Az ET a szexizmussal kapcsolatos ajánlást fogadott el

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 29.
Címkék: , , , ,
Rovat:
Az ET Miniszteri Bizottságának ajánlása szerint a tagállamoknak hatékonyan kell fellépniük az élet minden területén megjelenő szexizmus ellen.

A #MeToo és hasonló kezdeményezések ráirányították a figyelmet a társadalomban jelenlévő folyamatos szexizmusra, az ET erre tekintettel fogadta el ajánlását, amelyben nemzetközi szinten először határozta meg a szexizmus fogalmát.

Az ajánlás szerint a szexizmus a férfiak és nők közötti „történelmileg kialakult egyenlőtlen kapcsolat”, amely a nők diszkriminációjához vezet és akadályozza a társadalomban való előrehaladásukat.

Az ET szerint a szexizmus minden társadalom minden szektorában nagyon elterjedt, amely a nemi sztereotípiákból ered és táplálja is azokat. Most először alkottak jogi fog szexizmusra vonatkozóan, amelynek célja, hogy kezelje a jelenséget, ennek érdekében az ET ajánlása részletes intézkedéseket sorol fel, számba veszi azokat a területeket, ahol a szexizmus megjelenik. Külön foglalkozik a médiával, a reklámiparral, a munkaviszonnyal, az igazságüggyel, az oktatással és a sporttal. Az ajánlás konkrét szexista viselkedéseket is meghatároz, illetve támpontot ad a különböző szereplőknek, hogy felismerjék azokat.

Az ET kérte a tagállamokat, hogy ültessék át saját jogukba az ajánlásban foglaltakat, elemezzék, hogy hogyan működnek a való életben és tájékoztassák az ET Nemek Közötti Egyenjogúsággal Foglalkozó Bizottságát (Council of Europe’s Gender Equality Commission) a megtett intézkedésekről és az elért eredményekről.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Pénzbírságot kaptak a mentőket rongáló brit fiatalok
2019. szeptember 12.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság bíróság elé állítás során jogerősen pénzbüntetés megfizetésére ítélte azt a két brit fiatalt, akik mentőautókat rongáltak meg Budapesten a Mentőpalota előtt.

Jogerősen elítélték a neten drogot áruló párt
2019. szeptember 12.

Jogerősen tíz, illetve hét év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy párt, amik az interneten árultak új pszichoaktív anyagnak minősülő drogot és kábítószert.