 éves időtartamot felölelő kutatás.

Annette Erlangsen, vezető kutató, úgy értékelte, hogy a többi azonos neműeket érintő jogi szabályozáshoz hasonlóan a házasságkötés is csökkentette a társadalmi megbélyegzettség érzését az azonos nemű párok esetében. “A házasságkötés védelmet nyújt az öngyilkossággal szemben” tette hozzá a Thomson Reuters alapítványnak adott interjújában.

Ugyanakkor a Epidemiológiai és Közösségi Egészség című folyóiratban publikált kutatás  szerint az azonos neműek között még mindig kétszer magasabb az öngyilkossági arány, mint a heteroszexuális párok esetében.

“Természetesen örömmel láttuk, hogy majdnem felére esett vissza az öngyilkosságok száma az azonos nemű párok között, de az továbbra is igen magasnak tekinthető, főleg a nem házas emberek esetében” – nyilatkozta egy dán lapnak.

Egy 2018-as jelentés 10 különböző országban végzett 35 kutatás eredményei alapján állapította meg, hogy a fiatal LGBT közösséghez tartozók háromszoros valószínűséggel követnek el öngyilkossági kísérletet, mint a heteroszexuális kortársaik, ugyanakkor az öngyilkosságok száma az egyenlő bánásmódot garantáló jogi szabályozással csökkenthető.

Annak ellenére, hogy Skandináviában haladó szelleműek az azonos neműek kapcsolatát illetően a dánok harmada továbbra is elítéli a férfiak közötti szexuális kapcsolatot.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Módosult az ESG törvény

A magyar ESG törvény egyik fő célja, hogy olyan egyablakos beszámolói rendszert alakítson ki, ahol a magyar cégeknek nem „kismillió”, hanem csak egy kérdőívet kelljen kitölteniük az ügyfélkapun keresztül, amit aztán mindenhol, mindenkivel el tudnak fogadtatni.

2024. április 22.

Hatályba lép az interoperábilis Európáról szóló jogszabály

„Az Interoperábilis Európáról szóló jogszabály, amely áprilisban hatályba lépett, megkönnyíti a határokon átnyúló adatcserét és felgyorsítja a közszféra digitális átalakulását. A jogszabály elengedhetetlen az EU digitális évtizede célkitűzéseinek eléréséhez, például ahhoz, hogy 2030-ra a kulcsfontosságú közszolgáltatások 100%-a online elérhető legyen. Az interoperabilitás a működő digitális egységes piac központi eleme, és hozzájárul a közpolitikák digitális jellemzőinek hatékonyabb végrehajtásához, az igazságszolgáltatástól az egészségügyig és a közlekedésig.