Az ET a szexizmussal kapcsolatos ajánlást fogadott el

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 29.
Címkék: , , , ,
Rovat:
Az ET Miniszteri Bizottságának ajánlása szerint a tagállamoknak hatékonyan kell fellépniük az élet minden területén megjelenő szexizmus ellen.

A #MeToo és hasonló kezdeményezések ráirányították a figyelmet a társadalomban jelenlévő folyamatos szexizmusra, az ET erre tekintettel fogadta el ajánlását, amelyben nemzetközi szinten először határozta meg a szexizmus fogalmát.

Az ajánlás szerint a szexizmus a férfiak és nők közötti „történelmileg kialakult egyenlőtlen kapcsolat”, amely a nők diszkriminációjához vezet és akadályozza a társadalomban való előrehaladásukat.

Az ET szerint a szexizmus minden társadalom minden szektorában nagyon elterjedt, amely a nemi sztereotípiákból ered és táplálja is azokat. Most először alkottak jogi fog szexizmusra vonatkozóan, amelynek célja, hogy kezelje a jelenséget, ennek érdekében az ET ajánlása részletes intézkedéseket sorol fel, számba veszi azokat a területeket, ahol a szexizmus megjelenik. Külön foglalkozik a médiával, a reklámiparral, a munkaviszonnyal, az igazságüggyel, az oktatással és a sporttal. Az ajánlás konkrét szexista viselkedéseket is meghatároz, illetve támpontot ad a különböző szereplőknek, hogy felismerjék azokat.

Az ET kérte a tagállamokat, hogy ültessék át saját jogukba az ajánlásban foglaltakat, elemezzék, hogy hogyan működnek a való életben és tájékoztassák az ET Nemek Közötti Egyenjogúsággal Foglalkozó Bizottságát (Council of Europe’s Gender Equality Commission) a megtett intézkedésekről és az elért eredményekről.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Rabszolgatartó családot tartóztattak le
2019. július 18.

Letartóztattak egy 41 éves nőt, valamint a fiát és egyik lányát, mert a gyanú szerint évek óta több embert is rabszolgaként tartottak és használtak ki Pakodon.

Már hat éve működik az elektronikus kapcsolattartás
2019. július 18.

Már hat éve működik az elektronikus kapcsolattartás

Az elektronikus kapcsolattartás 2013. évi bevezetése óta eltelt 6 és fél évben a bíróságokra érkezett elektronikus beadványok és a bíróságok által elektronikus úton kiküldött kiadmányok száma megközelítette a 7 milliót.