Az ET a szexizmussal kapcsolatos ajánlást fogadott el

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 29.
Címkék: , , , ,
Rovat:
Az ET Miniszteri Bizottságának ajánlása szerint a tagállamoknak hatékonyan kell fellépniük az élet minden területén megjelenő szexizmus ellen.

A #MeToo és hasonló kezdeményezések ráirányították a figyelmet a társadalomban jelenlévő folyamatos szexizmusra, az ET erre tekintettel fogadta el ajánlását, amelyben nemzetközi szinten először határozta meg a szexizmus fogalmát.

Az ajánlás szerint a szexizmus a férfiak és nők közötti „történelmileg kialakult egyenlőtlen kapcsolat”, amely a nők diszkriminációjához vezet és akadályozza a társadalomban való előrehaladásukat.

Az ET szerint a szexizmus minden társadalom minden szektorában nagyon elterjedt, amely a nemi sztereotípiákból ered és táplálja is azokat. Most először alkottak jogi fog szexizmusra vonatkozóan, amelynek célja, hogy kezelje a jelenséget, ennek érdekében az ET ajánlása részletes intézkedéseket sorol fel, számba veszi azokat a területeket, ahol a szexizmus megjelenik. Külön foglalkozik a médiával, a reklámiparral, a munkaviszonnyal, az igazságüggyel, az oktatással és a sporttal. Az ajánlás konkrét szexista viselkedéseket is meghatároz, illetve támpontot ad a különböző szereplőknek, hogy felismerjék azokat.

Az ET kérte a tagállamokat, hogy ültessék át saját jogukba az ajánlásban foglaltakat, elemezzék, hogy hogyan működnek a való életben és tájékoztassák az ET Nemek Közötti Egyenjogúsággal Foglalkozó Bizottságát (Council of Europe’s Gender Equality Commission) a megtett intézkedésekről és az elért eredményekről.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Hat évet kapott a befektetési arany ígéretével csaló férfi
2019. november 20.

Jogerősen hat év börtönbüntetésre, jelentős összegű kártérítésre és vagyonelkobzásra ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a férfit, aki befektetési arany ígéretével csalt ki ügyfeleitől mintegy 170 millió forintot.

Érdemben nő a bírák, ügyészek fizetése
2019. november 20.

Érdemben nő a bírák, ügyészek fizetése

A kormány három részletben emeli a bírák és az ügyészek illetményét: január 1-jétől a bírák átlagosan 32 százalékos, az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesülnek, majd 2021-ben és 2022-ben 12, illetve 13 százalékos emelésben - jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter.