Az EU jogszabály elfogadását sürgeti a globális erdőirtás megfékezésére


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalatoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk az unióban forgalmazott termékek előállításához nem volt szükség erdőterületek kiirtására – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői az erdőirtás nélkül előállított termékekről szóló, uniós bizottsági jogszabálytervezetről kedden elfogadott álláspontjukban.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 453 szavazattal, 57 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint az új jogszabály a vállalatok számára kötelezővé tenné annak ellenőrzését, hogy az általuk árult termékeket nem kiirtott erdők helyén vagy leminősített földterületen termelték.
A jogszabály biztosítaná a vásárlókat arról, hogy az adott áru megvásárlásával nem járulnak hozzá erdők, a többi között pótolhatatlan trópusi esőerdők elpusztításához. Az unió ezzel is csökkenthetné az éghajlatváltozásban és a biológiai sokféleség csökkenésében játszott saját szerepét – írták.

Az Európai Bizottság javaslata szarvasmarhákra, kakaóra, kávéra, pálmaolajra, szójára és fára, illetve az ezekből előállított termékekre, például a bőrre, a csokoládéra vagy a bútorra vonatkozik. Az Európai Parlament ezek mellett a sertés-, kecske-, birka- és baromfihúst, a kukoricát, a gumit, a faszént és a nyomtatott papírtermékeket is felvenné a listára.

A jogszabálytervezet nem tilt be árucikkeket, nem helyez tiltólistára származási országokat. Azonban a vállalatoknak kötelezően gondoskodniuk kell arról, hogy átvilágítják szállítási láncaikat és ellenőrzik a kockázatos termelőket, beszállítókat.

A képviselők ahhoz is ragaszkodtak, hogy a termékek nem származhatnak 2019. december 31. után kiirtott erdők területéről. Az Európai Bizottságnak a jogszabálytervezet életbe lépését követő fél éven belül átlátható értékelést kell végeznie, és alacsony, közepes és magas kockázatot jelentő csoportba kellene sorolnia az országokat – áll az EP állásfoglalásában.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. február 25.

Vizsgálat a tiszaugi erdőirtás ügyében

Dr. Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója a nemzet közös természeti öröksége védelmében eljárva tájékoztatást kér az érintett hatóságoktól a Tiszaug közelében, Tisza menti védett területen történt hullámtérrendezés pontos körülményeiről.
2018. április 17.

EB: uniós jogot sért a lengyel fairtás

Uniós jogot sért a lengyel hatóságok döntése, amellyel engedélyezték a faritkítás kiterjesztését a kontinens egyik utolsó érintetlen erdejének számító bialowiezai ősrengetegben – mondta ki kedden az Európai Bíróság. A lengyel kormány bejelentette, hogy végrehajtja az ítéletet.

2018. március 12.

Emberi jog az egészséges környezethez való jog

Az ENSZ-ben tárgyalások kezdődtek az egészséges környezethez való jognak, emberi jogként való formális elismerése érdekében. Az ENSZ emberi jogi és környezetvédelmi különmegbízottja szerint meg kell védeni azokat, akik életüket kockáztatják a talaj, a vizek, az erődék és az élővilág védelméért.