Az ET a szexizmussal kapcsolatos ajánlást fogadott el

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 29.
Címkék: , , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ET Miniszteri Bizottságának ajánlása szerint a tagállamoknak hatékonyan kell fellépniük az élet minden területén megjelenő szexizmus ellen.

A #MeToo és hasonló kezdeményezések ráirányították a figyelmet a társadalomban jelenlévő folyamatos szexizmusra, az ET erre tekintettel fogadta el ajánlását, amelyben nemzetközi szinten először határozta meg a szexizmus fogalmát.

Az ajánlás szerint a szexizmus a férfiak és nők közötti „történelmileg kialakult egyenlőtlen kapcsolat”, amely a nők diszkriminációjához vezet és akadályozza a társadalomban való előrehaladásukat.

Az ET szerint a szexizmus minden társadalom minden szektorában nagyon elterjedt, amely a nemi sztereotípiákból ered és táplálja is azokat. Most először alkottak jogi fog szexizmusra vonatkozóan, amelynek célja, hogy kezelje a jelenséget, ennek érdekében az ET ajánlása részletes intézkedéseket sorol fel, számba veszi azokat a területeket, ahol a szexizmus megjelenik. Külön foglalkozik a médiával, a reklámiparral, a munkaviszonnyal, az igazságüggyel, az oktatással és a sporttal. Az ajánlás konkrét szexista viselkedéseket is meghatároz, illetve támpontot ad a különböző szereplőknek, hogy felismerjék azokat.

Az ET kérte a tagállamokat, hogy ültessék át saját jogukba az ajánlásban foglaltakat, elemezzék, hogy hogyan működnek a való életben és tájékoztassák az ET Nemek Közötti Egyenjogúsággal Foglalkozó Bizottságát (Council of Europe’s Gender Equality Commission) a megtett intézkedésekről és az elért eredményekről.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Sorozatgyilkossági ügyben fejezték be a nyomozást
2020. augusztus 7.

Több emberöléssel is gyanúsítják külföldön D. Csabát, a csantavéri születési szerb-magyar férfit, aki ellen egy budapesti gyilkosság ügyében befejezte a nyomozást a rendőrség.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása
2020. augusztus 7.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása

A mérlegelési jogkörben hozott döntés nem jogszabálysértő pusztán azon az alapon, hogy a jogszabályban meghatározott mérlegelési szempontok közül csak azokat mutatja be, amelyeket a hatóság az adott ügy szempontjából relevánsnak tartott, a jelentőséggel nem bíró, a nem értékelt, illetve nem értelmezhető elemeket nem sorolja fel.

Visszavonták a bejelentőket jutalmazó hódmezővásárhelyi rendeletet
2020. augusztus 7.

Egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezték a bűncselekményekről bizonyítékot szolgáltatóknak jutalmat ajánló, a Fidesz helyi képviselői által "spiclitörvénynek" nevezett hódmezővásárhelyi rendeletet az alföldi város közgyűlésének pénteki rendkívüli ülésén.

Pert nyert a NAIH a Honvédkórház ellen
2020. augusztus 7.

Pert nyert a NAIH a Honvédkórház ellen

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a NAIH jogszerűen járt el, amikor megbírságolta a Honvédkórházat, mert Demeter Márta országgyűlési képviselő egészségügyi adatai a Honvédkórháztól a sajtóhoz kerültek egy adatvédelmi incidens keretében, amelyet a Honvédkórház nem jelentett be a NAIH-nak.

Milliárdos üzletembert tartóztattak le, az ügyvédje is gyanúsított
2020. augusztus 7.

A NAV szerint a vállalkozó az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedési jogot, arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.