Az azonos neműek házassága és az öngyilkosság összefüggései


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy kutatás kimutatta, hogy jelentősen csökkent az azonos nemű párok esetében az öngyilkossági ráta Dániában és Svédországban amióta engedélyezték az azonos  neműek házasságkötését.

A kutatást a Dán Öngyilkosság Megelőzési Kutatóközpont és a Stockholmi Egyetem végezte. A kutatási módszertanban az azonos nemű és a különböző nemű párok öngyilkossági rátáját vizsgálták 1989-2002 között és 2013-2016 között.

Dánia volt egyébként az első állam, amely engedélyezte 1989-ben az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, amelyet Svédország is követett 6 évvel később. Jelenleg már 28 országban engedélyezik az azonos  nemű párok házasságkötését, amelyet Dániában 2009-ben, Svédországban pedig 2012-ben tettek meg.

A kutatók megállapításai szerint a két vizsgált időszak közötti időben az azonos nemű párok között 46%-kal csökkent az öngyilkossági ráta, miközben a heteroszexuálisok körében 28%-kal csökkent ugyanebben az időszakban.

“Habár az elmúlt évtizedekben a teljes lakosság körében csökkent az öngyilkosságok száma Dániában és Svédországban, de a ráta sokkal nagyobb mértékben csökkent az azonos nemű kapcsolatban élők között,” állapította meg a 28.000 azonos nemű résztvevőt vizsgáló, 11 éves időtartamot felölelő kutatás.

Annette Erlangsen, vezető kutató, úgy értékelte, hogy a többi azonos neműeket érintő jogi szabályozáshoz hasonlóan a házasságkötés is csökkentette a társadalmi megbélyegzettség érzését az azonos nemű párok esetében. “A házasságkötés védelmet nyújt az öngyilkossággal szemben” tette hozzá a Thomson Reuters alapítványnak adott interjújában.

Ugyanakkor a Epidemiológiai és Közösségi Egészség című folyóiratban publikált kutatás  szerint az azonos neműek között még mindig kétszer magasabb az öngyilkossági arány, mint a heteroszexuális párok esetében.

“Természetesen örömmel láttuk, hogy majdnem felére esett vissza az öngyilkosságok száma az azonos nemű párok között, de az továbbra is igen magasnak tekinthető, főleg a nem házas emberek esetében” – nyilatkozta egy dán lapnak.

Egy 2018-as jelentés 10 különböző országban végzett 35 kutatás eredményei alapján állapította meg, hogy a fiatal LGBT közösséghez tartozók háromszoros valószínűséggel követnek el öngyilkossági kísérletet, mint a heteroszexuális kortársaik, ugyanakkor az öngyilkosságok száma az egyenlő bánásmódot garantáló jogi szabályozással csökkenthető.

Annak ellenére, hogy Skandináviában haladó szelleműek az azonos neműek kapcsolatát illetően a dánok harmada továbbra is elítéli a férfiak közötti szexuális kapcsolatot.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Home office: milyen költségtérítés jár?

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is, így a Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában (home office) dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.

2022. május 16.

Miniszterelnököt választ az Országgyűlés

A képviselők ötödik alkalommal választhatják Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét az államfő javaslatára.